Grethe Bøes «Mayday»: – Den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne

KrimbøkerThrillerGrethe Bøes «Mayday»: – Den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne

Grethe Bøe har debutert som krimforfatter med et smell med thrilleren «Mayday». Anmelderne triller femmere, og boken vekker oppsikt internasjonalt.

Estimert lesetid 6min
Mayday
Ylva Nordahl i «Mayday» er en annerledes norsk krimheltinne.

Den sensasjonelle krimdebuten Mayday er en veldreid thriller av typen vi er vant til å få levert fra det store utland. Ikke et vondt ord om favoritthelter som Varg Veum, Konrad Sejer og Cato Isaksen, men Ylva Nordahl i Mayday er en ny slags helt i norsk krim som minner mer om Jason Bourne og Jack Reacher.

Grethe Bøe debuterer som krimforfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barnekrim-filmer. 

Det er bred, internasjonal interesse for boken. Store forlag i Tyskland, Italia, Sverige, Finland og Estland har alle landet avtaler om bokutgivelse.

Bravo!

De norske anmelderne har latt seg imponere av Mayday. Tor Hammerø i Nettavisen skriver at det er «den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne,» og at «Bøe griper tak i meg fra første side og slipper aldri.»

Cathrine Krøger i Dagbladet «flyr» med F-16 piloten Ylva Nordahl. Hun gir også terningkast 5 og under tittelen «Norsk krimsensasjon: Bravo!» begynner hun anmeldelsen slik: «Grethe Bøe brakdebuterer med en skremmende realistisk thriller, der Finnmark står i fare for å bli et nytt Krim.»

Elin Brend Bjørhei i VG bruker tittelen «Forfriskende debut» og skriver bl.a. «Grethe Bøe, og hennes hovedperson Ylva, er et forfriskende og kjærkomment tilskudd til det norske krimbokuniverset. […] Det er forfriskende at det kommer en kvinnelig krimforfatter som satser på en thrillersjanger dominert av menn – og som allerede skriver med autoritet og tyngde om alt fra storpolitikk og reindrift, til hvordan man flyr et F-16-fly. Og ikke minst med et språk som rommer gode og kreative skildringer og formuleringer.»

Ole Jacob Hoels anmeldelse i Adresseavisen har tittelen «Særdeles frisk debutant» og også der er det mye skryt: «Anslaget og potensialet er i internasjonalt toppnivå […] skrevet med internasjonalt tilsnitt, cockyness og grundighet i alle detaljer; enten de er jagerflytekniske, militære, politiske eller geografiske. […] Dette er en oppdatert «Ni liv», eller «Den 12. mann» om du vil, med hovedpersoner med overlevelsesevne så det holder og teknisk kunnskap om det meste.»

I Stavanger Aftenblad skriver anmelder Marit Egaas at Mayday er en spennende, original og tankevekkende debut. Hun triller terningkast 5 og skriver:

«Mayday» er ganske unorsk i sin djerve tilnærming til internasjonal politikk. Forfatteren har imponerende kunnskaper om forsvar, utenrikspolitikk og lokale forhold både på norsk og russisk side, og hun
tilfører det hele en maskulin tone som kler stoffet. Fortellingen er
velskrevet, stramt redigert og det er lett å henge med i svingene.

Modell Juliane Snekkestad spiller Ylva i boktraileren regissert av Grethe Bøe selv:

Les om Mayday i VG: «Storsatsning på norsk thriller: Sjekk Juliane Snekkestad i rollen som F16-pilot»

Arktis er en kruttønne, Ylva er gnisten

NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. 

Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Ylva Nordahl en ny norsk heltinne

Hovedpersonen i Mayday er F-16-piloten Ylva Nordahl. Hun er halvt norsk og halvt samisk. Ylva er en outsider, like disiplinert og lojal som hun er egenrådig og uregjerlig. Hennes blonde feminine utseende gjør at folk ofte undervurderer hvilken fryktløs og målrettet fighter hun er. Samtidig bærer hun på en mørk hemmelighet som gjør henne til en fryktløs forkjemper for sannheten.

Fra reklamefilmen for Mayday
Ylva Nordahl er F-16 pilot. I kinoreklamen for Mayday fremstilles Ylva av Juliane Snekkestad.

Grethe Bøe – prisbelønnet filmregissør

Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. 

De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og regissør bl.a. på NRKs storsatsing Hjerterått, en arktisk thriller fra Kautokeino, samt spillefilmen Operasjon Arktis satt til Svalbard. I tillegg har hun hatt regi på flere spillefilmer for barn og unge, deriblant Titanics ti liv og Operasjon Mørkemann.

Juliane Snekkestad og Lasse Matberg i reklamefilmen for "Mayday"
SPILLER KJÆRESTER: Ylva Nordahl har en kjæreste, Storm Bure, som er dataekspert i forsvaret. Ylva Nordahl fremstilles av Juliane Snekkestad og Storm Bure av Lasse Matberg i kinoreklamen for Mayday.

Skummelt tett på virkeligheten

Utgangspunktet for dramaet i Mayday, er at Arktisk er blitt mer og mer sentral både for Russland og NATO. Oljereservene i Midtøsten er snart tomme, og verdens siste store gass- og petroleumsreservoar befinner seg i det smeltende Arktis. Den globale oppvarmingen gjør også at den arktiske hav-isen tiner og åpner Nordøstpassasjen mellom Asia og Europa. 

Grethe Bøe under innspillingen av reklamefilmen for "Mayday"
DEBUTERER: Grethe Bøe debuterer som krimforfatter med Mayday, men har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene.

Russland har brukt mange tusen milliarder dollar på å militarisere Arktis, også USA omdirigerer sine økonomiske og militære ressurser fra Midtøsten til nordområdene. Både Russland og NATO forbereder seg på kampen om Arktis, mens lille Norge står fanget i midten mellom de kjempende stormaktene.

Kampen om Arktis inspirerte Grethe Bøe til å skrive Mayday. Hun forteller til Boktips: «Mayday tar utgangspunkt i den økende faren for at en storpolitisk konflikt mellom Russland og NATO oppstår i Arktis. Ideen kom til meg under opptak av spillefilmen Operasjon Arktis; vi sto ute på rullebanen ved Bodø lufthavn og filmet midt under en NATO-øvelse, hundre meter bortenfor tok det av F-16-fly hvert femte minutt. Bodø var full av kamppiloter i forbindelse med øvelsen, og jeg kom i prat med flere av dem. De fortalte om stressflyvninger og nestenulykker med russiske kampfly på grensa mellom Norge og Russland og jeg tenkte: Hva om de krasja?»

Forhåndsbestill en signert utgave av Mayday hos Norli her!