En norsk Charles Dickens – Dette er bøkene i Kim Leines episke Grønlands-trilogi

RomanerRomanerEn norsk Charles Dickens – Dette er bøkene i Kim Leines episke Grønlands-trilogi

Nordisk råds litteraturpris-vinner Kim Leine kan storslått underholdning. Med «Etter åndemaneren», som er i salg fra starten av november, avslutter han sin Grønlands-trilogi om skandinavisk kolonihistorie.

Estimert lesetid 5min
Collage av foto av forfatter Kim Leine med omslagene til alle bøkene i hans Grønlands-trilogi
Kim Leine er en av Nordens fremste forfattere. Han er opprinnelig fra Telemark, men bor i Danmark, der han skriver sine romaner både på dansk og norsk. Her gir vi deg oversikt over alle bøkene i Grønlands-trilogien. (Foto: Robin Skjoldborg)

Når Kim Leines Etter åndemaneren utkommer i starten av november, får vi en storslått avslutning på Grønlands-trilogien, noe av det kanskje mest underholdene som skrives i Norden for tiden.

Hva skjer om man tar det beste og mest spennende fra Moby-Dick og kombinerer det med dickenske historier om å jakte etter sitt eget opphav? Og legger handlingen til Grønland på 1800-tallet, med tilhørende elementer av jakten på gull og åndemanere? Jo, da får man havet, døden og kjærligheten i Kim Leines unike, uimotståelige tapning.

Kim Leine er blant våre fremste forfattere. Han er opprinnelig fra Telemark, men bor i Danmark, der han skriver sine romaner både på dansk og norsk. Med Grønlands-trilogiens første bind, Profetene i Evighetsfjorden (2012), vant forfatteren Nordisk råds litteraturpris. Oppfølgeren Rød mann/Sort mann (2018) ble kronet med P2-lytternes romanpris. Nå er forventningene store til tredjeboka Etter åndemaneren.

Under finner du en oversikt over hele Grønlands-trilogien.

Profetene i Evighetsfjorden

Boka som starter vår historiske og eksotiske reise tilbake til 1700-tallets Grønland er Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds litteraturpris i 2013. Dette er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt mellom grønlendere og kolonister, om umuligheten av å finne hjem og om den store drømmen om frihet.

Romanen ble hyllet av anmelderne da den utkom. VG trillet en sekser, og kalte Profetene i Evighetsfjorden en «kjemperoman om kolonimakten Danmarks behandling av Grønland på slutten av 1700-tallet, om kåte misjonærprester og lokale spirituelle vekkelser, og om en fascinerende tvisynt hovedperson fanget mellom teologiens forjettelser og rasjonalismens klarhet.» Dagens Næringsliv skrev at den var «en enormt spennende roman», mens Dagbladet mente boka «vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise.»

«Glad i historiske romaner? Da er Kim Leine din mann!»

VG om Profetene i Evighetsfjorden, terningkast 6

Profetene i Evighetsfjorden bygger på omfattende research av Kim Leine, og er inspirert av virkelige hendelser i det store dansk-norske riket. Vi tas med til Københavns gater, Grønlands vidstrakte natur, på sjøreiser og hvalfangst, på en fottur på tvers av Norge og til Københavns store bybrann i 1795.

I kolonien Sukkertoppen på Vest-Grønland sparkes en kvinne ut over en klippe og faller i døden. Det kommer skip bare én gang i året, og koloniens dansk-norske prest, Morten Falck, har hjemlengsel. Hans grønlandske hjelpeprest fortæres av sinne og sorg. Fiendskapet mellom grønlendere og kolonister vokser.

Langt inne i landet er det opprør blant de kristne grønlenderne. De drømmer om frihet, likhet og brorskap, 4.000 km nordvest for Paris og Den franske revolusjon. Morten Falck er splittet: Skal han håndheve den danske overmakt eller la seg beruse av de grønlandske frihetsdrømmene?

Kjøp Profetene i Evighetsfjorden som e-bok

Rød mann/Sort mann

Med den eventyrlige og kraftige oppfølgeren Rød mann/Sort mann (2018) høstet Kim Leine fire seksere fra norske anmeldere. Han tar oss med ytterligere 65 år tilbake i tid fra Profetene i Evighetsfjorden, og følger den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Her er alle de som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer.

Vi får servert et rått og uglamorøst bilde av voldsomme naturkrefter, død, drukkenskap og ondskap. Det dreier seg om møtet mellom to kulturer, om fedre og sønner, og ikke minst, om de demonene som driver oss mot døden og fortapelsen eller mot herligheten. Sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor.

«Realistisk, grotesk og eventyrlig roman om kolonialiseringen av Grønland»

Adresseavisen om Rød mann/Sort mann, terningkast 6

Boka ble overøst med ekstatiske anmeldelser da den utkom. I alt trillet hele åtte anmeldere terningkast seks, og flere av dem mente denne romanen overgikk den forrige.

NRKs Marta Norheim mente at: «Dette er ein saftig og kraftig og veldig god roman. […] Det er drama fra begynnelsen til slutt.» Adresseavisen kalte boka et «Gripende mesterverk», mens VG i sin sekser-anmeldelse skrev under overskriften «Grønlandsk åpenbaring»: «Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte. På sett og vis gjør han Grønlands-naturen til bokens egentlige hovedperson. […] Vi vil ha mer!».

Kjøp Rød mann/Sort mann som e-bok

Kim Leine: Etter åndemaneren

I trilogiens tredje bind Etter åndemaneren er vi kommet til 1880-årene. Datteren til Hanseeraq, som vi møtte i forrige bind, er hjemme i bygda Sydprøven. Vi følger hennes familiehistorie. En historie som er viktig, ikke minst fordi den omfatter åndemaneren Aappaluttoq. Samtidig er en vitenskapelig ekspedisjon til det den gang ukjente Øst-Grønland den historiske kjernen i romanen. Løytnant Gustav Holm leder ekspedisjonen sammen med kirkens mann Johannes Hansen, som er ansvarlig for det grønlandske mannskapet.

Romanens tredje spor er nevøen til Hanseeraq, Jens, som reiser til København for å finne sin far. Faren viser seg å være død, men Jens blir værende i ti år før han kommer seg hjem. Han blir venner med flere av tidens kjente forfattere, virvles inn i nattelivet på godt og vondt, og ender med å bli anklaget for mord. I en rammefortelling føres historien helt opp til 1953 da Grønland ble innlemmet i Danmark som et amt.

Dette er altså Kim Leine slik vi elsker ham. Her spennes det største lerretet opp. Avslutningen på Grønlands-trilogien er en burlesk og livsbejaende roman, som også tar for seg skandinavisk kolonihistorie på originalt vis.

Kjøp Etter åndemaneren som e-bok