Sommerens beste pocketbøker 2023

SkjønnlitteraturRomanerSommerens beste pocketbøker 2023

Sommer = pocket. Her er vår guide til 15 av sommerens beste pocketbøker.

Estimert lesetid 16min
Sommerens beste pocketbøker 2023
Bra bøker, bare billigere. Sommer = pocket, og vi gir deg oversikten over sommerens beste pocketbøker 2023. (Foto: Lina Hindrum)

Pocketbøker og sommer går hånd i hånd. I lett format er boka perfekt for å ta med seg på stranda eller i kofferten når du reiser på ferie. Nå er mange av fjorårets beste romaner og sakprosabøker ute i pocket, så her kan du gjøre et kupp. Har du enda ikke lest bestselgerne til Ingeborg Arvola, Valérie Perrin eller Abid Raja, har du mye godt i vente. Her gir vi deg oversikten over de beste, nye pocketbøkene å lese i sommer.

Her er sommerens beste pocketbøker i forskjellige sjangre – trykk for å raskt komme til den boken du vil lese mer om:

Vi kan også anbefale disse fem helt ferske rett-i-pocket-bøkene, som er perfekt sommerlesning:

Sommerens beste pocketbøker 2023

«Vidunderlig og storslagen»

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden

Kniven i ilden fikk Brageprisen for skjønnlitteratur, og den var også nominert til Bokhandlerprisen. Kniven i ilden var en av høstens store bestselgere og den fikk strålende anmeldelser.

Det begynte i VG der Guri Hjeltnes trillet en sekser på terningen og konkluderte: «Dette er et storslagent epos fra Ingeborg Arvola. Kniven i ilden skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front.»

Dagbladets anmelder, Maya Troberg Djuva var nesten like begeistret: «Saftig sex og tøylesesløst begjær… kan leses i et begjærlig jafs.».

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt familiesamhold og fri erotikk, kirkemakt og styresmakt.

Handlingen i Kniven i ilden begynner i 1859, og det handler om Ingeborg Arvolas tippoldemor Brita Cajsa. Huner en vakker og sterk kvinne som er midt i livet da hun spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to barna sine. Hun forlater gården der hun vokste opp og kirka der hun har måttet stå i tukt foran menigheten. Hun har barn med to menn, en av dem er gift med en annen kvinne. Hun kan helbrede syke dyr og mennesker.

På veien slår Brita Cajsa og sønnene Aleksi og Heiki leir i Neiden, for å arbeide for det barnløse paret Gretha og Mikko. De er gode og rause mennesker. Brita Cajsa blir den folk ber om hjelp når dyra er syke, når en kvinne skal føde eller en gammel mann har høy feber.

Skjebnen eller menneskehjertene – hva vi nå velger å kalle det, fører til at Brita Cajsa og Mikko faller for hverandre, elsker hverandre. For Brita Cajsa og Mikko vil den store kjærligheten også knyttes til stor frykt.

Foto av «Kniven i ilden» av Ingeborg Arvola, til Sommerens beste pocketbøker 2023
Ingeborg Arvola vant Brageprisen og ble nominert til Bokhandlerprisen for nydelige Kniven i ilden, en historisk roman satt til Finnmark på 1800-tallet. (Foto: Lina Hindrum)

Den mestselgende sakprosaboken to år på rad

Abid Raja: Min skyld

Abid Rajas Min skyld er blitt en av tidenes mestselgende selvbiografier. Totalopplaget er nå langt over 150 000.

Tidligere kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker.

Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne.

Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?»

Min skyld er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

En storslått roman fra krigen

Roy Jacobsen: De uverdige

Roy Jacobsen er en av Nordens største forfattere, og i fjor sommer skrev Canadas største avis at han også er en av verdens ledende forfattere.

Fjorårets roman, De uverdige, er en av Jacobsens beste. Den fikk strålende kritikker med fullt hus av seksere og femmere på terningene fra kritikerne og var også nominert til Bokhandlerprisen.

I De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjele som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden.

Med denne barneflokken tegner Roy Jacobsen et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien.

Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.

Verdens vakreste bok

Valerié Perrin: Å vanne blomster om kvelden

Franske Valerié Perrins Å vanne blomster om kvelden var fjorårets mestselgende bok. Romanen ble en enorm anmelder- og publikumsfavoritt i hjemlandet, og har til nå solgt over en million eksemplarer i Frankrike.

Kritikerne her hjemme har ikke vært mindre begeistret. Dagbladets Cathrine Krøger mente hun «kunne gitt terningkast sju», og skrev: «Tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok. […] Allerede på første side ble jeg så betatt at jeg nærmest ble euforisk. Sødmen, melankolien, den tørrvittige galgenhumoren, tematikken, personene – alt er så originalt og gråtevakkert og formfullendt at jeg gladelig ville gitt terningkast sju.»

Å vanne blomster om kvelden er en fortelling om livet og døden – bokstavelig talt. Hovedpersonen, Violette, lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Her steller hun gravene og holder orden, vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor, og har et trøstende ord til alle som trenger det.

Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Hun bor alene, men vi skjønner at det har vært en ektemann inne i bildet, og en datter, men hvor er de? Og hvorfor er hun så ensom?

Foto av «Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin, til Sommerens beste pocket 2023
Å vanne blomster om kvelden ble fjorårets mest solgte bok, og Dagbladets anmelder «kunne gitt terningkast sju». Nå får du boka i pocket. (Foto: Lina Hindrum)

Vigdis i toppklasse

Vigdis Hjorth: Femten år. Den revolusjonære våren

I Femten år. Den revolusjonære våren skriver Vigdis Hjorth lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant.

Romanen ble nominert til Brageprisen og har fått mange veldig gode anmeldelser. Inger Bentzrud i Dagbladet skrev for eksempel i sin begeistrete anmeldelse at Femten år er «en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner.» 

Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet – måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn.

Roen brytes den sommeren Paula oppdager to bunker med brev som moren og mormoren har skrevet til hverandre. Familielivet som beskrives i morens brev er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn.

Forstillelsen blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

Tre romaner i én

Lars Saabye Christensen: Pikkoloens bagasje

Pikkoloens bagasje er et overflødighetshorn av en bok Den er en gave til alle som en gang har latt seg begeistre av Saabyes verden. Her får du tre fortellinger eller kortromaner i én bok. Ole Jacob Hoel mente i sin femmer-anmeldelse at Pikkoloens bagasje er «Melankolsk magi … og på sitt beste helt nydelig».

Pikkoloens bagasje dykker Lars Saabye Christensen ned i tre forskjellige univers, som samtidig henger sammen gjennom forfatterens umiskjennelige stil og tematikk.

Her møter vi kjente og kjære temaer og figurer fra det saabyeske repertoar. Det er fortellinger som er preget av en forfatter med stor selvtillit og trygghet i sitt stoff, som tør å gå utenfor romanen så vel novellens som rammer – uten at han gir slipp på fortellingens glede og kraft.

Pikkoloen, Polaroid og Brukt kan alle tre leses hver for seg, men utgjør samtidig et hele. Her er Oslos gater og figurer i utkanten av de store hendelsene kanskje i tydeligere relieff enn noen gang.

Nordens mestselgende krimforfattere

Lars Kepler: Edderkoppen

Edderkoppen er den niende boken om Joona Linna, og her er det bare å glede seg. Som Simen Ingemundsen i Randaberg 24 skrev i sin sekser-anmeldelse: «Du må bare oppleve dette mesterverket av en krimbok».

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav en ligger og venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje de allerede sitter fast i spindelvevet.

«Rett og slett suveren»

Michel Houllebecq: tilintetgjøre

Med tilintetgjøre viser kontroversielle Michel Houellebecq nok en gang hvorfor han er samtidslitteraturens største rockestjerne. Det er liten tvil om at Michel Houellebecq er et av de aller største navnene innen litteraturverdenen. Det er nærmest blitt en klisjé å kalle han litteraturens enfant terrible etter hans mange kontroverser og ukonvensjonelle opptredener.

Som da han i 2001 uttalte i et intervju at «islam er den dummeste av alle religioner», noe han ble saksøkt for. Eller da han fortalte i fransk presse at hans mor var død, en påstand som ble kraftig motbevist da moren i 2008 ga ut en bok der hun kalte sønnen «en parasitt» og «en løgner».

tilintetgjøre er Houellebecqs første roman siden suksessen Serotonin fra 2019.

Boka, på drøye 600 sider, følger den franske finansministerens nærmeste medarbeider, Paul Raison, opp mot et kommende presidentvalg. Boka starter nærmest som en politisk thriller: Kort tid før valget spres en video som viser den sittende finansministeren idet han blir halshogd med giljotin.

Etter hvert blir vi mer kjent med Pauls liv, med en døende far og han selv som får kreft, og ikke minst hans etter hvert gjenoppvekkede kjærlighet til sine kone. Ut fra umiskjennelig Houllebecqsk utgangspunkt, utvikler historien seg til en nesten håpefull kjærlighetsfortelling.

Dagbladets anmelder Jon Rognlien er blant dem som lot seg imponere. «Rett og slett suveren» var overskriften på anmeldelsen med terningkast 6. «Michel Houellebecq sprudler i storpolitikk, filosofi, sarkasme og romantikk, og reflekterer suverent om døden», skrev Rognlien.

– Ellevill, morsom og humørfylt roman med brodd

Bonnie Garmus: Leksjoner i god kjemi

Du har aldri lest noe som likner denne underholdende og varme romanen.

Med sin blanding av brodd og sjarme har amerikanske Bonnie Garmus’ debut tatt anmeldere og lesere med storm verden over. Leksjoner i god kjemi er oversatt til 30 språk og blir serie på Apple TV+ med Brie Larson i hovedrollen.

Da boka utkom på norsk, trillet VG 5 på terningen og skrev bl.a.: «Ellevill, morsom og humørfylt roman med brodd».

Det handler om kvinnefellesskap og feminisme i 1960-tallets USA, og boka er full av snertne one-linere. Gled deg til å møte den fantastiske Elizabeth Zott – lynende intelligent, sosialt klønete, kompromissløs og med sterk rettferdighetssans.

Elizabeth er forsker og brennende opptatt av kjemi, men kollegaene hennes (som alle er menn) mener at hennes rette plass er på kjøkkenet, og dit bør hun i grunnen pelle seg fortest mulig. Spesielt siden hun er noe så uhørt som en ugift alenemor!

Dette er opptakten til en fascinerende fortelling om kjønnsroller, barneoppdragelse, TV-show, utdanning og trakassering … og veldig mye mer.

Boka har en sterk tidskoloritt (California på 1960-tallet) og er full av små episoder som både er humoristiske og dønn alvorlige, og som til sammen minner oss på at mange sterke kvinner – og menn – før oss har kjempet for å få oss dit vi er i dag.

Du kan forresten lese et stort intervju med Bonnie Garmus i nyeste KK, ligger også på nett her.

«En mann ved navn Ove» møter «Tollak til Ingeborg»

Erlend Loe: Giæver og Iunker

Erlend Loe er tilbake i storform med en sin særegne humor og skarpe observasjoner.

Denne Loeske romanen kan kanskje beskrives som om En mann ved navn Ove møter Tollak til Ingeborg, eller man kan som Olaug Nilsen i sin femmer-anmeldelse i Bergensk Tidende kalle den «eit oppkome av røvarhistorier». 

Er dalen stor nok til både Giæver og Iunker? Nei, tvert imot spør du Giæver-ene. Gamle-Giæver synger på siste verset og bestemmer seg for å fortelle familiehistorien til sønnen for å bevare den for framtiden. Skikker og sedvaner, kunnskap og livsvisdom han er redd skal gå i glemmeboken dersom det ikke skrives ned, så han går i gang med å diktere:

«Du! Hei! Se på meg når jeg snakker! Noterer du? Er du klar? Har du slått på opptakeren? Jeg vil at du tar opp det jeg sier og noterer samtidig. Da får du med deg alt. For det som ikke fortelles forsvinner. Det som fortelles forsvinner også, men det tar lengre tid. Betraktelig lengre tid. Okay? Greit? Du er du klar? Godt.»

Sommerens rett-i-pocket-bøker

Disse pocketbøkene har ikke vært utgitt på norsk før, og kommer rett i pocket til sommeren. Her får du rørende, engasjerende, lette og sommerlige fortellinger fra varierte tider og steder.

En gripende fortelling om familie, krig og hemmeligheter

Patricia Wilson: Min greske familie

I denne hjertevarme romanen – basert på nyere gresk historie – følger vi tre generasjon av samme familie, splittet av krig og hemmeligheter.

På den greske øya Kastellorizo må unge Sofía sette sine egne drømmer til side for å hjelpe storesøsteren Maria med hennes stadig voksende familie. Andre verdenskrig truer i horisonten, og søstrene blir snart skilt for alltid …

Olivia er fortvilet etter en vond skilmisse og morens dødsfall. Hun føler seg inderlig ensom, og i håp om å finne ut mer om familien, reiser hun til Kastellorizo sammen med sin grandonkel George. Det var her hennes bestemor Sofía vokste opp, og det var her hennes mor ble født, men stort mer vet ikke Sofía om sin greske familie.

Sammen med George begynner hun å grave i familiehemmelighetene, og de blir snart helt oppslukt. Men det er kanskje ikke alle sannheter som tåler dagens lys?

Fra forfatteren av Sommerdager i Provence

Jennifer Bohnet: Sommeren på slottet

Hvem vil vel ikke drømme seg bort til franske slott i sommer?

Da Pixies ektemann dør, arver hun et vakkert slott i Frankrike. Med knust hjerte reiser hun til Bretagne for å gjøre eiendommen klar til salg.

Da oppdager hun at hun ikke bare har arvet et slott, men også to mystiske leieboere: den unge, vakre Justine og hennes fire år gamle sønn.

Hvem er Justine, og hvorfor bor hun på slottet? Hvordan kjente hun Pixies ektemann?

TikTok-favoritt og internasjonal bestselger

Toshikazu Kawaguchi: Før kaffen blir kald

Hvis du kunne gå bakover i tid, hvem ville du helst ha møtt?

I en liten bakgate i Tokyo ligger det en kafé som har servert nytraktet kaffe i mer enn hundre år. Ifølge en lokal myte kan kafeen by på mer enn kaffe, den gir deg også muligheten til å gå bakover i tid.

I løpet av noen sommermåneder blir kafeen oppsøkt av fire forskjellige gjester som ønsker å foreta en slik tidsreise. Men å reise i tid er ikke så enkelt, og det finnes regler man må følge. Det aller viktigste er at man må komme tilbake før kaffen blir kald.

En bok som er kjapp å lese, men som kommer til å sitte i deg lenge. Ikke rart den trender på #booktok.

Første del i en romantisk, historisk trilogi

Simona Ahrnstedt: Ektepakten

Stockholm, 1880: Beatrice Löwenström og Seht Hammerstaal møtes første gang på Operaen i Stockholm. Seth er byens mest omtalte ungkar og en av Sveriges rikeste menn. Han blir fascinert av Beatrices intelligens , skjønnhet og frittalenhet, hun ligner ikke på noen annen kvinne han har møtt.

Det tar ikke lang tid før Beatrice og Seth er involvert i en intens, men komplisert romanse. Men det finnes mektige mennesker som har lagt planer for Beatrice – planer som ikke inkluderer Seth.

Ektepakten, skrevet av den svenske suksessforfatteren Simona Ahrnstedt, er første del i en romantisk, historisk trilogi ved navn «Slottet Wadenstjerne». Bok nummer to, Forpliktelser, er også i salg allerede nå.

Fire venninner gjenforenes

Viola Shipman: Firkløveret

Elizabeth, Veronica, Rachel og Emily møttes første gang på en sommerleir for jenter i 1985, og her var de sammen hver sommer over fire år. Alle andre kjente dem bare som «Firkløveret», og de var helt uatskillelige – helt til den siste sommeren kom og rev dem fra hverandre.

Nå, som voksne kvinner, står de overfor utfordringer de aldri så for seg da de var unge: ekteskapsproblemer, kranglete tenåringer og knuste karrieredrømmer. Og de kjenner seg knapt igjen når de ser seg i speilet.

Så får Liz, Vero og Rachel et brev med triste nyheter fra Emily. Hun trygler de gamle venninnene om at de skal samles på den gamle sommerleiren en siste gang.

Men de fire kvinnene er ikke lenger de idealistiske unge jentene de en gang var. Og kanskje det aldri var meningen at vennskapet deres skulle vare livet ut?

Relaterte artikler