6’er til Ellen G. Simensen: – En av våre mest lovende krimforfattere

KrimbøkerPolitikrim6’er til Ellen G. Simensen: – En av våre mest lovende krimforfattere

Med «Den Navnløse Arven» seiler Ellen G. Simensen opp som en av de nye favorittene i krim-Norge. Den brennaktuelle andreboka får høye terningkast og gjør suksess i utlandet.

Estimert lesetid 4min
Foto av Ellen G. Simensen i en kafé
I roste «Den Navnløse Arven» byr Ellen G. Simensen på hyperaktuell tematikk om sæddonasjon og barns søken etter biologisk opphav. (Foto: Lina Hindrum)

Hun gjorde seg bemerket med sin debutbok Tro meg når jeg lyver, som kritikerne bl.a. omtalte som «en velskrevet krimroman i det øvre sjiktet» og «meget god. Anne B. Ragde-god».

Nå er Ellen G. Simensen med sin andre bok Den Navnløse Arven i ferd med å innta posisjonen som en av krim-Norges mest lovende.

Utenlandssalg og årets kvinnelige forbilde

Ikke bare har hun nylig fått både 5 og 6 på terningen for sin ferske roman. Også i utlandet er interessen stor.

Dette ble tydelig da Simensen tidligere i år ble invitert av sitt franske forlag til å være med på et stort arrangement i Arthur Rimbaud-biblioteket i Paris. Franskmennene utgir både debutboka og Den Navnløse Arven, og også i Sverige er begge bøkene kjøpt av et begeistret forlag.

Og som om ikke dette var nok, ble Ellen G. Simensen nå i mars kåret til Årets kvinnelige forbilde av kvinnenettverket NovaPro for å ha tatt utradisjonelle valg.

Ellen G. Simensen foran en fullsatt sal i Arthur Rimbaud-biblioteket i Paris. Simensen sees i rosa som andre f.v. foran publikum. (Foto: Bibliothèque Arthur Rimbaud)

– Velskrevet, fengslende og troverdig

At alle de tre ordene i boktittelen er skrevet med stor forbokstav, skyldes ingen skrivefeil. I Den Navnløse Arven går nemlig Ellen G. Simensen løs på brennende aktuell tematikk. Det handler om det norske sæddonorsystemet, hemmelighold og søken etter egne røtter.

Ringerikes Blad triller 6 på terningen og utpeker Simensen til «en av våre mest lovende krimforfattere». Anmelder Anne Gro Christensen mener boka er «velskrevet, fengslende og troverdig» og sier om valg av tema at «her er Ellen genial. For vi lurer vel alle på hvor vi kommer fra og hvorfor vi ble den vi ble.»

I Hamar Arbeiderblad belønnes Den Navnløse Arven med en sterk 5’er. Under overskriften «Sterk oppfølger» mener avisen at Simensen er «absolutt en forfatter å følge med på videre» og at «Ellen G. Simensen gir liv til karakterene sine».

Bok med heftig debattert tematikk: Donorers og donorbarns rettigheter har den siste tiden vært mye omtalt. Bl.a. har NRK laget podkastserien Sædeksperimentet om følgene av hvordan sæddonasjon foregikk i sin spede start her til lands på 1980-tallet. I år er det dessuten 18 år siden det ble slutt på at donorer kunne være anonyme, hvilket betyr at mange donorbarn nå kan finne ut hvem de har arvet halvparten av sitt DNA fra. (Foto: Lina Hindrum)

Bestill Den Navnløse Arven hjem her.
Kjøp Den Navnløse Arven som e-bok her.

Sprengkraften i en DNA-test

I Ellen G. Simensens Den Navnløse Arven er vi med en junikveld i år 2000, hvor en ungdomsgjeng samles ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men da morgenen gryr, snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt. Hevnen hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte, og blir en hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet.

16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at den vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie.

Den Navnløse Arven er den andre i Simensens Lars Lukassen-serie, og en krimfortelling i Liza Marklunds ånd, slik vi kjenner den fra for eksempel PolarsirkelenJakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for denne krimromanen, som er den andre til en av våre mest lovende krimforfattere.

Bestill Den Navnløse Arven hjem her.
Kjøp Den Navnløse Arven som e-bok her.

– Jeg synes en miks av politikrim og psykologisk krim gjorde romanen mer spennende, forteller Ellen G. Simensen her i et intervju om debutboka Tro meg når jeg lyver. (Video: Åsmund Holien Mo)