Fem bøker som viser at Japan er mye mer enn sushi og anime

Dokumentar og samfunnFem bøker som viser at Japan er mye mer enn sushi og anime

Er Tokyo det nye New York? Ikke vet vi, men disse bøkene gjør oss ikke noe mindre fascinert av det underfundige landet Japan.

Estimert lesetid 5min
Kirsebærblomster
Drøm deg bort til vår i Japan. (Foto: Unsplash)

Kon’nichiwa! Selv om sommerens OL har blitt satt på pause, har Japan de siste årene seilt opp som et av nordmenns mest attraktive reisemål.

Hva er det som fascinerer så mye med denne underfundige øygruppen i øst?

Disse bøkene kan nok gi et slags svar: Fra poetiske skildringer, vakre bilder, humoristiske erfaringer og samfunnskritiske skråblikk, er dette noe av det beste den nye Japan-litteraturen har å by på.

Til sammen tegner de et bilde av et uendelig mangefascettert land: Soloppgangens rike har nemlig så mye mer å gi enn sushi, anime og teknologiske nyvinninger.

Her er våre topp fem bøker om og fra Japan. God lesning og god tur!

Overskuddspreget og humoristisk reiseskildring fra en Japan-entusiast

En japansk vår av Ina Strøm (sakprosa)

Forfatter og journalist Ina Strøms engasjement og fascinasjon for Japan spruter ut fra boksidene i reiseskildringen En japansk vår. Strøm har de siste 12 årene vært i Japan nærmere 20 ganger, og har fått kulturen inn under huden.

Oppfølgeren til Alt dette er Tokyo fra 2018 er livsglad og full av humor, fullspekket med den selvironien som må til i møte med en kultur som er så fremmed fra vår egen som den kan få blitt.

Reisen starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord.

På veien flettes Japansk historie sammen med Strøms personlige reise. Dette er en lesefest for den reiseglade så vel som den kulturelt nysgjerrige.

Boka får du som e-bok eller i fysisk format.

Japans nye litterære stjerne

Døgnåpent av Sayaka Murata (roman)

Keiko er 36 år gammel og elsker jobben sin i en døgnåpen kiosk i Tokyo.

Her er reglene for hvordan hun skal oppføre seg satt, og hun oppfyller dem til punkt og prikke.

Men når familien begynner å mase om at hun skal skaffe seg en ordentlig jobb, og ikke minst en mann, starter problemene.

En høyst aktuell bok om moderne arbeidsliv, som bare har blitt mer aktuell i tider der vi får øynene opp for hvor viktig disse jobbene er i krisesituasjoner, slik Kjetil Alstadheim påpekte i sin anbefaling i Aftenpodden.

Det litterære nettstedet Literary Hub nøler ikke med å kalle boka «7-Eleven-versjonen av Madame Bovary», mens Stavanger Aftenblad triller 5 på terningen og trekker frem bipersonen Shiraka: «Et større sjarmtroll av en macho-fiksert drittsekk har jeg knapt snublet over i bøkenes verden».

Vårt Land mener «Muratas romansuksess gir et skråblikk på normalitetspresset.»

Suyaka Murata er regnet som en av Japans mest lovende litterære stemmer. Døgnåpent har blitt en internasjonal litterær sensasjon som har solgt nær én million eksemplarer, og nå er under oversettelse til 35 språk.

Boka får du som e-bok, lydbok eller papirbok.

Lær deg kunsten å monotaske på Japansk vis

Kraften i tomme tanker av Ingunn Kyrkjebø (sakprosa)

Lukk øynene og prøv å tenk på ingenting. Vanskelig, ikke sant?

Sentralt i journalist Ingunn Kyrkjebøs Kraften i tomme tanker, er det japanske begrepet mushin.

Mushin betyr «tom tanke» og beskriver en tilstand der kroppen reagerer uten å tenke. Det er den høyeste formen for bevissthet innen zenbuddhismen og japansk kampkunst, og viktig også for samuraiene.

Kraften i tomme tanker kombinerer tusen år med Japansk historie med moderne vitenskap og norsk toppidrett, for å forklare hvorfor det noen ganger kan være bedre å gjøre lite for å få gjort mye – og hvorfor monotaske er bedre enn multitasking.

Boka får du som e-bok og i fysisk format.

Eksistensialistisk roman fra tysk litterær gigant

Furuøyene av Marion Poschmann (roman)

Å reise kan handle om å se sitt eget liv på avstand. Det opplever Gilbert Silvester, en livstrøtt tysk akademiker, som en dag våkner og forstår at kona er utro.

Silvester reiser til Japan, der han møter en ung japaner i ferd med å ta sitt eget liv. Men istedet bestemmer de seg for å dra på en slags pilegrimsreise mot de vakre Furuøyene nord i Japan.

Marion Poschmann har lenge vært en slags forfatternes forfatter i Tyskland. Med Furuøyene, som i 2019 var på kortlisten til Man International Booker Prize, har hun fått sitt internasjonale gjennombrudd.

Furuøyene er en særegen, underfundig og poetisk skildring av en europeers møte med det østlige øyrike.

Boka er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Verdens villeste pilegrimsferd

Hvordan komme til nirvana uten å dø først av Christine Istad og Kari Gjæver Pedersen (sakprosa)

Denne vakre bildeboka tar deg med på en av verdens villeste pilegrimsreiser: 1400 kilometer, 88 japanske templer.

Fotograf Christine Istad står for de oppslukende bildene, mens tekstforfatter Kari Gjæver Pedersens dagbok-aktige skildringer virkelig får deg med på reisen: En reise som skal sies å få deg til å oppnå nirvana.

Boka fungerer også som en praktisk guidebok med kart og informasjon om templene, om du skulle få lyst til å ta turen selv. Og det er ikke så rent lite sannsynlig!

Boka er kun tilgjengelig i fysisk format – men det er også det eneste som yter bildene rettferdighet.