Biolog Anna Blix imponerer med «40 uker»: – Den beste boken jeg har lest så langt i år

Dokumentar og samfunnNatur og dyrBiolog Anna Blix imponerer med «40 uker»: – Den beste boken jeg har lest så langt i år

– Hvis jeg skulle velge, hadde jeg valgt sjøhestens reproduksjon, sier forfatter og biolog Anna Blix, som har skrevet det Aftenpostens anmelder mener er den beste boka han har lest i år.

Estimert lesetid 4min
bilde av 40 uker
«Sånn skal det gjøres!» mener Dagbladets anmelder om Anna Blix sin nye bok 40 uker, og triller terningkast seks. Foto: Maria Kleppe Vihovde

Kan en bok om dyreverdenens mest forunderlige svangerskap fenge lesere? Javisst, skal vi tro anmelderne som har lest Anna Blix’ nye bok 40 uker – en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på.

«Rett og slett ei fantastisk bok», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger, og triller terningkast seks.

Krøger er ikke alene om å ha oppdaget denne lille perlen: I Aftenposten skriver Gunnar Kagge at 40 uker rett og slett er den beste boken han har lest i år.

«Den beste boken jeg har lest i år»

Hvorfor bærer vi mennesker babyene inni kroppen så lenge? Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på? Er det noen som gjør det på en rarere måte enn oss?

Dette er utgangspunktet for biolog Anna Blix nyeste bok. Boken er fylt med intressante, morsomme og helsprø fakta om 81 dyrs måte å være gravide på.

Visste du for eksempel at en grå kjempekenguru er bare gravid i 5 uker før den føder en bønnestor baby som kryper opp i pungen dens?

Boka 40 uker kan du bestille hjem her.

Anna Blix (f. 1985) er biolog, forfatter og politisk rådgiver for Rødt på Stortinget. (Foto: NORLA / Adrian Nielsen)

«Akkurat sånn skal det gjøres»

«Kombinasjonen av en godt skrevet tekst, en god rammefortelling og utrolige fakta om merkelige graviditeter, er rett og slett en vinner», mener Kagge og skriver videre at han «er usikker på om jeg får gleden av å lese noe bedre i år.»

Cathrine Krøger mener biolog Anna Blix «skriver forbilledlig om dødelige kjønnsåpninger, gravide sjønellik, tokjønnede snegler og elskovssyke delfinhunner».

Hun trekker også fram bokens blanding av underfundige humor, og viktige temaer – og avslutter anmeldesen med å konstanere at 40 uker er en «fantastisk bok».

Fikk idéen da hun var gravid

Anna Blix er utdannet biolog og fikk idéen til boka da hun ble gravid for første gang.

– Jeg blei så utrolig kvalm og dårlig, lenge. Og jeg skjønte ikke hvorfor det ikke hadde evolvert bort? Og hvorfor måtte jeg ha fosteret mitt inne i kroppen? Det må jo være så deilig hvis man kan legge et egg og dele ruge-jobben med noen andre?

Gjennom arbeidet med boken har Blix likevel fått større forståelse for hvorfor disse ubehagelige bivirkningene av graviditeten oppstår.

– Ja, for nå vet jeg hvorfor vi er kvalme, og jeg skjønner fordelene vi får ved å bære med oss fosteret inne i magen, som en parasitt. For meg har det vært en slags evolusjonær trøst å forstå alle disse tingene. 

– Hektisk, men gøy!

Å gi ut bok kan være hektisk, og selv om Anna Blix ikke er debutant har oppmerksomheten rundt denne boken vært en smule overveldende. Flere medier har intervjuet henne, blant annet Aftenpostens A-magasin.

– Hvordan har dagene etter lansering vært?

– Hektisk, men gøy! Svarer hun kontant, før hun fortsetter:

– Jeg koste meg så masse da jeg skreiv denne boka, for jeg fant ut av så mange morsomme og overraskende ting om oss mennesker og om andre dyr, og det er skikkelig fint at andre også setter pris på alt det jeg har gravd fram.


Foto: Maria Kleppe Vihovde

Håper de får litt trøst

I boka forteller Blix om skrukketroll, kenguruer og sjøsniler, for å nevne noen få, og viser at dyr kan bli gravide på de rareste måter. Men hva er den rareste graviditeten hun har kommer oveR?

– Det aller mest rare tror jeg er surinampadden, som er gravid på ryggen! Eggene vokser inn i rygghuden, ved hjelp av noen av de samme hormonene som gjør at våre egg fester seg i livmorslimhinnen. Det er ganske kult, sier Blix.

– Hvilket dyr skulle du helst ha stjålet graviditeten til?

– Hvis jeg skulle velge, hadde jeg valgt sjøhestens reproduksjon – der er det hannen som er gravid!

Selv om boken inneholder mange funfacts om andre dyr, håper likevel Blix at boken gir trøst og forståelse.

– Jeg håper leserne får litt trøst hvis de selv har vært, er, eller har vært nær noen gravide – og jeg håper de blir begeistra for evolusjonen og alle de rare måtene vi dyr her på jorden får barn på, sier Blix.

Boka 40 uker kan du bestille hjem her.

Relaterte artikler