Sommerens beste krimbøker 2021

KrimbøkerSommerens beste krimbøker 2021

Ferie er lesetid. Uavhengig av hvor spennende ferien blir, trenger du en pirrende krim. Her er sommerens beste krimbøker.

Estimert lesetid 12min
Foto av mange krimbøker i en sommerlig utesofa.
Endelig snart ferie! Sleng deg nedpå med en spennende krim i sommervarmen. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er snart tid for ferie med sol, sommer og bøker. Også i år er det kommet mye spennende på krimfronten. Her er en guide til 10 av sommerens beste krimbøker.

Du kan redde hundrevis av liv, eller det ene som betyr alt

Clare Mackintosh: Gissel

Clare Mackintosh er en av de nye stjernene innen britisk krim. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå (2016). Den fikk overveldende mottakelse internasjonalt, og bare seksere og femmere av anmelderne her til lands. Nå er hun tilbake med Gissel, et intenst psykologisk drama der hovedpersonen må velge mellom å redde hundrevis av liv eller det ene som betyr alt.

Atmosfæren om bord på den første direkteflyvningen fra London til Sydney er elektrisk. Det ryktes at det er mange kjendiser blant passasjerene på første klasse, og at journalister venter på bakken for å ta imot flyet. Mina er en av de utvalgte flyvertinnene til denne spesielle flighten. Hun prøver å fokusere på oppgavene sine, og ikke bekymre seg for de katastrofale problemene hun har i ekteskapet og for den fem år gamle datteren som er hjemme sammen med ektemannen.

Da flyet er, i lufta mottar Mina en lapp. Innholdet er gruoppvekkende. Noen vil hindre at flyet når målet sitt – og de vet nøyaktig hvordan Mina kan presses til å samarbeide.

Gissel er ute på likt i Norge og England. De første reaksjonene internasjonalt er svært gode, for eksempel mener Lee Child at Gissel er «hypnotisk god».

Kjøp Gissel som e-bok her

– Rørende midt i den skumle ondskapen

Sam Loyd: Minneskogen

«Minneskogen er den mest overraskende og elegante grøsseren jeg har lest på lenge,» skrev Cathrine Krøger i sin 6er-anmeldelse i Dagbladet. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei var like begeistret og ga også terningkast 6: «så spennende at man risikerer solbrenthet om man sitter i solen og bare må lese en side til.»

Boka er en sylskarp psykologisk thriller-debut som har fått strålende kritikk i alle de landene den er utkommet i. Som i Netflix-hiten The Queen’s Gambit er en ung kvinnelig sjakkspiller i sentrum for handlingen i Minneskogen, men her kan et av hennes trekk bety liv eller død.

I boka møter vi det 13 år gamle sjakktalentet Elissa. For henne er denne lørdagen helt spesiell. Hun er på vei til sjakkmesterskapet for ungdom i Bournemouth med moren sin. Elissa er forberedt og kampklar, sjakk er det eneste hun bryr seg om. Idet hun skal ut i bilen for å hente lunsjen sin mellom to partier, blir hun dratt inn i en hvit varebil på parkeringsplassen. Da hun våkner, er hun lenket fast i et rom under jorda.

Elijah har bodd ved Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne. Men Elijah er redd for å gå til politiet. For han vet at bare en av dem vil kunne komme seg derfra.

Kjøp Minneskogen som e-bok her

Terror på norsk jord

Terje Bjøranger: Kalifatet

Terje Bjøranger er utdannet jurist og jobber til daglig som politiadvokat i Kripos. Han har i en årrekke vært engasjert i forhold til æres-relatert kriminalitet, som tvangsekteskap, æresdrap, trusler og vold, og dette var hovedtema i debutboken Den tredje søsteren, som kom i 2010.

Kalifatet er den fjerde krimromanen med den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen i hovedrollen. Den starter som et kriminalmysterium og utvikler seg til en politisk thriller.

Dramaet begynner med at en ung mann blir funnet drept på Bygdøy. Han er iført en oransje dress og holder sitt eget hode i hendene. Det tenkes umiddelbart på IS. Er det ekstreme islamister som står bak eller er det hele iscenesatt? For Charlie Robertson og hans kolleger starter det altså med etterforskningen av denne konkrete forbrytelsen, men det utvikler seg raskt til «en kamp mot klokka» for å unngå at en katastrofe skal inntreffe.

Kjøp Kalifatet som e-bok her

Bokvårens mestselgende norske krim

Grethe Bøe: Mayday

Den uhyggelig aktuelle arktiske thrilleren Mayday av Grethe Bøe er årets store gjennombrudd blant norske krimromaner. Cathrine Krøger i Dagbladet mente den var en «Norsk krimsensasjon», mens Tor Hammerø i Nettavisen skrev at Mayday var «den beste krimdebuten han hadde lest, noensinne.»

Grethe Bøe debuterte som forfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barne-krim-filmer.

I Mayday har NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med Ylva og John om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en altutslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er hva de utgir seg for å være.

Kjøp Mayday som e-bok her

Bjørn Beltø er gjenoppstanden

Tom Egeland: Sølvmyntene

Etter forrige og åttende Bjørn Beltø-roman hevdet Tom Egeland at han var ferdig med denne underlige antihelten. Heldigvis har han latt Beltø gjenoppstå i dette dramaet om hva som skjedde da Judas forrådte Jesus.

Egeland skriver her noe man har kalt arkeologiske eller teologiske thrillere – en sjanger som Dan Brown også har prøvd seg på etter Egeland. Bjørn Beltø er en slags omvendt Indiana Jones – en sjenert og forsiktig albino.

Denne gangen handler det om et av de viktigste dramaene i vår kulturhistorie – om 30 sølvmynter og et forræderi. Et 2000 år gammelt brev skrevet av Pontius Pilatus forsvinner under dramatiske omstendigheter. Arkeolog Bjørn Beltø får det farlige oppdraget med å finne brevet. Hva skjedde da Judas forrådte Jesus? Og hva var Pilatus’ rolle i dramaet? I jakten på fortidens gåter avdekker Beltø sensasjonelle hemmeligheter. Et mysterium og en historisk sensasjon. Samtidig blir Bjørn Beltø også konfrontert med en gåte som har rot i hans egen fortid.

Kjøp Sølvmyntene som e-bok her

Årets mestselgende oversatte krim

Romy Hausmann: Elskede barn

I fjor var det Den tause pasienten som startet krimåret med et sensasjonelt smell. I år var det Elskede barn av den tyske debutanten Romy Hausmann.

Boka er en av tidenes største suksesser i Tyskland, med et salg på over 250 000 eksemplarer og med 45 uker på bestselgerlisten. Den kommer til å påvirke, overraske og fengsle deg. Hvis du tror at tysk krim er gørr, tro om igjen.

Elskede barn har bare fått gode anmeldelser her hjemme. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei var f.eks. kjempebegeistret og mente at: «skildringene av Hannah er mesterlig gjort, og hjerteskjærende og nifse.» Mens Cathrine Krøger i Dagbladet mente den var «uhyggelig god». Tarald Aano i Stavanger Aftenblad var like begeistret og skrev: «Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

I Elskede barn blir en kvinne lagt inn på sykehuset etter en påkjørsel. Den skadede kvinnen passer beskrivelsen til Lena Beck, som forsvant 14 år tidligere. Moren og faren får beskjed om at datteren, nå 37 år gammel, trolig er funnet, og drar til sykehuset.

Men det er ikke datteren. Likevel hevder kvinnen på sykehuset at hun heter Lena. Idet de knuste foreldrene skal dra, kommer en sykepleier med et barn. Da bryter foreldrene sammen, for det er som å se deres datter da hun var barn. Jentungen hevder at kvinnen på sykehuset er moren hennes, og hun forteller at hun har en far og en lillebror. Et sted. Et ukjent sted.

Kjøp Elskede barn som e-bok her

Engelsk kvalitetskrim

Belinda Bauer: Exit

Belinda Bauer har fått mange priser for sine krimromaner, og hun var den første forfatteren som ble nominert til Bookerprisen for en kriminalroman. Nå er hun her med enda en bok som får de britiske kritikerne til å gå av skaftet.

Pensjonisten Felix Pink er i ferd med å finne ut at det aldri er for sent. . . at livet går skikkelig skeis. Da Felix låser seg inn i leiligheten i Black Lane, er det for å utføre en barmhjertighetshandling: han skal holde en døende med selskap når han trekker sitt siste sukk. Etter kun femten minutter er Felix på flukt fra politiet – etter å ha gjort sin livs største tabbe. Hele livet hans er snudd på hodet. Og han må finne ut om han virkelig bærer skylden, eller om det er noe annet uhyggelig som skjer. Alt mens hans forsøker å være ett skritt foran politiet.

Exit utkommer 17. juni
Kjøp Exit som e-bok her

Strålende true-crime

Patrick Radden Keefe: Si ingenting

Si ingenting ble i 2019 kåret til årets beste sakprosabok i Storbritannia. Denne strålende boken om mord og terror i Nord-Irland har også fått ovasjoner av norske kritikere.

Oda Faremo Lindholm i VG gar den terningkast 6 og skrev: «Svimlende imponerende. Denne boken er en bragd […] Les den!». Stein Roll var like begeistret med en sekser i Adresseavisen: «Dyptgående, troverdig og spennende».

I Belfast i 1972 ble enken og ti-barnsmoren Jean McConville dratt ut fra sitt eget hjem av maskerte personer fra IRA, med barna som vitner. Ingen visste hvor hun ble av. IRAs strenge æreskodeks gjorde at ingen sa noe om drapet, og barneflokken vokser opp med den eldste datteren på femten år som forsørger. Først i 2003 ble McConvilles lik funnet.

Drapet er utgangspunktet i Si ingenting, om borgerkrigen i Nord-Irland, konflikten som går under navnet The Troubles. Keefe bruker den grusomme hendelsen som et speil for å fortelle historien om tre tiårs intense politiske og religiøse kamp mellom katolikker og protestanter, mellom naboer, gamle venner og arbeidskamerater, mellom regjeringen i London og folket i Nord-Irland.

Kjøp Si ingenting som e-bok her

En klassisk landsbykrim fra Andaluzia

Øistein Borge: Matadorens siste dans

Matadorens siste dans er en hyllest til den engelske landsbykrimmen, men også til den livslange kjærligheten, den som et fåtall av oss blir velsignet med, og som vi ikke ser den fulle verdien av før vi mister den.

Krimforfatter Geir Tangen var blant de første som anmeldte boka, og han var svært begeistret: «Klassisk landsbykrim i moderne innpakning, pyntet med en sløyfe av det som altså er den vakreste kjærlighetshistorien jeg noen gang har lest i en krimroman. Fantastisk!».

Etter å ha blitt pensjonert fra stillingen som kriminalbetjent i Manchester, realiserer Lennox Hartly og hans kone Emma en gammel drøm; en bungalow i den pittoreske landsbyen Montepaz i Andalucía. Idyllen blir kortvarig. I løpet av det første året fester en uhelbredelig sykdom sitt nådeløse grep i Emma, og trekker henne gradvis nærmere stupet. Bare et steinkast unna ekteparet Hartlys nye hjem, på det storslåtte godset Gracia, finner et brutalt drap sted.

Det er Málaga-politiets oppgave å oppklare forbrytelsen, men det synes snart klart at spanjolene ikke kommer noen vei. Lennox´ instinkter våkner til liv, og for å bøte på sorgen over kjærligheten som langsomt dør der hjemme, starter han sin egen etterforskning av drapet. Da han begynner å ane et lys i gåtens mørke, slår en kalkulerende morder til på nytt.

Kjøp Matadorens siste dans som e-bok her

«Herlig skummelt»

C.J. Tudor: De andre

C.J. Tudor er en britisk forfatter av krimbøker som fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Krittmannen. Den fikk bl.a. Gullkulen for beste oversatte krimroman i Norge i 2018.

Tudor er krimforfatternes forfatter, og f.eks. Alex Michaelides, forfatteren av Den tause pasienten, har sagt dette om årets krim De andre: «Enormt underholdende og herlig skummelt. Jeg var hekta fra den gripende åpningen, og hele veien gjennom alle vriene og vendingene.». Harlan Coben har også uttrykt sin begeistring: «C.J. Tudor er fantastisk. Jeg kan nesten ikke vente på hennes neste trekk.».

De andre begynner med at hovedpersonen Gabe kjører hjemover og blir liggende bak en rusten gammel bil. Så oppdager han et lite ansikt i bakvinduet. Munnen mimer ordet pappa. Det er hans fem år gamle datter, Izzy. Gabe ser henne aldri igjen.

Tre år senere kjører han dag og natt opp og ned motorveien på leting etter bilen som forsvant med datteren hans. Håpet om å finne henne igjen nekter han å gi opp, selv om alle andre mener at hun må være død.

Fran og datteren hennes, Alice, tilbakelegger også noen kilometer på motorveien. Men ikke på leting. På flukt. De prøver å ligge et steg foran de som vil dem vondt. For Fran kjenner sannheten. Hun vet hva som hendte med Gabes datter. Hun vet hvem som er ansvarlig. Og hun vet hva de vil gjøre med henne og Alice hvis de finner dem.

Kjøp De andre som e-bok her