Møt K2, Bjørn Beltø og Kajsa Coren

Hør tre av Norges mest kjente krimforfattere snakke om noen av Norges mest populære krimhelter: Hans Olav Lahlum, Tom Egeland og Trude Teige.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Tom Egeland, Trude Teige og Hans Olav Lahlum
Trude Teige, Tom Egeland og Hans Olav Lahlum prater om sine populære krimhelter i dagens podcast-episode.

I denne episoden av podcasten vår hører du Hans Olav Lahlum, Tom Egeland og Trude Teige snakker om sine populære helter, og hva som særpreger K2, Bjørn Beltø og Kajsa Coren. Programleder er Kari Birkeland, som blant annet er kjent som nyhetsanker på TV 2.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Festivalforfatter på Krimfestivalen

Tom Egeland er mest kjent for bøkene om arkeologen Bjørn Beltø. De er oversatt til ikke mindre enn 24. språk. Han har mottatt en rekke litterære priser – blant annet Rivertonprisen og Riksmålsprisen. Han har også blitt tildelt ARKs barnebokpris for ungdomsromanen Katakombens hemmelighet. Egeland var årets Festivalforfatter på Krimfestivalen.

I sin siste bok, Falken, som akkurat har kommet ut i pocketutgave, har Tom Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile. I stedet har han skrevet en actionfylt trikke-thriller. I Falken blir 19-trikken mellom Majorstuen og Ljabru kapret av en gruppe utenlandske terrorister. De stripser fast ti gisler før trikken fortsetter sin skjebnesvangre ferd gjennom Oslos gater – fulgt av en lang kolonne med politibiler, ambulanser og brannbiler. I tillegg blir en jente på ti år kidnappet fra trikken.

Men hvem er kaprerne? Er de IS-terrorister, slik de gir inntrykk av? Eller er de skruppelløse gangstere som er ute etter løsepenger? For politiets Delta-tropp og operative stab står spørsmålene i kø. Samtidig utløser kapringen både et innenrikspolitisk og et utenrikspolitisk drama som skaper rystelser langt inn i den norske regjeringen. For hva er egentlig bakgrunnen for kapringen?

Justisminister under press

Mange kjenner Trude Teige fra TV 2, der hun jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder. De senere årene har hun jobbet som forfatter på heltid. Nå er også hun president i Rivertonklubben, som er klubben for de norske krimforfatterne.

Teiges siste krim, Aldri tilgi, har akkurat kommet i pocketutgave, og den handler bl.a. om #metoo. Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trussel melding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. 

Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

Norges mest produktive forfatter?

Hans Olav Lahlum er historiker og forfatter. Han har gitt ut en ny krimroman hvert år siden debuten i 2010 med Menneskefluene. Det er unikt ikke bare her i landet, men også internasjonalt. I høst ga han ut det 600 sider lange storverket om Reiulf Steen, i tillegg til den helstøpte psykologiske thrilleren Avklaringene.

Avklaringene er en original fortelling om et spesielt far-sønn-forhold. Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede den fatale dagen i 1986?