Unge Roy Jacobsen: Røyka hasj, stjal biler og leste Vesaas

I en ny episode av podcasten vår forteller Roy Jacobsen om sin ville inngang til litteraturen, og om den nye romanen med handling fra «det ville Østen».

Estimert lesetid 3min
Portrett av Roy Jacobsen
I dagens podcast-episode hører du Roy Jacobsen fortelle om hvordan litteraturen fant veien inn i det rufsete ungdomslivet i Groruddalen.

Da Roy Jacobsen var en ung pøbel i Groruddalen ble det mote å sitere Vesaas. I dagens podcast-episode forteller han om hvordan han fant litteraturen, og hvordan han og kona, Anneliese Pitz, oppdaget den utrolige historien om Fritz Dörries. Det ble utgangspunktet for Mannen som elsket Sibir, romanen paret har skrevet sammen.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Hør alle de tidligere episodene her.

Gjør Lars Monsen til en pusling

Virkelighetens Fritz Dörries (1852-1953), var sin tids blanding av Lars Monsen og Carl von Linné. Mannen som elsket Sibir skildrer en overveldende kjærlighet til naturen, og gir samtidig et enestående innblikk i hvor mye vårt forhold til verden og naturen har endret seg. Den har fått svært gode anmeldelser, og Cathrine Krøger i Dagbladet skrev at den «gjør Lars Monsen til en pusling»

Aldri kranglet så mye med kona

I Boktips-podcasten forteller Roy Jacobsen hvordan han og kona fant fram til den fantastiske historien om Fritz Dörries. Han forteller også om skriveprosessen av romanen, som ikke var helt uproblematisk:

«Jeg er jo vant til å sitte aleine. Nå har jeg hatt en streng redaktør hengende over meg fra dag til dag. Og det er jo krevende. (…)  Vi har ikke kranglet så mye – ikke en gang da vi hadde småunger – som det året her, men vi har heller ikke ledd så mye.»

Morgan Kane og Groruddalen

Roy Jacobsen forteller at hans lesning begynte med «mye deilig smuss». Han leste mange tegneserier, og så kom Morgan Kane. Som Willy Dahl mener Roy Jacobsen at Morgan Kane ikke handlet om Midt-Vesten: «Det handlet om Groruddalen. Det var mentale bilder på fantasitilstanden i Groruddalen.»

Sniffa og siterte Vesaas

Tarjei Vesaas’ Fuglane var en av de første voksenromanene Roy Jacobsen leste. Den gjorde voldsomt inntrykk. «Det ble etter hvert magi for meg, og motvillig ble jeg trukket inn i noe jeg ikke visste hva var,» forteller Jacobsen i podcasten.

«Så ble det en mote i gata å sitere Vesaas i pøbelgjengen jeg var en del av. Vi sniffa, røyka hasj, stjal biler – og leste Vesaas.»

Ny episode hver tirsdag og fredag

Boktips er podcasten for deg som elsker bøker. Norges mest spennende forfattere forteller om bøkene de skriver og bøkene de leser, bøker som har formet dem og bøker alle burde lese. Programleder er Knut Gørvell. 

Hver tirsdag og fredag fram til jul vil det bli publisert nye episoder av Boktips. 

Til nå er det publisert syv episoder: