Møt Varg Veum, Kajsa Coren og Mikael Brenne

Hør på tre av Norges mest kjente krimforfattere snakke om noen av Norges mest populære krimhelter i dagens podcast-episode fra Boktips.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Gunnar Staalesen, Trude Teige og Chris Tvedt
Gunnar Staalesen, Trude Teige og Chris Tvedt har skapt hver sin populære krimhelt.

Hvordan skaper man en krimhelt? Det får du høre om i dagens podcast. Forfatterne bak noen av vår kriminallitteraturs mest populære helter – Gunnar Staalesen, Trude Teige og Chris Tvedt – forteller om hvordan de skapte sine karakterer og hva som særpreger Varg Veum, Kajsa Coren og Mikael Brenne. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Tidenes norske krimhelt

Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 23 land. Gunnar Staalesen er selve krimkongen her til lands, og har mottatt mange priser for sitt forfatterskap, både hjemme og internasjonalt. I 2004 ble Veum kåret til tidenes helt i norsk krim, og han er også, som den eneste fiksjonskarakter, blitt tildelt Rivertonklubben ærespris. 

Utenfor er hundene er den siste Veum-romanen som har kommet ut. Det er den 19. i rekken, og den kom ut i 2018 –  41 år etter den første Veum-romanen. En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept. Dette får Veum til å tenke på to dødsannonser han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker. Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten…

#metoo-krim

Trude Teige jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2 inntil hun ble krimforfatter på heltid. Nå er hun valgt til president i Rivertonklubben som er klubben for de norske krimforfatterne.

Teiges siste krim, Aldri tilgi, har akkurat kommet i pocketutgave, og den handler bl.a. om #metoo. Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trussel melding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. 

Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

To advokater

Chris Tvedt slåss med Gunnar Staalesen om hegemoniet som Bergens krimkonge. Tvedt var advokat i mange år før han ble heltids forfatter, og han skriver glimrende rettsalsdramaer. Han fikk Rivertonprisen i 2010 for Dødens sirkel som var den femte boken i serien med forsvarsadvokat Mikael Brenne. Den siste Brenne-romanen kom ut i høst og het Formildende omstendigheter.

En natt blir Mikael Brenne vekket av en telefon. Det er en klient, Nina Sunde, som ringer, og hun er livredd. Noen har tatt seg inn i huset hennes. Mikael kaster seg i bilen, men da han kommer frem er det for sent. I stuen ligger Ninas eks-mann, skutt. Det ser ut som et soleklart tilfelle av nødverge og Mikael kjenner seg trygg på at han skal få Nina frikjent. Men det viser seg at hun ikke har fortalt sannheten. Bak løgnene kommer en annen historie til syne, så grusom at ingen tror på den.Og selv om den skulle være sann, innser Mikael at det ikke er sikkert at det vil hjelpe Nina Sunde.