Clare Mackintosh sa opp som politibetjent og ble suksessforfatter. Snart kommer hennes første krimserie

KrimbøkerPsykologisk krimClare Mackintosh sa opp som politibetjent og ble suksessforfatter. Snart kommer hennes første krimserie

Krimfestivalen-aktuelle Clare Mackintosh er kjent for sine overraskende twister. Nå sender hun sin sitrende thriller «Gissel» ut til norske lesere i pocket og røper samtidig litt om sin kommende krimserie.

Estimert lesetid 5min
Foto av forfatter Clare Mackintosh
Torsdag 17. mars treffer du Clare Mackintosh i to av Krimfestivalens programposter. Kanskje får vi da vite enda litt mer om hennes kommende bok «The Last Party». (Foto: Astrid di Crollalanza)

Britiske Clare Mackintosh jobbet i mange år som politibetjent før hun en dag bestemte seg for å prøve seg som forfatter.

Det var et godt valg, for etter brakdebuten med den gripende pageturneren Jeg lar deg gå (2014) er hun blitt oversatt til mer enn 35 språk, har solgt over 2 millioner bøker og har toppet bestselgerlister verden over.

Ved siden av å skrive romaner er Clare Mackintosh dessuten samfunnsengasjert frilansjournalist og blogger, og også grunnlegger av en litteraturfestival i hjembyen Cotswolds.

Se programmet til Krimfestivalen her
Meld deg på Krimfestivalen her. Alle arrangementer er gratis.

Ny krimserie

Etter suksessen med debuten, hvis vendepunkt kan sies å overgå det i både Gillian Flynns Flink Pike og Paula Hawkins Piken på toget, har Mackintosh utgitt flere frittstående krimromaner: Jeg ser deg, La meg være og flykapringsthrilleren Gissel, som nå er ute i pocket på norsk. I 2020 kom i tillegg den sterke romanen Etter slutten.

Mange har ønsket seg en krimserie fra Mackintosh med en hovedkarakter man kan følge og bli bedre kjent med i bok etter bok – nå kommer den endelig!

Forfatteren er allerede i gang med å skrive på bok nummer to, men først skal leserne få bli kjent med åpningsboka The Last Party (norsk tittel ikke endelig bestemt). Denne utgis samtidig i Storbritannia og Norge på sensommeren i år, nærmere bestemt 4. august.

Den nye pocketutgaven av Gissel kan du bestille hjem her

Karismatisk etterforsker

Hovedkarakteren i serien er den karismatiske etterforskeren Ffion Morgan. I den første romanen The Last Party dukker det opp et lik i en innsjø etter en fuktig nyttårsfeiring. DC Morgan har en hel landsby full av mistenkte, inkludert folk som er hennes egne naboer, venner og familie. I tillegg har hun hemmeligheter å beskytte.

Clare Mackintosh har en unik evne til å gi liv til mennesker, steder og handling og er kjent for sine overraskende twister. Alt dette utnytter hun til fulle i The Last Party.

Lansering samtidig i UK og Norge

Jeg har alltid ønsket å skrive en serie, og plutselig hadde jeg den riktige hovedpersonen og miljøet til det. Jeg håper leserne også blir begeistret for hovedkarakteren, den karismatiske etterforskeren Ffion Morgan. Og selvsagt er jeg svært spent på reaksjonene, sier Clare Mackintosh om sine forventninger før utgivelsen.

Nå når hun snart skal til Norge og Krimfestivalen, synes hun det er spesielt hyggelig at den første boka i serien lanseres samtidig i Norge som i Storbritannia.

Fra politibetjent til suksessrik forfatter

Du jobbet som politibetjent i tolv år før du sa opp jobben for å begynne å skrive. Hva fikk deg til å ta det valget?

– Jeg likte den variasjonen politiarbeidet ga, og jeg har alltid vært veldig hardtarbeidende og ambisiøs. Det var da jeg fikk familie jeg begynte å prioritere annerledes, forteller Mackintosh.

Hun fikk tvillinger, men mistet en av guttene like etter fødselen. Året etter var hun så heldig å få enda et tvillingpar. Hun ville ikke gå glipp av oppveksten deres, og så seg nødt til å bytte karriere.

– Bortsett fra å jobbe i politiet var det å skrive det eneste jeg kunne. Så jeg begynte å ta oppdrag som frilansjournalist og tekstforfatter. Jeg har alltid ønsket å skrive, men ikke hatt selvtillit nok til å få noe publisert før, sier forfatteren som nå kan leses på 35 ulike språk.

Se Kari Birkelands intervju med Clare Mackintosh fra Krimfestivalen 2021.

Evnen til innlevelse

Tror du at din tidligere bakgrunn som politibetjent påvirker hvordan du skriver om kriminalitet? Det moralske aspektet, for eksempel?

– Alle har sitt eget indre moralske kompass, uavhengig av hva man jobber med, påpeker Mackintosh.

– Men erfaringen fra politiet gjør meg i stand til å se tingene fra begge sider av sperrebåndet, både som sivilperson og som politibetjent. Jeg kan leve meg inn i et vidt spekter av situasjoner.

Den nye pocketutgaven av Gissel kan du bestille hjem her

Hva sorg gjør med oss

Er det sant at debuten Jeg lar deg gå er inspirert av en virkelig hendelse, en påkjørsel der bilføreren stakk av?

– Jeg hadde akkurat begynt i politiet da en ni år gammel gutt ble påkjørt og drept av en bilfører som bare kjørte videre. Det var i Oxford i år 2000. Tragedien sendte sjokkbølger gjennom hele byen, minnes Mackintosh.

Hun jobbet ikke direkte med saken, men ble likevel svært berørt av den. Hun kunne ikke forstå hvordan noen kunne kjøre vekk etter en slik forferdelig handling. Eller hvordan moren til gutten kunne klare å leve videre.

– Da jeg mange år senere selv mistet sønnen min – under helt andre omstendigheter – begynte jeg å forstå hvor sterkt sorg virker inn på livet ditt. Det var da jeg skjønte omfanget av det at en historie begynte å ta form, forteller forfatteren.

Grunnla litteraturfestival

– Da jeg sluttet i politiet, var jeg redd jeg skulle synes det ble kjedelig å være hjemme. Jeg startet opp litteraturfestivalen delvis for å fylle et tomrom, men også fordi jeg synes det var utrolig at ikke noen allerede hadde gjort det, sier forfatteren om hvorfor hun grunnla Chipping Norton Literary.

Hun forteller at de i hjembyen hennes Cotswolds har en fantastisk og uavhengig bokhandel, et flott bibliotek og gode lokaler. Det er dessuten blitt skrevet hundrevis av bøker enten i eller om byen.

– Litteraturfestivalen har nå eksistert i fem år, og selv om jeg ikke lenger er involvert, er jeg svært stolt av den.

● Se programmet til Krimfestivalen her
● Meld deg på Krimfestivalen her. Alle arrangementer er gratis.