«Å vanne blomster om kvelden»: – Kunne gitt terningkast sju

UnderholdningsromanerUnderholdningsromaner«Å vanne blomster om kvelden»: – Kunne gitt terningkast sju

Valérie Perrin har med det en italiensk anmelder kalte «den vakreste boken i verden» tatt også norske lesere med storm. Nå troner boka på topp over årets mest solgte bøker i bokhandel.

Estimert lesetid 3min
Collage av foto av forfatter Valérie Perrin sammen med omslaget til boka hennes "Å vanne blomster om kvelden"
Valérie Perrin har hatt enorm suksess med «Å vanne blomster om kvelden». Boka er den norske bokhandlere har solgt mest av i 2022. (Foto: Valentin Lauvergne)

Franske Valérie Perrin hadde tidligere skrevet én roman, og egentlig gjort det ganske bra med denne. Men så var det med sin andre bok Å vanne blomster om kvelden at hun virkelig skulle slå igjennom med et brak. Romanen ble en enorm anmelder- og publikumsfavoritt i hjemlandet, og har til nå solgt over en million eksemplarer i Frankrike.

Suksessen nådde nye høyder da romanen i 2020 utkom i Italia og ble årets mestselgende bok der. Anmelderen i Corriere della Sera, en av Italias største kulturaviser, vant «superlativ-krigen» med følgende konklusjon: «Den vakreste boken i verden. Den fortjener 10+ av 10.»

Boka er foreløpig solgt til 32 land, og en TV-serie er også på vei.

Årets mest solgte i bokhandel

Da så Å vanne blomster om kvelden tidligere i år endelig utkom på norsk, var ikke kritikerne mindre begeistret her til lands. Og nå er boka altså årets mest solgte i bokhandel.

Blant de mange kritikerne som utviste sin glede over boka var Dagbladets Kathrine Krøger. Hun trillet en 6’er, men som overskriften sa: «Kunne gitt terningkast sju.» Hun skrev videre:

«Tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok. […] Allerede på første side ble jeg så betatt at jeg nærmest ble euforisk. Sødmen, melankolien, den tørrvittige galgenhumoren, tematikken, personene – alt er så originalt og gråtevakkert og formfullendt at jeg gladelig ville gitt terningkast sju.»

Bedre enn John Irving

Krøger mente at årsaken til hovedkarakterens sorg avsløres på en så «sjokkerende elegant måte at den burde være obligatorisk pensum på ethvert forfatterstudium.» I tillegg til at boka ikke bare kunne sammenlignes med John Irvings Siderhusreglene, men faktisk er bedre enn den.

Sist, men ikke minst, var hennes antakelse at bokas suksess ikke bare skyldes det gjennompoetiske språket, men også den uhøytidelige og på sitt vis forsonende omgangen med døden.

– En deilig bok

Også VG lot seg begeistre, og ga en sterk 5’er på terningen. Anmelder Guri Hjeltnes slo ganske enkelt fast at Å vanne blomster om kvelden er en «en deilig bok» og «en roman som fenger, det er bare å glede seg.» Valérie Perrin behersker underholdningssjangerens mange grep til fulle, mente hun.

Både Stavanger Aftenblad og Bok365 trillet som Dagbladet terningkast 6. Førstnevnte skrev bl.a.: «… en uvanlig vakker fortelling om å takle alt livet kaster på deg» og Bok365 kalte boka «… et vakkert og sørgmodig mesterverk.»

Blant forfatterne som tidlig leste boka, var Hanne Kristin Rohde. Hun var vilt begeistret, og skrev i en tilbakemelding: «Å lese denne boka føltes som å bli gjødslet, snakket til og massert. Boka er dyp og vakker og gir håp.»

Livets små og store spørsmål

Å vanne blomster om kvelden er en fortelling om livet og døden – bokstavelig talt. Hovedpersonen, Violette, lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Her steller hun gravene og holder orden, vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor, og har et trøstende ord til alle som trenger det.

Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Hun bor alene, men vi skjønner at det har vært en ektemann inne i bildet, og en datter, men hvor er de? Og hvorfor er hun så ensom?

Valérie Perrin – Å vanne blomster om kvelden (pocket)

RomanerUnderholdningsromanerValérie Perrin – Å vanne blomster om kvelden (pocket)
Estimert lesetid under 1min
Omslag til «Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin