Podcast: Ina Strøm og Ingunn Kyrkjebø om Japan

Ina Strøm og Ingunn Kyrkjebø mener at vi kan lære mye av japansk kultur og tenkemåte. Bli med på en liten Japan-reise i denne episoden av Boktips-podcasten.

Estimert lesetid 3min
fotografi av Ina Strøm og Ingunn Kyrkjebø
Du kan fremdeles reise til Japan med bøkene til Ina Strøm og Ingunn Kyrkjebø.

2020 skulle være det store Japan-året med olympiaden i Tokyo som et klimaks. Coronaen ødela det, men du kan heldigvis fortsatt reise med bøker og podcast. I dagens episode, som ble tatt opp på Boktips LIVE fra 4. juni, kan du høre Ina Strøm og Ingunn Kyrkjebø som begge har skrevet bøker om japansk kultur og levemåte.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

En japansk vår

Ina Strøm er utdannet journalist og har en bred erfaring fra media, blant annet fra ulike redaksjoner i NRK. Siden 2008 har hun vært jevnlig i Japan og har også vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo. I fjor ga hun ut boken om byen hun nærmest er forelsket i. Den heter Alt dette er Tokyo, og nå er hun ute med boken En japansk vår.

Der skriver hun nært, engasjerende og befriende ærlig om sine forsøk på å forstå japanerne og å passe inn i et land som på så mange måter er fjernt fra Norge. Hun tar oss med gjennom et land som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det. Japans fengslende historie flettes elegant inn teksten, og handlingen forflytter seg parallelt fra sør til nord og fra urtid til samtid.

I podcasten forteller hun om mange av de personlige erfaringene hun skriver om i boken, og her er det mye som er oss fremmed for eksempel da hun skal overvære et stort naken-rituale ved et tempel på Konomyia.

Kraften i tomme tanker

Ingunn Kyrkjebø har vært gravende journalist, reporter, programleder og regissør i over 25 år. Hun har arbeidet både i NRK og TV2. Hun har i en årrekke vært opptatt av japansk filosofi og kultur.

I den nye boka Kraften i tomme tanker tar hun oss med på en reise, via japansk kultur, moderne vitenskap og anekdoter, inn i den tomme tankens rike. Du kan lese om hvordan små valg krever like mye energi som store, at du bør bli en monotasker i stedet for en multitasker, og om du skal få gjort mer, bør du gjøre mindre.

Også Ingunn har mange morsomme personlige erfaringer og vise til fra sine mange opphold i Japan, og flere av de episodene får du høre om i podcasten. 

Intervjuer i Boktips-podcasten er Knut Gørvell som er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm.