Årets beste påskekrim i pocket

KrimbøkerPolitikrimÅrets beste påskekrim i pocket

Påske er krimtid! Gikk du glipp av forrige påskes høyepunkter? Her er ti av fjorårets beste krimromaner som er ute i pocket nå.

Estimert lesetid 11min
Skyggen av en pistol rettet mot person
Fjorårets beste krim er nå ute i pocket. (Foto: Maxim Hopman)

Påske er nordmenns store høytidsstund også for krimromaner.  Allerede nå har mange av fjorårets beste krimromaner kommet ut i pocketutgave. Her er ti av påskens beste krimromaner. Sju av forfatterne kan du også se intervjuer med på krimfestivalen.no.

Nordens krimmestere

Lars Kepler, Speilmannen (oversatt av Henning J. Gundersen)

Det er 11 år siden Lars Keplers første krimroman, Hypnotisøren, kom ut på norsk. Den har siden solgt over 250000 eksemplarer i Norge, og totalt nærmer de seg nå et salg her i landet på halvannen million. Speilmannen var fjorårets mestselgende oversatte krim og har allerede gått til topps på pocketlisten.

Speilmannen er ikke bare Joona Linna tilbake, men også hypnotisøren fra første bok. En ung kvinne har kvinne forsvunnet på vei hjem fra skolen. Noen år senere blir hun funnet drept på en lekeplass i den svenske hovedstaden. Joona Linna får saken, og han klarer å spore opp et øyenvitne. Dessverre er vitnet en psykisk syk mann. Han kan ikke huske noe av det han har sett. Joona Linna kontakter hypnotisøren Erik Maria Bark i et forsøk på å komme til bunns i saken.

Sejer siste sak – nominert til Rivertonprisen

Karin Fossum, Bakom synger døden

Under Krimfestivalen ble det avslørt at Bakom synger døden var en av dem fem nominerte til Rivertonpisen. Karin Fossum risikerer å bli den aller første som vinner prisen tre ganger. Vi var mange Konrad Sejer tilhengere som var triste over at Karin Fossum hevdet at Bakom synger døden er den siste romanen med den herlige politietterforskeren. Da kunne vi samtidig glede oss over at det var en av de beste. Bakom synger døden er den 15. krimromanen med Konrad Sejer i hovedrollen. Den ble hyllet av kritikerne som en av hennes sterkeste bøker. VG, Adresseavisen, Trønder-Avisa, Nettavisen og Tønsberg Blad kastet alle terningkast seks, og alle var enige i VGs konklusjon: «Mesterlig».

Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente som blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefulle drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. Det er vemodig at Konrad Sejer tar farvel, men gledelig at han gir seg på topp.

Det store gjennombruddet

Alex Michaelides, Den tause pasienten (oversatt av Line Gustad Fitzgerald)

VG brukte overskriften «Dette er rent gull!» om Alex Mihaelides’ Den tause pasienten som var fjorårets store krimsensasjon. Den lå på toppen av bestselgerlistene hele våren i fjor, og den fikk strålende kritikker. 

Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte. Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Lahlums beste krimroman?

Hans Olav Lahlum, Svanemordet

I høst kunne Hans Olav Lahlum feire tiårsjubileum som skjønnlitterær forfatter med den niende boka om etterforskningsduoen K2 og Patricia. Flere av kritikere mente at Svanemordet viste at Lahlum kanskje aldri har vært bedre som krimforfatter.

Ole Jacob Hoel skrev for eksempel i sin femmer-anmeldelse: «Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok. […] Svanemordet er «trivelig selskap, spesielt når plottet er så godt skrudd sammen som denne gangen.» I Svanemordet dukker den unge privatdetektiven Aurora Holmes plutselig opp i livet til K2 en sommerdag i 1973. K2 blir raskt betatt, men kort tid etter blir Holmes funnet drept i Akerselva. K2 sier ja til å lede etterforskningen, og sporene leder ham tilbake til den kalde krigen, til 2. verdenskrig og til den finske borgerkrigen i 1918.

«Broen»-forfatteren med sin første krimroman alene

Hans Rosenfeldt, Ulvesommer (oversatt av Morten Hansen)

Broen og historien om Saga Norén og et lik på broen mellom Sverige og Danmark ble en umiddelbar klassiker. Hans Rosenfeldt var manusforfatteren til suksessen. Siden den tid har Rosenfeldt også gjort suksess med krimserien Marcellafor Netflix i England. Hans Rosenfeldt er også en av Sveriges mestselgende krimforfattere i duoen Hjorth Rosenfeldt. Serien deres om rettspsykiateren Sebastian Bergman har solgt over 4 millioner eksemplarer på verdensbasis. 

Nå er Hans Rosenfeldt klar med en ny serie, og i hovedrollen: nok en kompleks kvinnekarakter. Ulvesommer er første bok om etterforsker Hannah Wester. Handlingen foregår i Haparanda, som ligger helt nordøst i Sverige, på den finske grensen. En ulv blir funnet død, og undersøkelsene viser et makabert funn: det er rester av et menneske i ulvens mage. Den avdøde spores opp og viser seg å være en person knyttet til en brutal narkotikahandel i Finland.

Politietterforsker Hannah Wester skjønner at sommeren skal ta en dramatisk vending, og bli alt annet enn hun hadde ventet seg. Sammen med kollegaene sine må hun snu alle steiner for å komme på sporet av hva som egentlig har skjedd. Men hun må være rask; det er andre som er minst like interesserte i saken, som den russiske leiemorderen Katja.

Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder (oversatt av Henning J. Gundersen)

The Washington Times mente at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman, mens The Guardian kalte Oyinkan Braithwaite «en litterær sensasjon». Braithwaite vant LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019. Her hjemme fikk den også mange strålende kritikker. Tor Hammerø i Nettavisen ga den for eksempel terningkast seks og skrev: «Vi snakker krim totalt annerledes fra alt annet som har vederfaret oss og dessuten er den dritmorsom.»

Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar: Korede og Ayola. Da Korede blir avbrutt i en middag av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet.

En norsk Twin peaks på Røros

Gert Nygårdshaug, Den tredje engelen

Gert Nygårdshaug har et stort publikum både her hjemme og i utlandet. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til Tidenes beste norske bok av NRK, Litteraturfestivalen og Dagbladet. Den tredje engelen er den 13. krimromanen i serien om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Den fikk svært god mottakelse hos kritikerne. Margit Egaas mente f.eks. i sin femmer-anmeldelse i Stavanger Aftenblad at: «Nygårdshaug skriver kriminalromaner som ikke ligner på noe annet.»

Den tredje engelen har Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn. En syklist finner en avrevet arm stikkende opp fra en maurtue, med et glansbilde av en engel hengende over. Armen blir undersøkt av patologer. Samtidig viser det seg at det ikke er noen som er meldt savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etter hvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person. Det er duket for et hevndrama utenom det vanlige.

John le Carrés siste mesterverk

John le Carré, En fri agent (oversatt av Heidi Grinde)

John le Carré døde dessverre 12. desember i fjor, men også i sitt siste leveår ga han oss en mesterlig spionroman. En fri agent fikk fantastiske kritikker. Den er et skremmende samtidsportrett, hjerteskjærende, med mørk humor, fortalt med endeløs spenning av en av vår tids største fortellere. Nat, en 47 år gammel veteran fra Storbritannias utenriksetterretning, tror hans dager som hemmelig agent er over. Men trusler fra hovedkvarteret i Moskva drar Nat tilbake til jobben. Han må ta over The Haven, en av London Generals nedlagte stasjoner, med en gjeng spioner av ulik kvalitet. Gruppens eneste håp er den unge Florence, som holder øye med Russlands departement og en ukrainsk oligark, som har en finger med i det russiske spillet. Nat er ikke bare spion, han er også en lidenskapelig badminton-spiller. Hans faste mandagspartner er halvparten så gammel som ham – den innadvendte og ensomme Ed. Ed hater Brexit, han hater Trump og han hater jobben sin på det sjelløse mediebyrået. Med alt hatet drar han Prue, Florence og Nat inn i et politisk sinne som vil fange dem alle.

En oppsiktsvekkende debut

Hanne Gellein, Alle fugler små

Hanne Gellein er en av flere tidligere elever fra Krimforfatterskolen til Cappelen Damm som debuterte i fjor, og debuten fikk en veldig god mottakelse der hun bl.a. fikk tre femmere fra anmelderne. Hun bor i Trondheim og jobber som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital. Dermed skriver hun med stor troverdighet når hun har lagt deler av handlingen i Alle fugler små fra sykehusets innside.

Alle fugler små er en spenningsroman med et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i en søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim. Dommer Ingeborg Witsøe Berg er fortsatt i sorg over datteren Maja som mistet livet i en ulykke. Mens hun forbereder en viktig rettssak, oppdager Ingeborg en kjøttmeis inne i huset. To spørsmål dukker opp: Hvordan kan datterens yndlingsfugl ha tatt seg inn i et lukket rom? Og hva hendte egentlig da Maja druknet i Nidelva?

Kongen av rettsalsdramaer

John Grisham, Rooster bar

John Grisham er en av verdens mestselgende forfattere. Han har hatt over 30 thrillere på New York Times’ bestselgerliste og kan skryte av fantastiske 300 millioner solgte bøker. Grisham suksessformel slår ikke feil denne gangen heller. Rooster Bar er leken, underholdende og interessant. Grisham beviser nok en gang at han er overlegen i sjangeren.

Da Mark, Todd og Zola begynte på jusutdannelsen, trodde de at de skulle gjøre verden til et bedre sted. De trodde advokater bidro til et mer rettferdig samfunn. Men nå på sitt tredje år av utdanningen, innser de at de har blitt lurt. Alle tre har tatt høye studielån for å få råd til den middelmådige privatskolen de går på. Utdannelsen de får, viser seg å være så ubrukelig at de knapt står på eksamen og heller ikke har sjans til å få jobb etterpå. De får vite at skolen er eid av en upålitelig forretningsmann som også eier en bank som spesialiserer seg på studielån.

Men noe har de tre lært underveis, og på Rooster Bar begynner de tre å planlegge hvordan de skal ta rotta på skolens ledelse.