«Dødelig nedtelling»: Actionfylt og oppfinnsomt fra Clive Cussler

KrimbøkerAmerikansk krim«Dødelig nedtelling»: Actionfylt og oppfinnsomt fra Clive Cussler

Clive Cussler skrev elleville actionthrillere som tok oss med over hele verden. Ukas krimtips, «Dødelig nedtelling», er en av dem.

Estimert lesetid 3min
Bokbilde av Dødelig nedtelling
Clive Cussler skrev bøker som er typisk amerikanske, actionfylte og oppfinnsomme thrillere uten grenser for hva som er mulig. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Er du en av de som er hekta på Lee Child, men har lest deg tom på bøkene hans? Da har vi gode nyheter til deg: Clive Cussler skriver elleville actionbøker du antagelig vil sluke like lett!

For de som ikke allerede har fått med seg Cusslers bøker, skrev han typisk amerikanske, actionfylte og oppfinnsomme thrillere uten grenser for hva som er mulig. Det gjelder også hans siste, Dødelig nedtelling, som er ukas krimtips.

Spesialagent under vann

Bøkene til Cussler er lette å la seg underholde av, noe salgstallene gjenspeiler. Hele 125 millioner lesere har kjøpt bøkene hans, og de er oversatt til 40 ulike språk.

Dødelig nedtelling er nok en heftig og actionfylt thriller fra bestselgerforfatteren. Det er den 14. i rekken i serien om agentene som jobber til havs, og kalles for Numa. Som er for øvrig forkortelsen for US National Underwater and Marine Agency’s Special Assignments Team. Og hovedpersonen, Kurt Austin, er beredt til å fullføre meget farlige oppdrag både over og under vann.

I denne romanen er det mest avanserte amerikanske romskipet som noensinne er laget, Nighthawk, forsvunnet sporløst over Atlanteren. Det er definitivt et oppdrag for NUMA-gruppen, og Kurt Austin og Joe Zavala kobles på saken. Med ett er de med i et vanvittig kappløp for å finne maskinen, og hvor livet er med som innsats.

Verden kan gå under

Flere er på jakt etter dette romskipet, både Russland og Kina vil ha kloa i den avanserte teknologien. Men det er ikke den største bekymringen for USA – de vet at skipet frakter en eksplosiv hemmelighet som må bevares på en spesiell temperatur. Konsekvensene av en eksplosjon kan være ødeleggende for hele verden.

En storstilt jakt går fra Galapagosøyene i Stillehavet til den Sør-Amerikanske jungelen til et mytisk tjern ved Machu Picchu. Og de har ikke et øyeblikk å miste.

«Vill og oppfinnsom roman»

Dødelig nedtelling har høstet full jubel hos den amerikanske pressen. Her er det bare å la seg rive med å bli med Cusseler på de elleville eventyrene, mener de: “Heseblesende og spennende, vill og oppfinnsom, morsom og underholdende. Den beste i NUMA Files-serien til nå!» skrev Library Journal.

«Eventyrlig … Cussler tar oss med på mange vendinger og svinger før det eksplosive høydepunktet,» oppsummerer Publisher Weekly.

Døde tidligere i år

Clive Cussler var både forfatter, marinarkeolog, eventyrer og dykker. Så det er kanskje ikke så rart at mange av historiene hans kretser rundt havet. Og det var en vellykket karrière han hadde, bøkene hans har vært representert på The New York Times bestselgerliste over 20 ganger.

Cussler døde i år, den 24. februar, 88 år gammel.

Clive Cussler døde tidligere i år. Han hadde en eventyrlig forfatterkarriere bak seg. (Foto: Rob Greer Photography)