«Å vanne blomster om kvelden»: – Kunne gitt terningkast sju

UnderholdningsromanerUnderholdningsromaner«Å vanne blomster om kvelden»: – Kunne gitt terningkast sju

En italiensk anmelder kalte «Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin «den vakreste boken i verden». Nå tar boken også norske anmeldere med storm.

Estimert lesetid 3min
Collage av foto av forfatter Valérie Perrin sammen med omslaget til boka hennes "Å vanne blomster om kvelden"
Valérie Perrin har hatt enorm suksess med «Å vanne blomster om kvelden». Nå erobrer hun også Norge. (Foto: Valentin Lauvergne)

Franske Valérie Perrin hadde tidligere skrevet én roman, og egentlig gjort det ganske bra med denne. Men så var det med sin andre bok Å vanne blomster om kvelden at hun virkelig skulle slå igjennom med et brak. Romanen ble en enorm anmelder- og publikumsfavoritt i hjemlandet, og har til nå solgt over en million eksemplarer i Frankrike.

Suksessen nådde nye høyder da romanen i 2020 utkom i Italia og ble årets mestselgende bok der. Anmelderen i Corriere della Sera, en av Italias største kulturaviser, vant «superlativ-krigen» med følgende konklusjon: «Den vakreste boken i verden. Den fortjener 10+ av 10.»

Boka er foreløpig solgt til 32 land, og en TV-serie er også på vei.

Bedre enn John Irving

Nå er altså Å vanne blomster om kvelden endelig å få på norsk, og kritikerne er ikke mindre begeistret her til lands. Dagbladet triller en 6’er, men som overskriften sier: «Kunne gitt terningkast sju.» Anmelder Cathrine Krøger skriver videre:

«Tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok. […] Allerede på første side ble jeg så betatt at jeg nærmest ble euforisk. Sødmen, melankolien, den tørrvittige galgenhumoren, tematikken, personene – alt er så originalt og gråtevakkert og formfullendt at jeg gladelig ville gitt terningkast sju.»

Krøger mener at årsaken til hovedkarakterens sorg avsløres på en så «sjokkerende elegant måte at den burde være obligatorisk pensum på ethvert forfatterstudium.» I tillegg til at boka ikke bare kan sammenlignes med John Irvings Siderhusreglene, men faktisk er bedre enn den. Sist, men ikke minst, er hennes antakelse at bokas suksess ikke bare skyldes det gjennompoetiske språket, men også den uhøytidelige og på sitt vis forsonende omgangen med døden.

– En deilig bok

Også VG har latt seg begeistre, og gir en sterk 5’er på terningen. Anmelder Guri Hjeltnes slår ganske enkelt fast at Å vanne blomster om kvelden er en «en deilig bok» og «en roman som fenger, det er bare å glede seg.» Valérie Perrin behersker underholdningssjangerens mange grep til fulle, mener hun.

Blant forfatterne som allerede har fått lese boka, er Hanne Kristin Rohde. Hun er vilt begeistret, og skriver i en tilbakemelding: «Å lese denne boka føltes som å bli gjødslet, snakket til og massert. Boka er dyp og vakker og gir håp.»

Livets små og store spørsmål

Å vanne blomster om kvelden er en fortelling om livet og døden – bokstavelig talt. Hovedpersonen, Violette, lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Her steller hun gravene og holder orden, vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor, og har et trøstende ord til alle som trenger det.

Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Hun bor alene, men vi skjønner at det har vært en ektemann inne i bildet, og en datter, men hvor er de? Og hvorfor er hun så ensom?

Valérie Perrin – Å vanne blomster om kvelden

RomanerUnderholdningsromanerValérie Perrin – Å vanne blomster om kvelden
Estimert lesetid under 1min
Omslaget til boka "Å vanne blomster om kvelden" av Valérie Perrin
«Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin