Årets beste påskekrim 2021

KrimbøkerÅrets beste påskekrim 2021

Påsken er høytidsstund for krim for oss nordmenn. Her har du ti av påskens beste nye krimromaner.

Estimert lesetid 13min
Årets beste påskekrim 2021. Fem bøker er oppstilt, blant annet Elskede Barn av Romy Hausmann
Vi har valgt ut noen av de mest omtalte og kritikerroste blant årets nye krimbøker. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er mye som ikke er normalt for tiden, men noe er heldigvis som vanlig: Påsken er tid for god krim. Her er en ti på topp med påskens beste krimromaner med nye krimromaner bl.a. av Sam Lloyd, Grethe Bøe, Øistein Borge og Harlan Coben. 8 av de 10 forfatterne kan du se intervjuer med på krimfestivalen.no.

«Rørende midt i den skumle ondskapen»

Sam Loyd, Minneskogen

Minneskogen er en sylskarp psykologisk thriller-debut som har fått strålende kritikk i de landene den er kommet ut. Cathrine Krøger i Dagbladet ga den terningkast 6 og mente at Sam Lloyd «har en infam og overraskende vri utover i boka, som gjør Minneskogen til den mest overraskende og elegante grøsseren jeg har lest på lenge.» 

Som i The Queen’s Gambit er en ung kvinnelig sjakkspiller i sentrum for handlingen i Minneskogen, men her kan et av hennes trekk bety liv eller død.

For 13 år gamle Elissa er denne lørdagen helt spesiell. Hun er på vei til sjakkmesterskapet for ungdom i Bournemouth med moren sin. Elissa er forberedt og kampklar, sjakk er det eneste hun bryr seg om. Da hun skal ut i bilen for å hente lunsjen sin mellom to partier, blir hun dratt inn i en hvit varebil på parkeringsplassen. Da hun våkner, er hun lenket fast i et rom under jorda.

Elijah har bodd ved Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne. Men Elijah er redd for å gå til politiet. For han vet at bare en av dem vil kunne komme seg derfra.

«Norsk krimsensasjon. Bravo!» 

Grethe Bøe, Mayday

Grethe Bøe har stått for årets store gjennombrudd med den arktiske thrilleren Mayday. Cathrine Krøger i Dagbladet mente den var en «Norsk krimsensasjon», mens Tor Hammerø i Nettavisen skrev at Mayday var «den beste krimdebuten han hadde lest noensinne. Grethe Bøe debuterte som forfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barne-krim-filmer.

Mayday er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller. NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med Ylva og John om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en altutslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Årets beste true-crime

Patrick Radden Keefe, Si ingenting

Time Magazine kåret Si ingenting til årets beste sakprosabok. Denne strålende boken om mord og terror i Nord-Irland har også fått ovasjoner av norske kritikere. Oda Faremo Lindholm i VG gar den terningkast 6 og skrev: «Svimlende imponerende. Denne boken er en bragd…Les den!». Stein Roll var like begeistret med en sekser i Adresseavisen: «Dyptgående, troverdig og spennende».

I Belfast i 1972 ble enken og tibarnsmoren Jean McConville dratt ut fra sitt eget hjem av maskerte personer fra IRA, med barna som vitner. Ingen vet hvor hun blir av. IRAs strenge æreskodeks gjorde at ingen sa noe om drapet, og barneflokken vokser opp med den eldste datteren på femten år som forsørger. Først i 2003 blir liket hennes funnet. Drapet er utgangspunktet i denne boken om borgerkrigen i Nord-Irland, konflikten som går under navnet The Troubles. Keefe bruker denne grusomme hendelsen som et speil for å fortelle historien om tre tiårs intense politiske og religiøse kamp mellom katolikker og protestanter, mellom naboer, gamle venner og arbeidskamerater, mellom regjeringen i London og folket i Nord-Irland.

«En av årets mest spennende thrillere. Garantert»

Romy Hausmann, Elskede barn

I fjor var det Den tause pasienten som startet krimåret med et sensasjonelt smell. I år er det Elskede barn av den tyske debutanten Romy Hausmann. Boka er en av tidenes største suksesser i Tyskland, med et salg på over 250 000 eksemplarer og med 45 uker på bestselgerlisten. Den kommer til å påvirke, overraske og fengsle deg. Hvis du tror at tysk krim er gørr, tro om igjen.

Elskede barn har bare fått gode anmeldelser her hjemme. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei var f.eks. kjempebegeistretog mente at: «skildringene av Hannah er mesterlig gjort, og hjerteskjærende og nifse.» Mens Cathrine Krøger mente den var «uhyggelig god». Tarald Aano i Stavanger Aftenblad var like begeistret og skrev: «Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.» 

Elskede barn blir en kvinne lagt inn på sykehuset etter en påkjørsel. Den skadede kvinnen passer beskrivelsen til Lena Beck, som forsvant 14 år tidligere. Moren og faren får beskjed om at datteren, nå 37 år gammel, trolig er funnet, og drar til sykehuset.

Men det er ikke datteren. Likevel hevder kvinnen på sykehuset at hun heter Lena. Idet de knuste foreldrene skal dra, kommer en sykepleier med et barn. Da bryter foreldrene sammen, for det er som å se deres datter da hun var barn. Jentungen hevder at kvinnen på sykehuset er moren hennes, og hun forteller at hun har en far og en lillebror. Et sted. Et ukjent sted.

«Sprengstoff fra motstandshelten»

Max Manus, Rottejegeren

Hvem hadde tippet at Max Manus skulle toppe bestselgerlistene med en krimroman ved inngangen til påsken 2021? Rottejegeren er Max Manus’ sensasjonelle og upubliserte romanmanuskript. Det ble skrevet i årene etter krigen, og bygger på erfaringene til de norske motstandsfolkene som utførte de aller skitneste jobbene under andre verdenskrig: De likviderte angivere, torturister og andre nordmenn som jobbet for tyskerne. Både Dagbladet og VGs anmeldere har gitt den terningkast 5. VG mente Rottejegeren var «sprengstoff fra motstandshelten», mens VG mente at boken var en oppsiktsvekkende ærlig og sjokkerende åpen etterkrigsskildring fra en desillusjonert krigshelt».  

I sentrum av historien står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner. De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser. Rottejegeren er et hardkokt og levende tidsbilde av Norge på slutten av 1940-tallet. Det er en fortelling om krigens virkelige pris – fra en person som visste bedre enn de fleste hva han snakket om. «Det er deilig å kjenne den vidunderlige følelsen av trygghet som berøring av pistol alltid gir ham,» skriver Manus og legger til: «Men minnene forlater ham aldri.»

En klassisk landsbykrim fra Andaluzia

Øistein Borge, Matadorens siste dans

Matadorens siste dans er en hyllest til den engelske landsbykrimmen, men også til den livslange kjærligheten, den som et fåtall av oss blir velsignet med, og som vi ikke ser den fulle verdien før vi mister den.

Matadorens siste dans er akkurat kommet ut, og krimforfatter Geir Tangen den først som har rukket å anmelde, men han er desto mer begeistret: «Klassisk landsbykrim i moderne innpakning, pyntet med en sløyfe av det som altså er den vakreste kjærlighetshistorien jeg noen gang har lest i en krimroman. Fantastisk!»

Etter å ha blitt pensjonert fra stillingen som kriminalbetjent i Manchester, realiserer Lennox Hartly og hans kone Emma en gammel drøm; en bungalow i den pittoreske landsbyen Montepaz i Andalucía.Idyllen blir kortvarig. I løpet av det første året fester en uhelbredelig sykdom sitt nådeløse grep i Emma, og trekker henne gradvis nærmere stupet. Bare et steinkast unna ekteparet Hartlys nye hjem, på det storslåtte godset Gracia, finner et brutalt drap sted.

Det er Málaga-politiets oppgave å oppklare forbrytelsen, men det synes snart klart at spanjolene ikke kommer noen vei. Lennox´ instinkter våkner til liv, og for å bøte på sorgen over kjærligheten som langsomt dør der hjemme, starter han sin egen etterforskning av drapet. Da han begynner å ane et lys i gåtens mørke, slår en kalkulerende morder til på nytt.

«Herlig skummelt»

C.J. Tudor, De andre

C.J. Tudor er en britisk forfatter av krimbøker som fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Krittmannen. Den fikk bl.a. Gullkulen for beste oversatte krimroman i Norge i 2018.

Tudor er krimforfatternes forfatter, og f.eks. Alex Michaelides forfatteren av Den tause pasienten har sagt dette om årets krim De andre: «Enormt underholdende og herlig skummelt. Jeg var hekta fra den gripende åpningen, og hele veien gjennom alle vriene og vendingene.». Harlan Coben har også uttrykt sin begeistring: «C.J. Tudor er fantastisk. Jeg kan nesten ikke vente på hennes neste trekk.».

De andre begynner med at hovedpersonen Gabe kjører hjemover og blir liggende bak en rusten gammel bil. Så oppdager han et lite ansikt i bakvinduet. Munnen mimer ordet pappa. Det er hans fem år gamle datter, Izzy. Gabe ser henne aldri igjen.

Tre år senere kjører han dag og natt opp og ned motorveien på leting etter bilen som forsvant med datteren hans. Håpet om å finne henne igjen nekter han å gi opp, selv om alle andre mener at hun må være død. Fran og datteren hennes, Alice, tilbakelegger også noen kilometer på motorveien. Men ikke på leting. På flukt. De prøver å ligge et steg foran de som vil dem vondt. For Fran kjenner sannheten. Hun vet hva som hendte med Gabes datter. Hun vet hvem som er ansvarlig. Og hun vet hva de vil gjøre med henne og Alice hvis de finner dem.

Plotmesteren

Harlan Coben, Gutten fra skogen

Harlan Coben er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA. På verdensbasis har han solgt over 75 millioner bøker. Nå i det siste har mange nordmenn blitt kjent med ham ved vellykkede filmatiseringer av bøkene hans. NRK har akkurat vist De var fem, og Den fremmede har gjort stor suksess på Netflix.

Coben er en favoritt til mange av krimforfatterne, og også årets bok har fått masse hyllest fra flere av dem. Om Gutten fra skogen har Lee Child sagt: Coben svikter deg aldri», og John Grisham har sagt: «Harlan er en fantastisk krimforfatter … en av mine favoritter.» 

Som gutt ble Wilde funnet alene i skogen, uten noe minne om fortiden sin. I dag er han voksen, men han vet fortsatt ikke hvor han kommer fra og har valgt å leve avsondret fra omverdenen. Da problembarnet Naomi blir borte, er det først ingen som ser ut til å ta saken på alvor, ikke engang faren hennes. Hester Crimstein derimot, en kjendisadvokat, får kjennskap til at jenta ble mobbet på skolen, og ber Wilde om hjelp til å finne henne. Wilde kan ikke la være å hjelpe enn annen utstøtt. Men for å finne Naomi, må han selv vende tilbake til det samfunnet der han aldri har passet inn, stedet der folk med makt blir beskyttet, selv når de bærer på hemmeligheter som ødelegger liv.

I Agatha Christies fotspor

Peter Swanson, Åtte perfekte mord

Peter Swanson skriver mørke thrillere som får den mest hardbarka leseren til å bite negler. Swanson fikk sitt store gjennombrudd i Norge med De som fortjener det. Den fikk bl.a. terningkast 6 av Ingvar Ambjørnsen i Dagbladet. Ambjørnsen mente at den var: «Annerledes. Overraskende. Rå, sort og vittig.». Asbjørn Slettemark mente at Swanson var en slags moderne Hitchcock. Med Åtte perfekte mord har Swanson denne gangen gått Agatha Christie i næringen.

I boka møter vi bokhandleren og mysteriefanatikeren Malcolm Kershaw. For mange år siden lagde han en liste over krimsjangerens mest perfekte, nærmest uløselige mord, som han ga navnet «Eight Perfect Murders». Mordene var valgt ut fra de beste av de beste, inkludert Agatha Christies Mord etter alfabetet, og Patricia Highsmiths Billett til helvete.

Men ingen blir mer overrasket enn Mal, nåværende eier av Old Devils Bookshop i Boston, når en FBI-agent banker på døren hans en snøtung dag i februar. Hun leter etter informasjon om et flertall uløste mordsaker som har uhyggelige likhetstrekk med mordene på Mals liste. Og det er ikke bare FBI som interesserer seg for denne bokhandleren som så godt som hver kveld sitter hjemme og leser. Morderen er der ute, og følger med på hver lille bevegelse han gjør.

Den nye generasjonens mester

Pascal Engman, Rottekongen

Pascal Engman er forfatter og journalist. Han har på kort tid blitt en av de mest lese svenske forfatterne i sin generasjon. Engman blir hyllet av kritikerne for sin skarpe observasjonsevne og tydelige samfunnskritikk.Ole Jacob Hoel i Adresseavisen ga boken terningkast 5 og mente at den var så «dyktig laget og formidlet med så mye energi at man bare må overgi seg».

En ung kvinne blir funnet død i sin egen leilighet i en av forstedene til Stockholm. Hun er knivstukket over tjue ganger. Politietterforsker Vanessa Frank håndterer utredningen med en gnagende følelse av at det er noe som ikke stemmer. I kjølvannet av feminismens fremgang brer det seg et nettverk av kvinnehatere. De kaller seg incels og får sin livskraft fra internettets mørkeste kroker. De søker fellesskapet og vil forlange oppreisning fra alle kvinner som ikke verdiger dem et blikk. Når idé skal omgjøres til handling, er det mange liv som står i fare.