Fem kjappe med «Matadorens siste dans»-aktuelle Øistein Borge

KrimbøkerKlassisk krimFem kjappe med «Matadorens siste dans»-aktuelle Øistein Borge

Da pandemien satte en stopper for research-reising, skrev Øistein Borge en hyllest til klassisk landsbykrim, basert på sin «egen» spanske landsby.

Estimert lesetid 3min
Collage av portrett av forfatter Øistein Borge og omslaget til boka hans "Matadorens siste dans"
– Enkelte av karakterene i «Matadorens siste dans» henter sin inspirasjon fra mitt nærmiljø her nede på Mallorca, forteller Øistein Borge. Han har med sin spanske landsbykrim tatt en pause fra krimhelten Bogart Bull. (Foto: Gabriel Ramon)

Trodde du klassiske landsbymysterier var forbeholdt den engelske Agatha Christie’ske landsbygda?

I Matadorens siste dans tar Øistein Borge pause fra sin populære krimhelt Bogart Bull og drar oss i stedet med inn i et klassisk «whodunnit»-mysterium satt til den spanske landsbygda, nærmere bestemt Andalucia. Hva skjer i en liten spansk landsby idet en nyinnflyttet og mektig millionær forandrer tilværelsen til lokalbefolkningen?

Fem kjappe med Øistein Borge

Matadorens siste dans er en enkeltstående og annerledes krimroman fra din hånd. Kan du si noe om historien og inspirasjonen bak?

Da koronaen traff oss i fjor, var min opprinnelige plan å skrive Bogart Bull nummer fem. Problemet var at store deler av denne historien skulle foregå på Balkan, og reiserestriksjoner gjorde den nødvendige researchen tilnærmet umulig. Jeg valgte derfor å skrive en krim fra et miljø jeg kjenner ganske godt, nemlig den spanske landsbygda.

En strålende krim på et høyt litterært nivå.

Tom Egeland om Matadorens siste dans

om forfatteren

Øistein Borge

Øistein Borge (f. 1958) krimdebuterte i 2016 med sin første bok om Bogart Bull Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) fikk varm mottakelse av norsk presse.

Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. I 2019 kom Jeg er nummer 13 og i 2020 kom den fjerde boken om Bogart Bull, Bastarden.

Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

Du har beskrevet boken som «en hyllest til den engelske landsbykrimmen». Hva legger du i det?

Hva krimlitteratur angår, vokste jeg nærmest opp med bøkene til forfattere som Agatha Christie og P.D. James, og hadde stor glede av disse. Typisk, ikke minst for historiene med Christies Miss Marple, er at hele dramaet utspiller seg innenfor svært begrensede geografiske rammer, med hobbydetektiv Jane Marple som protagonist. Altså ingen politikrim eller thriller, men et klassisk «whodunnit»-mysterium, der en privatperson løser gåten og således stiller de «profesjonelle» i en viss forlegenhet. I Matadorens siste dans heter denne privatpersonen Lennox Hartly, og er pensjonert politietterforsker fra Manchester i England.

Lennox Hartly reiser til Spania for å nyte pensjonisttilværelsen, men slik skal det ikke bli. Hvorfor ikke det?

På et tidspunkt, da Lennox og hans kone Emma er vel etablert i Montepaz, dukker det opp en litt mystisk og svært velstående meksikaner i byen. Sergio Moncayo blir en katalysator, ikke bare for det generelle livet i landsbyen, men også for de mørke begivenhetene som etter hvert finner sted. Parallelt med at dramaet i Montepaz eskalerer, må Lennox innse at en uhelbredelig sykdom har festet sitt nådeløse grep i Emma. For å bøte på sin sorg over kjærligheten som langsomt dør der hjemme, starter han sin egen etterforskning av to brutale drap som ryster lille Montepaz i grunnvollene.

Montepaz er selve inkarnasjonen av en søvnig, andalusisk landsby – hva slags research ligger til grunn?

Det lille, fiktive samfunnet er til dels modellert på min egen landsby på Mallorca, men geografisk plassert på det spanske fastlandet. Det siste ble et poeng for meg, fordi brorparten av historien i den siste Bogart Bull-romanen utspiller seg på Mallorca. Også enkelte av karakterene i Matadorens siste dans henter sin inspirasjon fra mitt nærmiljø her nede. Alt i alt forelå mye av researchen i realiteten før idéen til historien ble født.

Til slutt: Bogart Bull. Det er mange lesere som gleder seg til den femte boka i serien. Når tror du ventetida er over?

Bogart Bull dukker nok opp igjen. På hvilket tidspunkt, er til en viss grad avhengig av hvordan virkelighetens verden utvikler seg i tiden som ligger foran oss. Skulle det drøye med en normalisering, kan jeg alltids skrive en ny krimroman med Lennox Hartly. Kall det gjerne en plan B, selv om jeg synes at Lennox er en karakter A.

Matadorens siste dans er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.