Lahlum 50 år: – Nær døden-opplevelse påvirker fortsatt positivt

KrimbøkerKlassisk krimLahlum 50 år: – Nær døden-opplevelse påvirker fortsatt positivt

Hans Olav Lahlum fyller 50 og er fortsatt like produktiv. I høst kommer ellevte bok om K2 og Patricia, nærmest samtidig som en stor portrett- og samtalebok om AP-legenden Thorbjørn Berntsen.

Estimert lesetid 7min
Hans Olav Lahlum 50 år og Terningmorderen
TOG-EUREKA: – I løpet av en to timers togtur kom en komplett plan for en ny historisk krimroman opp i hodet, sier Lahlum om debutboka «Menneskefluene».

«Jeg har helt siden inngangen til tenårene likt veldig godt å skrive. Visstnok er jeg nå eneste norske krimforfatter med ny roman hvert år siden 2010», sier Hans Olav Lahlum.

Få forfattere er like produktive og allsidige som Hans Olav Lahlum. I over ti år har han vært en favoritt blant krimlesere, samtidig som han har skrevet flere store og viktige verk om politikk og samfunn.

Og dét er bare forfattervirksomheten. I tillegg er han sjakkekspert på TV, politiker – og ikke minst verdensrekordholder for tidenes lengste intervju (30 timer!).

I høst fyller Lahlum 50 år, og det er ingenting som tyder på at det setter noen stopper for produktiviteten.

Høstens kriminalroman Terningmorderen er den ellevte i serien om K2 og Patricia, hans klassiske krimromanserie fra 1960- og 1970-tallets Norge. Og i november kommer den store portrett- og samtaleboken om «Leppa fra Grorud», Arbeiderparti-bautaen Thorbjørn Berntsen. I boka, som får tittelen Hva skjedde – og hva skjer?, forteller den 88-årige veteranen om viktige hendelser og personer fra sin politiske karriere – og om sine synspunkter på dagens situasjon i Arbeiderpartiet.

Boktips har tatt en prat med jubilanten om bl.a. hvordan i all verden han får skrevet så mye, om «tog-eurekaet» som ble krimdebut og om farfaren fra Gjøvik, som dukker opp i den nye Terningmorderen.

Få med deg Hans Olav Lahlum på Boktips LIVE 20. september. Meld din interesse på Facebook her.

Nær døden-opplevelse økte produktiviteten

Du er utvilsomt en svært effektiv forfatter, i tillegg til å ha en rekke ulike engasjement ved siden av. Hvordan får du skrevet så mye som du gjør?

– Jeg tror produksjonen skyldes dels at jeg skriver raskere og dels at jeg tidvis fortsetter lenger utover kveldene enn de fleste andre forfattere. Det skyldes definitivt ikke at jeg starter veldig tidlig om morgenen. Så tror jeg at en nær døden-opplevelse fra 14-årsalderen fortsatt påvirker positivt her, i den forstand at jeg ikke liker å utsette ting jeg gjerne vil ha gjort.

Og hvor kommer alle ideene dine fra?

– Romanideene mine oppstår ofte med et eller annet tema jeg får, enten gjennom lesing eller møter med andre mennesker. Deretter flyr de videre på egen hånd, med noe uberegnelig retning og fart, sier Lahlum.

Det skyldes definitivt ikke at jeg starter veldig tidlig om morgenen.

Hans Olav Lahlum om sin produktivitet

Bestill Terningmorderen hjem i postkassa her.
Bestill Hva skjedde – og hva skjer? hjem i postkassa her.

Starter med mistenkelig fallulykke

I hans ferske krim Terningmorderen skal vi tilbake til 1973. På sitt privatdetektivkontor i Oslo blir Kolbjørn «K2» Kristiansen oppsøkt av en oppskaket lektor. Lektoren finner det utrolig at en gammel venn på Gjøvik skulle dø i en fallulykke, siden vennen led av høydeskrekk.

Kristiansens etterforskning på Gjøvik tilsier at dødsfallet var en ulykke eller et selvdrap. Han avskriver funnet av en terning på åstedet som en tilfeldighet, men stusser over at den avdødes enke ikke kjenner til verken høydeskrekken eller lektorvennen.

Før K2 rekker å spørre klienten sin om dette, omkommer lektoren selv etter å ha blitt påkjørt. Det viser seg at hans etterlatte ikke har noe kjennskap til den påståtte vennen på Gjøvik. K2 må søke hjelp hos sin hemmelige rådgiver Patricia for å få oppklart mysteriet om hva slags forbindelse det var mellom de to ofrene.

Bestill Terningmorderen hjem i postkassa her.
Kjøp Terningmorderen som e-bok her.

To timers tog-eureka ble debutroman

Har du et spesielt øyeblikk fra ditt forfatterskap du husker ekstra godt?

– Debutromanen Menneskefluene, den første av bøkene om K2 og Patricia, var en ganske unik eureka-opplevelse i mitt forfatterskap. Jeg hadde vært i Oslo og hatt en lengre samtale med en talentfull ung historiestudent som skrev en meget interessant masteroppgave om norske kvinners ofte undervurderte innsats i motstandskampen under krigen, forteller Lahlum.

– Tankene drev videre rundt temaet krigen, motstandskamp og hva som kunne ha skjedd videre med mennesker der hvis bare … Og så kom det i løpet av en to timers togtur opp i hodet en komplett plan for en ny historisk krimroman.

– Vil du si litt om skriveprosessen din generelt?

– Vanligvis varer planleggingsprosessene mine mye lengre, men det er ganske vanlig at de bråstarter i eller like etter en samtale om et interessant tema.

100-årsjubileum i Bassengveien

Bassengveien er en lang, fin og tradisjonsrik gate i Gjøvik. Her bor Lahlum selv, og gaten er dermed et slags «hovedkvarter» for produksjon av mordmysterier og store biografier for den kreative forfatteren. Gaten med det fine navnet Bassengveien starter i sentrum av Gjøvik og slutter ved en stor grønn park med utendørs svømmebasseng.

– Min farfar Hans Lahlum jobbet seg opp fra svært enkle kår til en posisjon i borgerlig middelklasse og ble som polbestyrer en kjent mann i byen, sier Lahlum.

Farfaren bodde nesten 50 år i gaten, frem til sin død i 1977.

– Familien min nærmer seg dermed 100-årsjubileum i Bassengveien 28A, hvor jeg bor og skriver mine bøker nå. Farfar opptrer i en birolle tidlig i den nye romanen, og jeg skriver litt mer om ham og Bassengveien i etterordet der.

2019-biografien som skapte overskrifter

I 2019 fikk biografien om Arbeiderparti-veteran Reiulf Steen mye oppmerksomhet, og noen mente at boka «får konflikten om Trond Giske til å likne på bråk i et lokallag».

Biografien fikk terningkast 6 av både Dagbladet og Stavanger Aftenblad. Den skapte overskrifter i alle landets aviser med dens avsløringer om at Steen skal ha uttrykt stor skepsis til Jonas Gahr Støre som Arbeiderparti-leder, og at han på sine sene dager påstod å ha hatt et intimt forhold med partifelle Gro Harlem Brundtland.

I oktober kan de politisk interesserte glede seg til en ny, stor portrett- og samtalebok fra Lahlum: Hva skjedde – og hva skjer?

Ny portrett- og samtalebok om Thorbjørn Berntsen

I høst er det nemlig en annen Arbeiderparti-legende som står for tur. Thorbjørn Berntsen var verftsarbeideren og fagforeningsmannen fra Nylands verksted, som etter en oppvekst i enkle kår tidlig klatret opp til toppsjiktet til Oslo Arbeiderparti.

Etter nesten to tiår som stortingsrepresentant tok han, under stor dramatikk, steget opp til partiledelsen på landsmøtet i 1989. Berntsen fikk tilnavnet «Leppa fra Grorud», og forble både frittalende og fritenkende også gjennom sju år som miljøvernminister på 1990-tallet.

Denne gangen har Lahlum skrevet boka i samarbeid med hovedpersonen.

Hva skjedde – og hva skjer? er en spennende bok om norsk arbeiderhistorie og norsk politisk historie tilbake til 1960-tallet, men går samtidig rett i de dagsaktuelle debattene om regjeringen Støre og om muligheter og utfordringer for Arbeiderpartiet på 2020-tallet.

Gjennom en serie dybdeintervjuer med historikeren Hans Olav Lahlum får Berntsen fremlegge sin historie og presentere sine meninger. Han må samtidig også svare på kritiske spørsmål om fortsatt omstridte hendelser, diskutable vurderinger og friske uttalelser fra et langt liv i norsk politikk.

Bestill Hva skjedde – og hva skjer? hjem i postkassa her.
Kjøp Hva skjedde – og hva skjer? som e-bok her.