Svensk-norsk mestermøte

Er det forskjell på norsk og svensk krim, og hva er egntlig best? Her kan du høre et mestermøte mellom tre av Nordens ledende krimforfattere: Tom Egeland, Stina Jackson og Stefan Ahnhem.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Stefan Ahnhem, Tom Egeland og Stina Jackson
Hør Stefan Ahnhem, Tom Egeland og Stina Jackson i podcasten vår.

I denne episoden av Boktips-podcasten, som ble tatt opp på Krimfestivalen i Cappelen Damm-huset 5. mars, kan du høre festivalforfatter Tom Egeland møte to av Sveriges ledende krimforfattere: Stina Jackson og Stefan Ahnhem. Programleder er Hilde Sandvik som er redaktør i Broen xyz.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

En trikkethriller

Tom Egeland var årets Festivalforfatter på Krimfestivalen. Han er mest kjent for bøkene om arkeologen Bjørn Beltø, som er oversatt til ikke mindre enn 24 språk. Egeland har mottatt en rekke litterære priser – blant annet Rivertonprisen og Riksmålsprisen. Han har også blitt tildelt ARKs barnebokpris for ungdomsromanen Katakombens hemmelighet.

I hans siste bok, Falken, som akkurat har kommet ut i pocketutgave, har Tom Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile. I stedet har han skrevet en actionfylt trikke-thriller. I Falken blir 19-trikken mellom Majorstuen og Ljabru kapret av en gruppe utenlandske terrorister. De stripser fast ti gisler før trikken fortsetter sin skjebnesvangre ferd gjennom Oslos gater – fulgt av en lang kolonne med politibiler, ambulanser og brannbiler. I tillegg blir en jente på ti år kidnappet fra trikken.

Men hvem er kaprerne? Er de IS-terrorister, slik de gir inntrykk av? Eller er de skruppelløse gangstere som er ute etter løsepenger? For politiets Delta-tropp og operative stab står spørsmålene i kø. Samtidig utløser kapringen både et innenrikspolitisk og et utenrikspolitisk drama som skaper rystelser langt inn i den norske regjeringen. For hva er egentlig bakgrunnen for kapringen?

Sveriges beste krimroman

Sølvveien er Stina Jacksons debutroman, og den tok Norden med storm i fjor. Den fikk strålende kritikk også her hjemme, og vant Glassnøkkelen – prisen for Nordens beste krimroman i 2019. Sølvveien er en stemningsfull og gripende psykologisk spenningsroman.

I tre år har Lelle tilbrakt de lyse sommernettene med å kjøre bil. Han kjører ut på riksvei 95 som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien. For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og hennes forsvinning gnager i stykker Lelle innenifra. 

Meja og hennes mor flytter til den vesle bygda der Lelle bor. Meja er like gammel som Lelles datter var da hun forsvant. Idet høsten er i ferd med å mørkne, knyttes Lelles og Mejas skjebne sammen, og da ytterligere en ung jente forsvinner, blir livet deres bundet sammen for alltid. 

En svensk favoritt

Stefan Ahnhem er en av de mest populære svenske krimforfatterne her til lands. Han har skrevet fem bøker i suksess-serien med politimannen Fabian Rask.

I den siste boken i serien, X måter å dø på, våker Fabian Rask over datten Matilda som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg. Samtidig kaster et brutalt drap på en ung syrisk flytning byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn. 

Men ingenting er fullt så enkelt som det virker i første omgang, og når flere nye drap skjer, havner etterforskergruppen i en stadig mer hektisk jakt på flere gjerningsmenn. Til slutt må Fabian gå i tjeneste igjen, selv om han helst ville viet seg til familien.