Denne «pandemi-perlen» er lettlest og leken, men ingen lettvekter

KrimbøkerThrillerDenne «pandemi-perlen» er lettlest og leken, men ingen lettvekter

Den litterære sensasjonen Oyinkan Braithwaite er tilbake med den mørke, men lekne romanen «Han er min». – En liten oppkvikker som passer perfekt å lese nå, mener den norske redaktøren Ida Cleve.

Estimert lesetid 3min
Omslaget til boken «Han er min» av Oyinkan Braithwaite
I fjor ble mange kjent med Oyinkan Braithwaite som forfatteren av «Min søster er seriemorder». Nå har hun utgitt en overraskende, smart og leken roman med pandemien som bakteppe. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Mange stiftet bekjentskap med Oyinkan Braithwaite da Min søster er seriemorder utkom på norsk i fjor. Da ble forfatteren omtalt som en «litterær sensasjon.» The New York Times skrev blant annet at romanen var «Skarp, eksplosiv og hysterisk morsom». Hun ble også nominert til Booker-prisen i 2019 for Min søster er seriemorder.

Nå har Braithwaite skrevet en overraskende kortroman. Han er min er en spennende, men leken fortelling med pandemien som bakteppe. Det er ikke så lett å si hvilken sjanger romanen faller inn under, sier den norske redaktøren Ida Cleve:

– Som med den sensasjonelle debutboka er også Han er min noe vrien å plassere rent sjangermessig. Oyinkan bruker elementer fra spenning og satire. Det er både drama og thriller. Resultatet er uansett en sanselig, leken, mørk og spennende liten lekkerbisken, sier Cleve.

Kjøp boka Han er min av Oyinkan Braithwaite her.

Et hus med anstrengt atmosfære

I fortellingen møter vi Bambi som har blitt kastet ut av kjæresten midt under pandemien. Han drar derfor til onkelens hus i nedstengte Lagos. Vel fremme hos onkelen oppdager han at strømmen har gått. Til sin overraskelse finner han ikke bare tante Bidemi, men også en annen kvinne i huset. Dessuten en guttebaby som sover i en vugge plassert mellom de to kvinnene – og begge sier det er deres barn.

På nettene hører Bambi stadig babyens gråt, og på dagtid plages han av en hane fra hagen. Til å spise får han servert ris med sand i, og en blodflekk dukker opp på veggen i soverommet hans. Noen risser inn stammetegn på babyens kinn. Det store spørsmålet er, hvem av kvinnene er det som lyver – og hvem forteller sannheten?

– Lettlest, men ingen lettvekter

Boka har fått en svært god mottagelse og allerede blitt manges favoritt. Bloggeren aspergerinformator skriver: «Jeg er forelsket i den lille boken og anbefaler den som et morsomt innslag i en litt tråkig verdenssituasjon. Boka er lettlest, men ingen lettvekter likevel. Det er en bok av betydning, men i en form som er lett tilgjengelig.»

Også Evening Standard roser romanen og skriver at forfatteren «utmerker seg med en god fortellerstemme, gode karakterer og originale plott. Det er delvis drama, delvis thriller og en gripende destillasjon av Braithwaites særegne merke av comic domestic noir.»

Redaktør Ida Cleve er glad for at boka er ute på norsk, og røper at hun nok kommer til å dele leseropplevelsen med flere venner:

– Selv elsker jeg å gi bøker i gave. Særlig korte og originale bøker. Han er min er i så måte perfekt: det er liten juvel av en bok og en skikkelig kul gave til en god venn, søster, kollega – hvem som helst. Selv om jeg kaller boka en liten pandemi-perle (ja, den er kort), vil den garantert få tankene bort fra denne traurige tiden vi opplever nå.

Kjøp boka Han er min av Oyinkan Braithwaite her.