«Dette er storslagen romankunst […] vi vil ha mer!» – terningkast seks i VG til Kim Leine

RomanerRomaner«Dette er storslagen romankunst […] vi vil ha mer!» – terningkast seks i VG til Kim Leine

«Etter Profetene i Evighetsfjorden» antydet Leine at den var første bind i en påtenkt trilogi. Årets roman overgår nærmest den første i bredde og intensitet. Når kommer bind tre? Kanskje de høytflygende grønlandske ravnene vet noe.

Estimert lesetid 4min

«Vi er mange lesere her nede, og vi vil ha mer!», skriver VGs anmelder Arne Hugo Stølan i sin begeistrede terning seks-anmeldelse av Kim Leines nye roman Rød mann/Sort mann.

«Forener sakkunnskap og kreativ fantasi»

I romanen Profetene i Evighetsfjorden (2012) fulgte vi for første gang med forfatteren Kim Leine tilbake til 1700-tallets Grønland. Nå skal vi ytterligere 65 år tilbake i tid.

Rød mann/Sort mann er tittelen på den nye boken, som er en storslått historisk roman med presten Hans Egede og åndemannen Aappaluttoq som de sentrale karakterene. Det er en fortelling om brutale sammenstøt mellom prester og hedninger, fedre og sønner – og om kjærlighet, død, ondskap og de kreftene som driver oss mot mørket eller lyset.

«Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte», skriver VG.  Les hele VGs anmeldelse her. 

Voldsomme konfrontasjoner

Om forskjellen på de to romanene sier Kim Leine:

– I Rød mann/Sort mann kommer vi tettere på begynnelsen, på det første møtet mellom danskene og grønlenderne. Det er flere hedninger, mer handlekraftige hovedpersoner og mer voldsomme konfrontasjoner – både mellom de to kulturene og blant familier, soldater, prester, gamle, unge, de tidligere tukthusfangene og de prostituerte, som de ble tvangsgiftet med før avreisen til Grønland, forteller Leine.

Mer Kim Leine? Hør han i podcasten Bokpod og sjekk ut barnebøkene han skriver!

Research i underbevisstheten

Leine hadde mye av kunnskapen han hadde bruk for, lagret i underbevisstheten, på grunn av arbeidet med Profetene i Evighetsfjorden:

– Det var fint å være tilbake i den verdenen. Jeg følte både glede og gjenkjennelse. Og takket være den omfattende researchen jeg gjorde til Profetene, viste det seg med en gang at jeg kunne bevege meg friere rundt i historien. Men jeg har selvfølgelig også gjort grundig research til denne boken, forteller Leine.

Rød mann/Sort mann legger seg da også tett opptil faktiske dramatiske hendelser og de historiske dokumentene som Kim Leine har gransket. Som Hans Egedes dagbok fra årene på Grønland. Hvert kapittel innledes med korte utdrag fra dagboken.

Prisvinnende og bestselgende forfatter

Den nye romanen er en oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden som inntil videre er trykt i 100.000 eksemplarer i Danmark, lest av enda flere, kjøpt av forlag i 23 land og tildelt flere priser, deriblant Nordisk Råds Litteraturpris. 56-årige Kim Leine, som debuterte som forfatter i 2007 med erindringsromanen Kalak, har likevel ikke kjent noe forventningspress.

– Kanskje skyldes det at jeg ikke har noe privat nettverk av forfatterkollegaer. Og leserne har alltid behandlet meg bra. Jeg har sånn sett bare kjent på forventningspresset fra redaktørene mine. Og når de er fornøyd med boken, føler jeg lettelse. Skulle noen si noe negativt om bøkene mine, er jeg ikke av typen som henger meg opp i det, sier Leine.

Rød mann/sort mann kan leses som en frittstående roman

Rød mann/Sort mann er bind to i Kim Leines grønlandstrilogi, men kan leses som en frittstående oppfølger. Og forfatteren konstaterer at rekkefølgen, hvor vi nå altså beveger oss tilbake i tid, ikke kunne vært annerledes:

– Det var først da jeg begynte å skrive Profetene at det ble klart for meg at de skulle bli en trilogi. Jeg ser også på Profetene som aksen som de to andre bøkene dreier rundt.

Det siste bindet i grønlandstrilogien kommer til å foregå i 1880-årene, og Kim Leine tipper at han vil være ferdig om fire år. Inntil da har han andre bøker som skal skrives.