«Dødelig bekjentskap»: Naboen fra ditt verste mareritt

KrimbøkerThriller«Dødelig bekjentskap»: Naboen fra ditt verste mareritt

Ukas krimtips, «Dødelig bekjentskap», er nok en annerledes, mørk og overraskende thriller fra den amerikanske forfatteren Peter Swanson.

Estimert lesetid 3min
Bokbilde av Dødelig bekjentskal
Swanson har blitt en mester i å bygge opp fortellingene til den sjokkerende avsløringen kommer. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Den amerikanske forfatteren Peter Swanson fikk et internasjonalt gjennombrudd med Den tikkende kvinnen, på norsk var imidlertid De som fortjener det første bok ut. Og det gikk ikke upåaktet hen. Ingvar Ambjørnsen trillet terningkast 6 i Dagbladet og skrev: «Den er annerledes. Overraskende. Rå, sort og vittig.»

Peter Swanson skriver mørke thrillere som får den mest hardbarka leseren til å bite negler. Nye Dødelig bekjentskap er intet unntak!

Besatt av en drapssak

I Dødelig bekjentskap møter vi Henrietta og mannen hennes Lloyd. De lever et stille liv utenfor Boston, Massachusetts. Hun er illustratør og har diagnosen bipolar lidelse. Nå har hun imidlertid funnet de riktige medisinene, og er føler endelig at hun har oppnådd stabilitet og ro.

Det vil si, helt til hun møter naboen. På kontoret hans står en pokal. Hun legger merke til at den er identisk med en drept manns pokal som er forsvant fra hjemmet hans. Dette vet hun fordi hun ble opphengt i drapssaken, som hun ikke helt har gitt slipp på enda.

Er det mulig at naboen er morderen? Eller er dette nok en psykotisk episode, en slik hun hadde da hun gikk på college? Da ble hun så besatt av å skyldiggjøre en medstudent at hun endte opp med å skade en klassekamerat.

Jo mer hun følger med på naboen, jo mer sikker blir hun på at han planlegger noe forferdelig. Problemet er at ingen tror på henne. En natt møter hun tilfeldigvis på naboen på parkeringsplassen, og det går opp for henne at han har oppdaget henne. Og at det er begynnelsen på en mareritt hun kanskje ikke slipper levende ifra.

En upålitelig fortellerstemme

Denne psykologiske thrilleren er sylskarp, og Swanson har blitt en mester i å bygge opp fortellingene til den sjokkerende avsløringen kommer. Anmelderne var svært begeistret da den utkom: «… en mester. Overraskelsene kommer tett og uunngåelig helt fram mot det siste støtet,» skrev Wall Street Journal.

The Guardian skrev om boken at den var «troverdig, skremmende og psykologisk skarp, dette er thrillerskriving på sitt beste.» Og er du typen som lett får mareritt, bør du stålsette deg: «Denne boka vil holde deg våken og hjemsøke tankene dine. Underholdende og skremmende lesning», skrev Manhattan Book Review da den utkom på engelsk.

Peter Swanson bor i Somerville i Massachusetts og har allerede gitt ut Den tikkende kvinnen, De som fortjener det og Alle disse vakre løgnene på norsk. Under et besøk i Oslo avslørte han i et intervju med Dagbladet at et av hans forbilder er Alfred Hitchcock og at han liker å bruke overraskende vendinger som et virkemiddel i historiene sine:

– Jeg liker det uventede. Man tror at man vet hva som skal skje, men så hender plutselig noe helt annet. Ingen er til å stole på, og mine skikkelser ramler opp i håpløse situasjoner. Jeg stiller alltid spørsmålet «Hva hvis?».