«Mayday» er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller

KrimbøkerThriller«Mayday» er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller

Grethe Bøes debutroman «Mayday» er en slags blanding av Homeland og Jon Michelets «Orions belte». Den oppsikstvekkende thrilleren lanseres i slutten av januar.

Estimert lesetid 5min
Mayday
Ylva Nordahl i «Mayday» er en annerledes norsk krimheltinne.

Mayday er en krimdebut som vil vekke oppsikt når den kommer ut i slutten av januar. Det er en veldreid thriller av typen vi er vant til å få levert fra det store utland. Ikke et vondt ord om favoritthelter som Varg Veum, Konrad Sejer og Cato Isaksen, men Ylva Nordahl i Mayday er en ny type helt i norsk krim som minner mer om Jason Bourne og Jack Reacher.

Grethe Bøe debuterer som krimforfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barnekrim-filmer. 

Forhåndsbestill Mayday hos Norli her!

Arktis er en kruttønne, og Ylva er gnisten

NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. 

Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Modell Juliane Snekkestad spiller Ylva i boktraileren regissert av Grethe Bøe selv:

Les om Mayday i VG: «Storsatsning på norsk thriller: Sjekk Juliane Snekkestad i rollen som F16-pilot»

Ylva Nordahl en ny norsk heltinne

Hovedpersonen i Mayday er F-16-piloten Ylva Nordahl. Hun er halvt norsk og halvt samisk. Ylva er en outsider, like disiplinert og lojal som hun er egenrådig og uregjerlig. Hennes blonde feminine utseende gjør at folk ofte undervurderer hvilken fryktløs og målrettet fighter hun er. Samtidig bærer hun på en mørk hemmelighet som gjør henne til en fryktløs forkjemper for sannheten.

Fra reklamefilmen for Mayday
Ylva Nordahl er F-16 pilot. I kinoreklamen for Mayday fremstilles Ylva av Juliane Snekkestad.

Grethe Bøe – prisbelønnet filmregissør

Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. 

De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og regissør bl.a. på NRKs storsatsing Hjerterått, en arktisk thriller fra Kautokeino, samt spillefilmen Operasjon Arktis satt til Svalbard. I tillegg har hun hatt regi på flere spillefilmer for barn og unge, deriblant Titanics ti liv og Operasjon Mørkemann.

Juliane Snekkestad og Lasse Matberg i reklamefilmen for "Mayday"
SPILLER KJÆRESTER: Ylva Nordahl har en kjæreste, Storm Bure, som er dataekspert i forsvaret. Ylva Nordahl fremstilles av Juliane Snekkestad og Storm Bure av Lasse Matberg i kinoreklamen for Mayday.

Skummelt tett på virkeligheten

Utgangspunktet for dramaet i Mayday, er at Arktisk er blitt mer og mer sentral både for Russland og NATO.Oljereservene i Midtøsten er snart tomme, og verdens siste store

gass- og petroleumsreservoar befinner seg i det smeltende Arktis. Den globale oppvarmingen gjør også at den arktiske hav-isen tiner og åpner Nordøstpassasjen mellom Asia og Europa. 

Grethe Bøe under innspillingen av reklamefilmen for "Mayday"
DEBUTERER: Grethe Bøe debuterer som krimforfatter med Mayday, men har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene.

Russland har brukt mange tusen milliarder dollar på å militarisere Arktis, også USA omdirigerer sine økonomiske og militære ressurser fra Midtøsten til nordområdene. Både Russland og NATO forbereder seg på kampen om Arktis, mens lille Norge står fanget i midten mellom de kjempende stormaktene.

Kampen om Arktis inspirerte Grethe Bøe til å skrive Mayday. Hun forteller til Boktips: «Mayday tar utgangspunkt i den økende faren for at en storpolitisk konflikt mellom Russland og NATO oppstår i Arktis. Ideen kom til meg under opptak av spillefilmen Operasjon Arktis; vi sto ute på rullebanen ved Bodø lufthavn og filmet midt under en NATO-øvelse, hundre meter bortenfor tok det av F-16-fly hvert femte minutt. Bodø var full av kamppiloter i forbindelse med øvelsen, og jeg kom i prat med flere av dem. De fortalte om stressflyvninger og nestenulykker med russiske kampfly på grensa mellom Norge og Russland og jeg tenkte: Hva om de krasja?»

Forhåndsbestill en signert utgave av Mayday hos Norli her!