9 bøker fra #Booktok som vi elsker

SkjønnlitteraturRomaner9 bøker fra #Booktok som vi elsker

Med milliarder av visninger, kan Tiktok-fenomenet #Booktok kalles verdens største digitale bokklubb. For generasjon Z har det å være en bokorm endelig blitt trendy.

Estimert lesetid 7min
Omslag til bøker fra #booktok
Med millioner av visninger på TikTok, har mange bøker fått nye lesere. Vi har plukket ut noen av våre favoritter. (Illustrasjon: Trine Weydahl)

#Booktok har tatt helt av på sosiale medier-plattformen TikTok den siste tida. Under hashtaggen #booktok, som i skrivende stund har 41 milliarder visninger(!), deler brukere anbefalinger og morsomt innhold for bokormer. Nylig har også den norske bokbransjen slengt seg på trenden: Cappelen Damms TikTok-konto har det siste året fått rundt 4 millioner visninger, med innhold som varierer fra anbefalinger til sketsjer. Bokhandlerne har også merket den etterspørselen, og mange har lagd egne #booktok-kategorier i netthandelen og i butikk.

Bøkene som trender på #booktok kan virke tilfeldig: Her er det bøker i de fleste sjangre, både nye og flere år gamle. Men det mange av dem har til felles er at de treffer interessene og verdiene til generasjon Z, altså de født sånn circa mellom 1995-2010.

Følg Cappelen Damm på TikTok!

Vi elsker at å lese bøker har blitt populært blant de yngre igjen, og scroller selv gjennom TikTok for å finne inspirasjon til hva vi skal lese neste gang. Etter mange timer med scrolling vil vi derfor dele våre favorittbøker som trender på #Booktok.

9 bøker fra #Booktok som vi elsker

Sangen om Akilles av Madeline Miller

Det er kan kanskje virke rart at en fortelling fra antikkens Hellas har tatt av blant unge TikTok-lesere, men med nesten 200 millioner visninger på hashtagen #songofachilles er det ingen tvil om at Madeline Millers debutroman er en av BookToks store favoritter.

Boka baserer seg på den kjente legenden om Akilles og Patroklos, som kjemper i krigen mot Troja. De to unge mennene har et sterkt bånd som snart utvikler seg til noe mer enn bare vennskap.

Sangen om Akilles er en poetisk og rørende page-turner om krig og kjærlighet, heltemot og antikke guder. Boka har blitt oversatt til over 30 språk, og nå er den endelig ute på norsk. Madeline Miller vant Women’s prize for fiction for boka som har solgt over to millioner eksemplarer på verdensbasis.

Det ender med oss av Colleen Hoover

Colleen Hoover er hva vi vil kalle for dronningen av #booktok, der mange av bøkene hennes trender jevnlig. Vår favoritt er den mest populære boken, Det ender med oss.

Lily Bloom har ikke hatt det lett, men når hun møter nevrokirurgen Ryle Kincaid føles det ut som ting endelig skal snu. Det er helt frem til eksen hennes dukker opp. En hjerteskjærende kjærlighetsroman som du absolutt ikke vil legge fra deg før du har lest hele boken.

Boktyven av Markus Zusak

Året er 1939. Vi er i Nazi-Tyskland og hele nasjonen holder pusten. Døden har travle dager, og snart skal han få enda mer å gjøre. I denne boken, fortalt fra dødens synsvinkel, møter vi Liesel, en ung jente som stjeler bøker. Ting eskalerer seg kjapt når foreldrene blir sendt til konsentrasjonsleir og fosterfamilien hennes velger å skjule jøden Max i kjelleren.

En bok som vil trekke på smilebåndet i det ene minuttet og i neste gjøre deg helt gråtkvalt.

@cappelendamm

Denne boka fikk meg til å grine tre dager i strekk, i am not even joking.. #booktok #bookthief #bookish

♬ оригинальный звук – ✨💜euphoria💜✨

Et lite liv av Hanya Yanagihara

Er du en person som vil gråte, men sliter med å finne en trist nok bok? Da er denne boken for deg. Et lite liv er en sår, intens, rå og grenseoverskridende roman. Boka har mange voldsomme temaer, og er kun for de som ønsker sterke leseropplevelser utenom det vanlige.

Fire blakke studievenner flytter til New York, med vennskap og ambisjoner som drivkraft. I sentrum av boka er Jude, en dyktig advokat som hjemsøkes av traumer fra barndommen. Dette er en opprivende, vakker og knusende historie om vennskap, nestekjærlighet og selvforakt.

Samtaler med venner av Sally Rooney

Sally Rooney er enda en forfatter som har blitt omfavnet av #Booktok-miljøet. Selv om hun er mest kjent for hennes første roman, Alle andre (Normal People), er vår favoritt hennes andre roman, Samtaler med venner.

I Samtaler med venner, følger vi de to bestevenninnene, og eksene, Frances og Bobbi som sammen fremfører poesi. En kveld møter de ekteparet Melissa og Nick, hvor det fort oppstår gnister mellom ektemannen og Frances. En skarp og humoristisk roman om kvinnelig vennskap, seksualitet, løgn, ambisjoner og voksenlivets selvbedrag.

@cappelendamm

Er midt i å lese denne selv, i LOVE IT, minner meg skikkelig om Sally Rooney sine bøker✨💛 #booktok #bookclub #books #bookish #sallyrooney

♬ ily – in my björk era

En av oss lyver av Karen M. McManus

En av oss lyver er en spenningsroman som nylig har blitt gjort om til en Netflix-serie, og er den typen bok som ikke gir slipp på deg før du har fullført den.

En torsdag ettermiddag må fem elever sitte igjen etter skoletid, Bronwyn, Addy, Nate, Cooper og Simon. Men Simon kommer seg aldri ut av klasserommet igjen. Han dør før de har sittet tiden ut. Dagen etter hadde han planlagt å legge ut saftige avsløringer om de andre elevene på sladreappen han styrer. Alle har hemmeligheter, sant? Men hvor langt er folk villig til å gå for å holde på dem?

Rød dronning av Victoria Aveyard

Rød dronning er vår favoritt i fantasy-sjangeren for tiden, med en klassisk kamp mellom overklasse og underklasse – med en fantastisk twist.

Samfunnet er delt inn i rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er elitesoldater med gudelignende egenskaper. Mare Barrow, en 17 år gammel rødblods-jente, har funnet ut at hun til tross for sitt røde blod har en egen dødelig kraft som kan true hele sølvblods makt over samfunnet. Rød dronning er fylt til randen med intriger, opprør, maktkamp og trekantdrama, og vi elsker det.

Vi var løgnere av E. Lockhart

Vi var løgnere er en spenningsroman uten like, som ble snappet opp av #Booktok flere år etter dens utgivelse. Det er en fortelling og kjærlighet, forelskelse og en forferdelig tragedie. Og hvis noen spør hvordan den slutter, bare lyv.

Hver sommer møtes den rike Sinclair-familien på en privat øy, men det er én sommer Cadence ikke helt klarer å huske. Sammen med hennes tre venner kaller de seg for løgnere, hva er egentlig sant og hva er løgn? Dette er en bok som kommer til å sitte igjen etter du har lest den ferdig.

Evelyn Hugos syv ektemenn av Taylor Jenkins Reid

Kanskje en av de mest omtalte bøkene på #Booktok for tiden er Evelyn Hugos syv ektemenn. Dette er den perfekte boka å forsvinne i om man trenger en pause fra virkeligheten. Forsvinn inn i en verden av glamorøse fester i Los Angeles på 50-tallet, forbudt kjærlighet og elleville historier.

Monique blir ut av det blå kontaktet av Hollywood-stjernen Evelyn Hugo for å skrive ned hennes livs historie. Men hvorfor har Evelyn valgt akkurat henne? De utvikler et sterkt bånd når Evelyn forteller om sårbare øyeblikk og de syv ektemennene hun har hatt opp gjennom årene, men Monique begynner å innse at det faktisk var en grunn til at Evelyn kontaktet nettopp henne.

Dette var ni av våre #Booktok-favoritter for tiden – følg @cappelendamm på TikTok for mer inspirerende og morsomt #booktok-innhold.