Valérie Perrin: – Jeg vil vise hvordan det å oppleve kjærlighet kan forandre oss som mennesker

Hun står bak årets mestselgende bok her i Norge og superlativene har haglet fra rørte anmeldere. Selv ønsker Valérie Perrin å la de «usynlige» skinne, forteller hun på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 8min

Med Å vanne blomster om kvelden er franske Valérie Perrin blitt et forfatternavn på alles lepper. Ikke bare i hjemlandet og i bl.a. Italia, hvor en anmelder til og med kalte boka «verdens vakreste bok».

Også her til lands har hun gjort stormsuksess med sin fortelling om gravlundsvokteren Violette Toussaint, og fått både lesere og kritikere til å gråte.

«Kunne gitt terningkast sju», skrev Dagbladet om boka. Det ble terningkast 6, som i Stavanger Aftenblad og BOK365. VG trillet en sterk 5’er og mente at «Valérie Perrin behersker underholdningssjangerens mange grep til fulle».

Faktisk har romanen, som både er et mysterium og en kjærlighetshistorie, ligget på pallplass på bestselgerlista helt siden den utkom ved årsskiftet, noe som er uvanlig lenge.

Om boka

«Å vanne blomster om kvelden»

Foto av boka "Å vanne blomster om kvelden" av Valérie Perrin
Foto: Åsmund Holien Mo

Å vanne blomster om kvelden er både er et mysterium og en kjærlighetsroman, fortalt gjennom stemmen til gravlundsvokteren Violette Toussaint.

På gravlunden i den lille byen i Bourgogne steller Violette diskré og vennlig med gravene, folkene som besøker dem og kattene og hundene til de døde som har fulgt etter sine eiere, og som aldri har gått sin vei igjen.

Selv lever Violette alene etter at mannen for mange år siden dro på en reise og aldri kom tilbake. Hennes eneste sanne glede er datteren Léonine, som har blitt utsatt for noe. Hun har likevel funnet sin egen måte å tilpasse seg livets endringer på. Når hun lukker porten, «tilhører tiden bare henne», hun har lært seg å stelle med plantene for å dyrke livet, for å «la livet få overtaket».

Men én dag skjer det noe. En mann banker på døren hennes. Hans mor har nylig gått bort, og han prøver å forstå hvorfor hun har ønsket å bli stedt til hvile ved siden av en mann han aldri har hørt om.

Å vanne blomster om kvelden kan bestilles hjem her
Kjøp Å vanne blomster om kvelden som e-bok her

En sjelehage

– Gravlunder er ikke bare triste, de kan også være fylt med hemmeligheter, mysterier, mange spørsmål og også med kjærlighetserklæringer. Mange kommer innom gravlunder, og så har du alle dyrene – katter, rever. For å oppsummere, kan man kanskje snakke om en sjelehage, sier Valérie Perrin fra scenen.

Nylig var hun på Norges-besøk, og ble intervjuet en rekke ganger, bl.a. på Boktips LIVE.

Perrin forteller at hun ikke egentlig bestemte seg for å skrive Å vanne blomster om kvelden, det var heller slik at historie bare kom til henne. Hun besøkte gravlunden hvor hennes manns foreldre hviler, en liten kirkegård i Normandie, rett ved havet.

– Men jeg måtte straks sette meg ned og ta noen valg. For det er så stort, det som skjer på en gravlund, det er så mange historier.

De «usynlige» livene

Før hun startet på boka visste hun heller ikke at det å være gravlundvokter var et eget yrke.

Var det et bevisst valg å la heltinnen i historien ha denne typen yrke, som ikke er verken kjent eller høyt ansett?

– Ja, jeg interesserer meg veldig for mennesker som lever skjulte liv, disse «små» livene som ikke omtales så mye i mediene, som ikke alltid blir sett.

I sin første bok skrev Valérie Perrin om en hjelpepleier på et sykehjem som bryr seg mye om beboerne sine. Så kom boka om Violette, og i den tredje boka, som utkommer på norsk neste år, leder hovedpersonen Nina et dyrevernssenter.

– De som har valgt disse yrkene har ikke valgt dem av økonomiske interesser, men av en personlig interesse, fordi det betyr noe for dem som mennesker, det gir dem en personlig rikdom. Gjennom bøkene mine ønsker jeg å se disse menneskene, sier forfatteren.

Violettes styrke

Tross de tragediene hun har opplevd i sitt liv, er Violette både god mot andre og snarrådig. Så hvor tar hun styrken sin fra?

– Først og fremst er hun sterk fordi hun er kvinne. Kvinner er sterke, de kan ordne mange ting på én gang, påpeker Perrin.

– Samtidig tror jeg sterkt på idéen om at vi er summen av alle våre erfaringer og møter, enten disse er gode eller dårlige. Vi har uansett behov for å treffe mennesker og gjøre oss erfaringer, og også feilene vi gjør gir oss noe. Spesielt møter med dem som er vakre innvendig preger oss. Violettes kraft ligger i at hun har greid å la seg styrke av nettopp disse vakre møtene, av det gode hun har fått med seg. Og så er det jo selvfølgelig også mer komplisert enn som så.

Vi er summen av alle våre erfaringer og møter, enten disse kjennes gode eller dårlige.

Valérie Perrin

Nyansene i oss

Violettes ektemann Philippe, som forsvant for mange år siden, vil nok mange si er ganske usympatisk. Likevel vil nok de fleste etter hvert forstå mer av hans reaksjoner. Var det viktig å få fram også hans historie?

– Ja, selvsagt. Jeg vil si at Philippe er like viktig for boka som det Violette er, svarer Perrin.

I sine romaner forsøker hun alltid å vise at mennesker er både gode og dårlige.

– Vi består av nyanser, ting er ikke svart/hvitt, men fullt av gråtoner. Jeg er også opptatt av å vise hvordan noe kan være én ting på utsiden og noe annet på innsiden. Philippe kan virke ganske motbydelig, bortsett fra det vakre utseende sitt, men utover i romanen oppdager man det som er skjult inni ham, og som ødelegger ham.

Foto av boka «Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin
I Italia ble Å vanne blomster om kvelden kalt «den vakreste boka i verden». Her hjemme mente Dagbladets anmelder at hun «kunne gitt terningkast sju». (Foto: Åsmund Holien Mo)

Hva kjærligheten gjør med oss

I Å vanne blomster om kvelden får vi innblikk i mange kompliserte kjærlighetsforhold. For Perrin er det en viktig sak å sette ord på kjærligheten og hva den gjør med oss.

– Jeg skriver fordi jeg vil snakke om kjærligheten og om hvordan det å oppleve kjærlighet kan forandre oss som mennesker, konstaterer hun.

Hun har også tidligere skrevet om dette, og om forbudt og skjult kjærlighet. I Å vanne blomster om kvelden har Violette de siste 19 årene, etter at Philippe forsvant, levd uten å føle seg som kvinne, uten å kjenne på sin egen seksualitet.

– Jeg ville fortelle historien om hvordan hun finner tilbake til den delen av seg selv som hun har lukket døren for. Hun har forbudt seg selv å føle disse følelsene. Den andre kjærlighetshistorien i boka er mellom en mann og en kvinne som elsker hverandre hele livet, men som likevel ikke kan leve sammen, sier hun.

Å vanne blomster om kvelden kan bestilles hjem her

Tenker filmatisk

Valérie Perrin hadde jobbet lenge som journalist og manusforfatter innen film før hun vurderte å skrive bok. Hun har de siste 15 årene vært gift med en av Frankrikes mest berømte filmregissører, Claude Lelouch. Uten hans hjelp og støtte tror hun ikke hun hadde greid å skrive de historiene hun ønsket å fortelle.

– Da vi jobbet sammen, lærte han meg å forstå den kreative prosessen rundt hvordan man konstruerer en historie. Og jeg må jo anerkjenne at stilen min er veldig preget av film. Jeg tenker ikke i kapitler, men mer i form av dialog og visuelle, filmatiske scener.

Blir strømme-serie

Ryktene har svirret om at Å vanne blomster om kvelden også blir å se på skjermen. Forfatteren kan røpe at det blir en tv-serie på en av de internajonale strømmetjenestene, hvilken er ikke endelig avklart.

– Men det jeg vet, er at det blir en fransk serie, på fransk og med en fransk regissør, som ikke skal være min mann. Han har laget 50 filmer, av de har han skrevet manus selv til alle utenom én, Les Misérables, og også den gjorde han på på mange måter til sin egen. Så han har lovet meg at han aldri skal lage film av mine bøker. Da tror jeg nemlig han ville bedratt både meg og historien fullstendig, og den krangelen vil vi helst unngå.

Neste bok

I januar 2023 kommer hennes nyeste bok Tre ut på norsk. Hun beskriver den som en historie om tre barndomsvenner fortalt over 30 år fra den første dagen de møter hverandre, da de er 10 år gamle i 1986, og fram til desember 2016. To gutter og en jente, tre venner, tre ulike skjebner. Boka er en roman som også kan leses som en krimroman.

– Det starter med at man finner et bilvrak på bunnen av en innsjø. Bilvraket har ligget der i 17 år. Og denne historien blir fortalt av en fjerde person som kjenner de tre andre. Det er alt jeg vil fortelle, sier Valérie Perrin hemmelighetsfullt.

Og hun avslutter med å skryte av Norge:

Jeg kom først i går kveld. Men jeg lærte nylig at dere har et kongepar, noe jeg elsker. Og i går kveld gikk jeg ned til havnen og filmet fra Aker Brygge og sendte hjem til mine barn. De syntes det var så vakkert! Jeg vil gjerne komme igjen en dag og se fjordene på Vestlandet.

Å vanne blomster om kvelden kan bestilles hjem her
Kjøp Å vanne blomster om kvelden som e-bok her