Øistein Borge: – Mallorca har definitivt en skyggeside

KrimbøkerHistorisk krimØistein Borge: – Mallorca har definitivt en skyggeside

Et toglast fullt av stjålne kunstskatter ble inspirasjonen for Øistein Borge da han skrev sin nye krimroman, Bastarden.

Estimert lesetid 4min
Øistein Borge er aktuell med den nye krimromanen «Bastarden», som Stavanger Aftenblad betegner som «en liten lesefest». (Foto: Gabriel Ramon)

Mange har allerede blitt kjent med Øistein Borge og hans romaner om etterforskeren Bogart Bull. I 2016 utga han han Den syvende demonen, og året etter kom Det som aldri dørBegge til stor jubel fra pressen og med påfølgende nominasjoner til Maurits Hansen-prisen og Rivertonprisen.

Nå kommer hans fjerde romanen ut, Bastarden. Det er fortsatt med Bull i hovedrollen, og deler av handlingen er lagt til Mallorca, hvor forfatteren også bor til daglig. 

En liten lesefest […] Borges rutinerte håndverk, der han driver historien framover med selvironi, sjangerbegeistring og et presist språk, gjør ham til en av mine nye personlige favoritter.

Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Men det var ikke på Mallorca han først og fremst fant inspirasjonen; det var en historie om en mystisk togforsendelse som ga Borge ideen til den nye romanen. 

Kjøp Bastarden som ebok her

Tog med forsvunne skatter 

Vi møtte Borge under Krimfestivalen, hvor han fortalte oss litt mer om bakgrunnen for boka.

– Hermann Göring og en del andre nazister tok med seg verdier da de innså nederlaget mot slutten av 2.verdenskrig. Et tog fullt av kunstskatter – flere hundre malerier, skulpturer, gobeliner og et antall andre kunstgjenstander ble sendt fra Berlin.

Ingen vet sikkert hvor dette toget tok veien. Noen spekulerer i at togvognene ble gjemt eller skjult underveis et sted.

Og det er her Borge plukker opp tråden:

– I min fiksjon sendes toget hele veien ned til Spania. Göring håper å slippe unna, og da ønsker han å gjøre som mange andre topp-nazister gjorde før han: ta «rottelinjen» til Sør-Amerika. Så i min historie er det logisk at noe av tyvgodset transporteres med tog til Barcelona, og derfra med båt videre over Atlanteren til Argentina.

Inspirasjonen kom da Borge leste en sakprosabok ved navn The Orpheus Clock, skrevet av Simon Goodman. Den handlet om Goodmans egen jødiske familie som ble frarøvet en rekke verdier av tyskerne under krigen.

– Jeg ble fascinert av muligheten til å skape fiksjon rundt jakten Goodman drev med, men da lagt i hendene på en norske statsborger av jødiske opprinnelse. Så i min roman er det en norsk jøde som reiser til Mallorca fordi han har fått et tips om at enkelte ting fra hans families beslaglagte formue befinner seg der.

Bogart Bull på plass i Spania

Dessverre ender det ikke så godt for den norske jøden. Og det er da Bogart Bull kommer inn i bildet. Og for de som ikke allerede kjenner etterforsker Bull, så er han for tiden etablert som privatetterforsker. Han har bakgrunn fra Kripos, men har måttet forlate etaten av etiske årsaker. Også hans etterfølger i Kripos, John Eriksen, befinner seg i Spania, og begge etterforskerne er på samme oppdrag: oppklare et intrikat mord som henger sammen med organisert kriminalitet.

– Dette sub-plottet med den rumenske jenta som er offer for trafficing veves etter hvert sammen med jakten på de forsvunne kunstskattene.

Turistenes skyggeside i Spania 

Selv bor Borge på Mallorca. Sånn sett har det vært en praktisk fordel å legge en del av handlingen dit, fordi han kjenner øya og kan ta seg enkelt rundt i forbindelse med research.

Han forteller at det organiserte kriminelle miljøet har en reell tilstedeværelse på øya:

– Spania er både endestasjon og transitthavn for trafficing – både av afrikanske kvinner som sendes til Europa, og Øst-Europeiske kvinner som sendes sørover. Mallorca har definitivt en skyggeside. I tillegg til organisert kriminalitet er grov korrupsjon et utbredt problem på øya, det har nylig vært utført bestillingsdrap for å fjerne vitner forut for viktige rettsaker, og en rekke andre grove kriminelle handlinger knyttet opp til narkotikaomsetning, prostitusjon, etc.

– Alt dette er forhold som rimer dårlig med den ”sydenidyllen” de fleste skandinavere forbinder med Mallorca. Det er ekstremt mye penger her nede, noe som gjør det til et attraktivt marked å operere i for lovbrytere av ulike slag.

Uavhengig av om du skal på kort- eller langreist ferie i år; Bastarden kommer ut i god tid før fellesferien og anbefales som årets sommerlektyre for krimlesere!

Kjøp Bastarden hos ARK.no
Kjøp Bastarden hos Norli.no
Kjøp Bastarden hos CappelenDamm.no