Finn Skårderud om Michel Houellebecq: – Dramaet er det minst interessante ved ham

Se psykiater Finn Skårderuds foredrag om Michel Houellebecq som samtidsdiagnostiker.

Estimert lesetid 3min

Michel Houellebecq er en av samtidslitteraturens aller største stjerner. I år er han tilbake med sin nye roman tilintetgjøre, som har fått strålende kritikker her hjemme og i utlandet, samt solide plasseringer på bokhandlerenes bestselgerlister. I vår gjestet psykiater Finn Skårderud Boktips LIVE for å prate om sitt forhold til den franske superstjernen – og om Houellebecq som samtidsdiagnostiker.

– Det har vært mye drama rundt Houellebecq. Og det er det minst interessante ved ham. Provokatører er ofte ikke så interessante – det er mye mer interessant med forfatteren Houellebecq, sier psykiater Finn Skårderud.

I foredraget hans, som han kaller «Sammen er vi deprimerte», peker Skårderud på at Houellebecq er en dyktig samtidsdiagnostisker, med vekt på det depressive.

– Det er skrevet påfallende mye om depresjon, men det interessante er at det finnes veldig få dagbøker som er skrevet av mennesker i dyp depresjon. Det kan se ut som de da mister språket, sier Skårderud.

foto av boka «tilintetgjøre» av Michel Houellebecq
(Foto: Lina Hindrum)

Likevel finnes det mye litteratur om depresjon skrevet i ettertid av depresjonen: Å gi den depressive erfaringen en form og et språk, virker å være et behov hos mange, mener Skårderud – og nevner Virginia Woolf, Sylvia Plath og Elizabeth Wurtzels Prozac Nation.

– Det som er særpreget ved Houellebecq er at han skriver om det depressive, systematisk og konsekvent over 25 år. Kanskje utifra en besettelse om å koble enkeltmenneskets personlige erfaringer opp mot det store bildet, det politiske og det kulturelle bildet, sier Skårderud.

Se hele foredraget i videoen i toppen av saken.

Bestill boka tilintetgjøre hjem her.

MØT FORFATTERE OG BOKELSKERE

HVA ER BOKTIPS LIVE?

Boktips LIVE er en måndelig gratis litteraturfestival på én kveld:

  • Samtaler med en rekke aktuelle forfattere i alle sjangre – debutanter, så vel som etablerte stjerner.
  • Musikalske gjester
  • Mulighet for forfriskninger og signering av bøker
  • Programleder er Knut Gørvell.
  • Sted: Halvbroren bokkafé i Cappelen Damm-huset, Akersgata 49.
  • Dørene åpner 17:30. Arrangementsstart 18:00.

Neste Boktips LIVE finner sted torsdag 24. mai.

Opptak fra tidligere arrangementer kan du se igjen her. 

 

Terningkast 6 til tilintetgjøre

tilintetgjøre er Houellebecqs første roman siden suksessen Serotonin fra 2019. Boka, på drøye 600 sider, følger den franske finansministerens nærmeste medarbeider, Paul Raison, opp mot et kommende presidentvalg. Boka starter nærmest som en politisk thriller: Kort tid før valget spres en video som viser den sittende finansministeren idet han blir halshogd med giljotin.

Etterhvert blir vi mer kjent med Pauls liv, med en døende far og han selv som får kreft, og ikke minst hans etter hvert gjenoppvekkede kjærlighet til sine kone. Ut fra umiskjennelig Houllebecqsk utgangspunkt, utvikler historien seg til en nesten håpefull kjærlighetsfortelling.

Dagbladets anmelder Jon Rognlien er blant dem som lar seg imponere. «Rett og slett suveren» er overskriften på anmeldelsen med terningkast 6. «Michel Houellebecq sprudler i storpolitikk, filosofi, sarkasme og romantikk, og reflekterer suverent om døden», skriver Rognlien.

Bestill boka tilintetgjøre hjem her.