Mesteren John Grisham med spenningsroman basert på sann historie fra 1930-tallets Mississippi

Amerikansk krimAmerikansk krimMesteren John Grisham med spenningsroman basert på sann historie fra 1930-tallets Mississippi

Med «Den siste dagen» beviser John Grisham nok en gang hvorfor han er kongen av juridisk spenning. Ukas krimtips er en sterk familiesaga om svik, bedrag og den lille manns kamp for rettferdighet.

Estimert lesetid 3min
Krimboka "Den siste dagen" av John Grisham
Hvorfor begår byens yndling en sjokkerende forbrytelse, og nekter å si hvorfor, selv om det kunne gagnet ham å fortelle? (Foto: Åsmund Holien Mo)

En ny krimroman fra John Grisham er alltid en begivenhet. Med sine underholdende og spennende fortellinger har han vært 30 år på topp, og har innfridd – gang etter gang.

Nekter å oppgi motivet for drapet

Hvorfor begår byens yndling en sjokkerende forbrytelse, og nekter å si hvorfor, selv om det kunne gagnet ham å fortelle?

I ukas krimtips Den siste dagen har krigsveteranen Pete Banning nettopp vendt hjem til Mississippi etter andre verdenskrig. Han er bonde, familiemann, trofast medlem i den lokale kirken og godt likt av alle.

En kjølig oktobermorgen i 1946 står han tidlig opp, drar inn til byen og begår en sjokkerende forbrytelse. Da han blir arrestert, svarer han bare: «Jeg har ingen kommentar», og uansett hvordan advokaten hans prøver å lokke ut noe som kan forklare hans fatale gjerning, nekter han å si noe.

Den siste dagen finnes også som e-bok

Grisham er den beste nålevende thrillerforfatteren.

Ken Follett
Se traileren for den amerikanske utgaven av «Den siste dagen».

Basert på sann historie

John Grisham har selv fortalt i et intervju at han har basert Den siste dagen på en historie fra virkeligheten han selv hørte – og ble veldig fascinert av – for over 30 år siden.

Noe av det samme som skjer i Den siste dagen skal nemlig også ha hendt i en lite by i Mississippi i 1930-årene. En mann som etter hvert fikk dødsstraff for mord nektet helt til det siste å oppgi sitt motiv for drapet, på tross av at guvernøren dagen før henrettelsen tilbød å spare livet hans dersom han ville fortelle. Mannen skal ha fortsatt å holde fast i utsagnet «I have nothing to say». Neste dag ble han hengt på plenen utenfor byens tinghus.

Se samtalen mellom Asbjørn Slettemark og John Grisham fra Krimfestivalen 2021:

300 millioner solgte bøker

John Grisham regnes som en av verdens største krimforfattere. Han har solgt fantastiske 300 millioner bøker verden over og er oversatt til over 40 språk. Uslåelige 28 år på rad(!) har han gått til topps på New York Times´ bestselgerliste med en av sine over 40 bøker.

Grisham debuterte i 1988 med Tid for hevn, men det store gjennombruddet kom i 1990 med Firmaets mann. Den ble USAs mest solgte roman i 1991 og ble en stor filmsuksess med Tom Cruise i hovedrollen. Han har senere skrevet klassikere som Juryen, Regnmakeren og Klienten.

Hans forrige bok på norsk, Rooster Bar, også denne en juridisk thriller av beste Grisham-merke, utkom nylig i pocketutgave.