Øistein Borges «Bastarden»: – En liten lesefest

KrimbøkerHistorisk krimØistein Borges «Bastarden»: – En liten lesefest

Reelle hendelser fra krigen er bakteppet i Øistein Borges «Bastarden», en sylskarp og brutal krim som utspiller seg på Mallorca.

Estimert lesetid 2min
Bilde av boka Bastarden
«Bastarden» er Øistein Borges fjerde bok om Bogart Bull. (Foto: Åsmund Holien Mo)

For den interesserte krimleseren er nok Øistein Borge allerede et kjent navn. Han ble nominert til Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017, og har fått mye hederlig omtale for bøkene sine om etterforsker Bogart Bull.

Og den nye romanen, Bastarden, er intet unntak. Tarald Aano i Stavanger Aftenblad har allerede trillet terningkast 5, og krysset av i margen for en topp krimbok til sommeren.

«En liten lesefest … Borges rutinerte håndverk, der han driver historien framover med selvironi, sjangerbegeistring og et presist språk, gjør ham til en av mine nye personlige favoritter,» skriver Aano.

Under Mallorcas sol og varme

Handlingen i boken utspiller seg på den spanske ferieøya Mallorca. Men nå er det ikke paraplydrinker og solsenger som står i fokus – snarere et brutalt spill som utvikler seg til et spill om liv og død.

Historien starter med en forsvinningssak, det ser ut til at Aaron Bercows, en norsk jøde er sporløst borte. Kripos-sjefen i Norge må ha hjelp for å løse saken – og hun må motvillig henvende seg til mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere, nemlig etterforskeren Bogart Bull.

Han tar oppdraget. Men han skal komme til å angre på det. For under den stekende solen i Spania venter arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke.

Tidligere romaner om Bogart Bull

Bastarden er Øistein Borges fjerde krimbok om Bogart Bull. De andre bøkene Den syvende demonen, Det som aldri dør og Jeg er nummer 13 har fått strålende mottakelse i pressen.

Tidligere har han jobbet med film og reklame, både som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Han har mottatt en rekke priser, blant annet fra reklamefilmfestivalen i Cannes og fra Kreativ Forum. Forfatteren selv bor på Mallorca.