Quiz: Hvilken krimhelt er du?

KrimbøkerKlassisk krimQuiz: Hvilken krimhelt er du?

Holder du hodet kaldt når det gjelder som mest? Finn ut hvilken krimhelt du ligner på her.

Estimert lesetid 3min
Poirot
Poirot er en pertentlig og analytisk type. Er du? Foto: NTB/Kieron Mccarron

Er du pertentlig og elegant som Poirot, eller tøff som Harry Hole? Det er straks tid for å ta frem påskekrimmen igjen, og i den anledning har vi laget en aldri så liten quiz. Nederst i saken kan du sjekke hvilken krimhelt du har mest til felles med.

Trenger du noen boktips for å sikre påskestemningen til tross for mangel på fjell og hytte, er det bare å lese videre. Vi har trukket ut gode bøker med noen av krimheltene som slår an år etter år.

Poirot har gjenoppstått fra de døde

I Monogram-mordene tar Sophie Hannah oss med tilbake til 20-tallet igjen, og et gjensyn med Hercule Poirot. Han nyter en stille og fredelig middag, da en ung kvinne styrter inn i lokalet. Hun sier hun frykter for sitt liv, og at Poirot ikke kan forhindre at hun blir myrdet. Samme kveld på et bedre hotell i London blir tre gjester funnet døde. Nå må Poirot virkelig bruke de små grå for å komme til bunns i denne mordgåten.

Sophie Hannah fikk i 2015 æren av å «gjenopplive» Poirot, med tillatelse fra Agatha Christies familie. Resultatet ble gledelig, hør bare hva Ola Hegdal i Dagens Næringsliv skrev om den: «Hannah skriver lett, ledig og avslappet og fortsatt helt innenfor det christieske univers. Incroyable!»

En original og beundret etterforsker

Kjenner du ikke til Fredric Drum, må du bare sette deg ned med Honningkrokken – og ta det derfra. Her møter du den originale etterforskeren på en vinreise i St. Emilion i Frankrike. På dramatisk vis ramler han ned i et hull i bakken, og skjønner at noen er ute etter han. Snart vikles han inn i et forsvinningsmysterium uten sidestykke, og må passe seg for ikke å bli den neste som blir drept. Denne ble mottatt med stor begeistring da den kom: «En storartet krim som er så medrivende at det er en fryd,» stod blant annet å lese i VG. Og den enda bedre nyheten er at flere bøker i serien venter når du er ferdig med denne.

«Snømannen» best i bokform

Jo Nesbø fikk både bokhandlerprisen og den norske leserprisen for Snømannen. Og ettersom filmen ikke fikk all verdens bra kritikk, bør du heller lese denne igjen, for boka er vannvittig spennende. Og god. I denne historien får Harry Hole et brev signert «Snømannen». Når han nøster opp i gamle saker ser han en tendens: gifte kvinner som har forsvunnet når første snøen har falt. Samme natt løper Sylvia Pedersen for livet i en skog utenfor Oslo.

Salanders begynnelse

Menn som hater kvinner ble en umiddelbar klassiker da den utkom i Norge. Alle snakket om den nye heltinnen Lisbeth Salander, en tatovert jente på bare 24 år. Hun seilte opp som en helt i denne boka, sammen med journalisten Mikael Blomkvist. I første bok skal de finne ut hva som har skjedd med Harriet som har vært sporløst forsvunnet i snart førti år. Samtidig graver de dypt i Harriets families dystre fortid.

Ta testen: Hvilken krimhelt er du?

Foto quiz: NTB/Shutterstock: Trond Solberg, Liv Hegna, Mary Evans Picture, Kieron Mccarron og Martin Moxter. Unsplash: Daniel Hansen, Chi Lok, Bertrand Bouchez, Luca Bravo.