En pralende eks-matador blir stukket ned i sitt eget bryllup i dette klassiske «whodunit»-mysteriet

KrimbøkerKlassisk krimEn pralende eks-matador blir stukket ned i sitt eget bryllup i dette klassiske «whodunit»-mysteriet

– Strålende krim på et høyt litterært nivå, sier Tom Egeland om Øistein Borges landsbymysterium med spansk vri, «Matadorens siste dans».

Estimert lesetid 3min
Kvinne sitter og leser boka "Matadorens siste dans" ved peisen
Hva skjer i en søvnig, liten spansk landsby idet en nyinnflyttet og mektig millionær forandrer tilværelsen til lokalbefolkningen? I «Matadorens siste dans» får du et Agatha Christie-aktig mysterium med moderne tilsnitt og spansk atmosfære i ett. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Øistein Borge har de siste årene opparbeidet seg en solid tilhengerskare med sine stilsikre krimromaner om privatetterforsker Bogart Bull. De fire bøkene som foreløpig er utgitt har alle hatt internasjonalt tilsnitt og format, og Borge har høstet mye ros for sitt gode blikk og presise språk. Men da forfatteren, som er bosatt på Mallorca, skulle gjøre research til sin femte roman om Bogart Bull, satte pandemien en lei stopper for det.

Inspirert av «egen» spansk landsby

I stedet lot Øistein Borge seg inspirere av landsbyen han selv bor i. Sjangeren gav seg nesten selv – det måtte bli en landsbykrim, men med moderne tilsnitt, og spansk atmosfære i stedet for den britiske vi fra før kjenner så godt fra denne typen krim.

Det er allerede klart at Borge behersker også denne krimsjangeren med glans. Blant dem som har snakket fint om Matadorens siste dans er Tom Egeland. Han valgte nylig å trekke fram boka sammen med to andre påskekrimfavoritter i TV2s God Morgen Norge.

Kjøp Matadorens siste dans som e-bok her

Ny krimhelt

I Matadorens siste dans blir vi kjent med den sympatiske kriminalbetjenten Lennox Hartly. Han flytter til den lille spanske fjellandsbyen Montepaz i Andalucía for å nyte pensjonisttilværelsen.

Ganske snart oppdager Lennox at kona, Emma, er i ferd med å bli dement. Konas venninne, Penny, flytter inn og er uvurderlig hjelp i denne situasjonen. Relasjonen mellom Lennox og Emma er nydelig beskrevet, og gir en spesiell dimensjon til boka. Men først og fremst er dette et klassisk mysterium med mange mistenkte når drapet skjer.

Drapet på en upopulær eks-matador

Den vellykkede forretningsmannen Sergio Moncayo kommer til landsbyen, kjøper den dyreste eiendommen, bestemmer seg for å legge ned den lokale puben og å starte en restaurant. Så inviterer han et kresent utvalg landsbybeboere til bryllupet sitt. Ikke nødvendigvis nøkkelen til popularitet.

Så skjer da også det fatale. Sergio blir stukket ned og drept på sin egen bryllupsfest. Lennox havner tilbake i manesjen som etterforsker, noe han stortrives med, selv om det lokale politiet helst vil løse saken selv. Lennox skal imidlertid vise seg god å ha. Mange av de 957 innbyggerne har ting å skjule, og snart slår en kalkulerende morder til på nytt …

Suksess med Bogart Bull-serien

Øistein Borge (f. 1958) krimdebuterte i 2016 med sin første bok om Bogart Bull Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) fikk varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. I 2019 kom Jeg er nummer 13 og i 2020 kom den fjerde boken om Bogart Bull: Bastarden. Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

Kjøp Matadorens siste dans som e-bok eller i fysisk format.