Årets beste påskekrim i pocket 2023

KrimbøkerÅrets beste påskekrim i pocket 2023

Påske er krimtid! Nå kan du lese fjorårets beste krimromaner som allerede er ute i pocket – blant dem den nykårede vinneren av Rivertonprisen.

Estimert lesetid 16min
Foto av årets beste påskekrim i pocket 2023
Fjorårets beste krimbøker er nå ute i pocket – i tide til påske. (Foto: Lina Hindrum)

Om noen dager er det påske og høydtidsstunden for krimromaner. Allerede nå har mange av fjorårets beste krimromaner kommet ut i pocketutgave. Her er guide til 13 av påskens beste krimromaner i pocket – blant dem årets vinner av Rivertonprisen for beste norske krimroman, Torkil Damhaugs Hund uten grav.

Dette er årets beste påskekrim i pocket – klikk på tittelen du vil lese mer om:

Gjennom hele påsken blir det påskekrimspesial i vår podcast, der du kan høre intervjuer med norske og internasjonale krimstjerner. Søk opp Boktips der du hører podcast og abonnér!

Sjekk også ut vår påskequiz for hele familien!
Årets beste påskekrim i pocket 2023

Fjorårets beste norske krimroman

Torkil Damhaug: Hund uten grav 

Torsdag 30. mars 2023 ble Torkil Damhaug historisk. For da ble han den første forfatteren som har vunnet Rivertonprisen tre ganger. Hund uten grav er en ambisiøs og intrikat thriller med alle Damhaugs kjennetegn, og den ble altså kåret til Norges beste krimroman av Rivertonjuryen.

Gunnar Staalesen er helt enig med juryen. I VG uttalte han: «Dette er uten sammenligning den beste norske kriminalromanen jeg har lest på noen år.»

Damhaug har til nå nektet å skrive om en seriefigur, men denne gangen får vi et gjensyn med advokat Fred Rivers fra Glasshjerte. Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem.

Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare.

I denne sterke thrilleren dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig. Fred Rivers er på begge sider av bordet i denne medrivende krimromanen – han begynner å lete etter spor og løsninger, og han unnslipper ikke selv å bli mistenkt for drapet på Gina Witt.

Foto av Torkil Damhaug med tre Rivertonpriser
Torkil Damhaug ble den første forfatteren som har vunnet Rivertonprisen tre ganger. Her fra prisutdelingen på Litteraturhuset, der vinneren blir tildelt Riverton-revolveren. (Foto: Turid Oline Hepsø)

Nordens mestselgende krimforfattere

Lars Kepler: Edderkoppen  

Edderkoppen er den niende boken om Joona Linna, og her er det bare å glede seg eller som Simen Ingemundsen i Randaberg 24 skrev i sin sekser-anmeldelse: «du må bare oppleve dette mesterverket av en krimbok».

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav en ligger og venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje de allerede sitter fast i spindelvevet.

«Fossum-krim av beste merke»

Karin Fossum: Natteløperen          

Karin Fossums Natteløperen er nervepirrende lesning for den kresne og intelligente leser, og den nye, sjarmerende krimhelten Eddie Feber vil forføre nye lesere. Natteløperen fikk strålende anmeldelser bl.a. terningkast 5 i både VG og Dagbladet. Cathrine Krøger i Dagbladet konkluderte slik: «En sjarmerende etterforsker og en nervepirrende gal morder. Her får du Fossum-krim av beste merke.»

Fossums nye krimhelt Eddie Feber (som vi så vidt ble kjent med i Drepende drage. Angrende hund) får utfolde seg til fulle i denne romanen: der Sejer er sindig, gjennomtenkt og avmålt, er Eddie Feber en uvanlig type etterforsker: en kvikk, kjekk og uvøren type som kaller seg selv Supermann.

En gammel dame våkner av at det står noen over senga hennes. Ansiktet er uvirkelig, det lyser som månen, skikkelsen er liten. De små, bleke hendene løfter en Colt SA Army og trekker av, men det er et vådeskudd uten patron, og skikkelsen forsvinner like raskt som den dukket opp.

I kvinnens leilighet finner etterforsker Eddie Feber en post-it-lapp med en tallkode – er det tilfeldig eller betyr det noe? Det viser seg raskt å være et viktig spor, men hvordan tolke det? Etter kort tid får flere eldre mennesker besøk av Natteløperen og tror deres siste time er kommet, og snart faller det første offeret for en kule fra Colten.

Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Feber bruker utradisjonelle metoder for å finne sannheten, noen vil kalle strategiene hans uforsvarlige.

Lucinda Rileys eneste krimroman

Lucinda Riley: Mordene på Fleat House

Lucinda Riley er den mestselgende oversatte forfatteren i Norge det siste tiåret. Riley gikk bort i forfjor, så alt for tidlig, men heldigvis har hun etterlatt seg noen romaner. I mai 2022 kom hennes eneste krimroman, Mordene på Fleat House, ut. Den er blitt svært godt mottatt av anmelderne.

VGs anmelder Guri Hjeltnes trillet en femmer og skrev: «Bare å glede seg! Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! […] Lucinda Rileys store leserskare kan bare glede seg til den eneste krimboken hun skrev.»

Det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s – en privat internatskole i det dypeste Norfolk – sjokkerer både skolens elever, ansatte og foreldre. Men skolens rektor er opptatt av å kalle det «en tragisk ulykke».

Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine «Jazz» Hunter kommer tilbake til politiet. Jazz trakk seg fra politistyrken i London noen måneder tidligere, av høyst private grunner, men hun går motvillig med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef.

Sammen med sin trofaste kollega Alastair Miles entrer hun skolens lukkede verden, og når Jazz begynner å granske omstendighetene rundt Charlie Cavendish’ tragiske død, tar hendelsene snart en ny og urovekkende vending.

Den tiende boken om K2 og Patricia

Hans Olav Lahlum: Søskenmysteriene 

Lahlum hadde jubileum i høst da han kom med sin 10. bok om K2 og Patricia. Vi har kommet til året 1974 og K2 jobber nå som privatdetektiv etter å ha måttet forlate jobben ved Oslo politikammer.  Dette er herlig retro-krim med et sinnrikt plot, og det er umiskjennelig Lahlumsk.

Det er året 1974, og K2 arbeider nå som privatdetektiv En dag dukker en ung kvinne ved navn Marlene opp på K2s kontor. Hun legger en tusenlapp og et svart-hvitt-fotografi på pulten hans. Mannen på fotografiet ble i 1963 dømt for drapet på kvinnens storebror, Daniel, og skal løslates dagen etter. Det eneste problemet er at den unge kvinnen på K2s kontor slett ikke er sikker på at riktig mann ble dømt for drapet. Nå vil hun betale K2 for å komme til bunns i mysteriet.

Ikke lenge etter dukker faren til Daniel og Marlene opp, noe som skrur spenningsnivået i denne klassiske K2-romanen opp mange hakk. For hvem er han, egentlig? Og hvorfor er han så opptatt av å stilne datterens ønske om å oppklare saken? Farens eget ønske om å oppklare sin egen søsters forsvinning i 1939 bidrar også til å legge grunnlaget for en kompleks roman. Over familien har det hvilt en «forbannelse» som gjennom generasjoner har preget dem.

Hvem var Daniel? Av hvem ble han drept, og hvorfor? Og hva har hans tantes forsvinning med saken å gjøre?

Nominert til Rivertonprisen

H. S. Palladino: Den som frykter snøen

Hilde Palladino er tidligere elev ved Krimforfatterskolen til Cappelen Damm. Hun bor i Oslo og på Bali og debuterte tidligere i fjor med den karakterdrevne psykologiske krimromanen Den som frykter snøen. Boken vekket raskt interesse. Faktisk ble den solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse, VG kalte den «Effektiv ny norsk krim!», og Stavanger Aftenblad skrev «spennende og velskrevet krimdebut med godt driv, mange overraskelser og personer som både berører og interesserer oss.»

Den som frykter snøen var en av de fem nominerte til Rivertonprisen for beste norske krimroman. Den er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner – i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om vi ikke husker den.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir oppringt av sin tidligere klient, den narkomane kvinnen Azora, som trygler om et møte. Bjørk gir etter for å få slutt på maset om at de kjenner hverandre og at Azora beskytter henne. Men når Bjørk venter på Azora en mørk kveld på Grønland, blir hun i stedet vitne til Azoras brutale selvmord. Hun hopper fra taket og ned i asfalten. Som eneste sjokkerte vitne til det brutale selvmordet blir Bjørk neste dag oppsøkt av politiet. Det viser seg at Azora hadde et bilde av Bjørk på seg da hun døde. Et bilde med teksten «Jeg vet hvorfor du har mareritt». Og Bjørk har grusomme mareritt. Men dem har hun aldri fortalt om til noen.

Hvordan kunne Azora vite om Bjørks mareritt? Og hvorfor hadde hun et bilde av Bjørk da hun døde? Slik begynner etterforskningen av Azoras dødsfall – som raskt viser seg å være alt annet enn et selvmord.

Ny kritikerrost thriller fra forfatteren av Elskede barn

Romy Hausmann: Marta sover

Elskede barn var Romy Hausmanns krimdebut, og den har ligget over ett år på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for pocket-bøker. Marta sover er Romy Hausmanns andre thriller, og det er en ny følelsesladet psykologisk thriller i toppklassen. Også Marta sover gikk rett til topps på bestselgerlistene i Tyskland og har solgt over 100.000 eksemplarer der. Her hjemme har den fått veldig gode kritikker. For eksempel ga Tarald Aano i Stavanger Aftenblad den terningkast fem og konkluderte: «Sånn skal det gjøres. Umulig å legge fra seg!»

Det er mange år siden Nadja ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen ferdig og vil bare leve et vanlig liv, bo i leilighet, jobbe, ha noen få venner … Men kan man noensinne bli fri fra sine synder? Nadja er ikke bare det perfekte offer, men også den perfekte syndebukk.

Journalistkrimens Jørn Lier Horst

Atle Nielsen: Mord og kjærlighet

Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet som stadig settes på prøve. Og der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag, i så vel rutiner som dramatikk, gjør Atle Nielsen det samme med journalistens – og det med bunnsolid troverdighet.

Mord og kjærlighet fikk to terningkast seks av anmelderne. Den første sekseren sto i Bergensavisen, der Olav Gorseth mente: «Det er rett og slett en svært god krimroman.» Simen Ingemundsen i Randaberg 24 ga også en sekser og mente at dette var «en krim til å få gåsehud av»

I Mord og kjærlighet møter leseren TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.

Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit.

Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

Inspirert av Arnfinn Nesset-saken

Hanne Gellein: Døden skal du lide

Døden skal du lide er Hanne Gelleins andre krimroman, og den har fått flere veldig gode anmeldelser bl.a. terningkast 6 i Randaberg 24. Hanne Gellein har latt seg inspirere av kanskje norgeshistoriens mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset. I 1983 ble Nesset tiltalt og dømt for å ha drept 22 beboere på Orkdal sykehjem over en fireårs periode. Drapsmetoden var å gi pasientene det åndedrettslammende medikamentet curacit. Nesset var bestyrer ved sykehjemmet mens dette skjedde. I avhørene tilstod Nesset 27 drap, men rett før rettsaken trakk han tilståelsen tilbake.

I Døden skal du lide er det tung stemning på Moveien sykehjem. Beboerne er forskremte, redde og forvirrede. Den dypt religiøse og dedikerte avdelingslederen, sykepleieren Torfinn Morken er på jobb til alle døgnets tider og hjelper til der det trengs. Men i det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall. En uvanlig hard influensasesong og samtidig lite penger til vedlikehold. Og stakkars demente Alma Lien, hun som kom seg ut de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel.

Rekken av dødsfall fra Moveien sykehjem gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør.

Samtidig finner Silje en død katt på dørmatta. Posten hennes forsvinner, og sykkelen er låst feil vei. Paranoiaen fra Siljes fortid er i ferd med å innhente henne, er det bare i hennes eget hode alt sammen? Eller er noen ute etter å skade henne?

Ny stor suksess

Malin Persson Giolito: I dine hender

Malin Persson Giolitos forrige krimroman, Størst av alt, fikk Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman. Den ble også en stor suksess som TV-serien Quicksand. I høst kom I dine hender som føyk rett til topps på bestselgerlistene i Sverige.

Allerede en time etter alarmanropet blir 14 år gamle Dogge hentet til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?

Ny krim-suksess fra forfatteren av Den tause pasienten

Alex Michaelides: Jomfruene

Den tause pasienten tok verden med storm og var den bestselgende oversatte krimromanen i 2020. Med Jomfruene var Alex Michaelides tilbake med en ny knakende god psykologisk krim som fikk like strålende kritikker i USA. Også her hjemme har den fått mange gode anmeldelser. Cathrine Krøger i Dagbladet ga den for eksempel terningkast fem, og mente at dette var «elegant uhygge».

Jomfruene er en snedig og smart pageturner som også er ispedd en dose gresk mytologi – en frisk og original twist! Igjen får vi et meget intelligent plott som denne gangen foregår på Cambridge universitet og vi møter psykologen Mariana som er denne historiens forteller og hun tar med seg sin egen personlige tragedie og sorg inn i historiens gåte.

På universitetet finnes en gruppering unge kvinner som kalles Jomfruene og disse svermer rundt en professor i gresk litteratur. Og når en av jentene blir drept er Mariana overbevist om at professoren ikke har rent mel i posen.

Svensk bestselgende påskekrim

Mikaela Bley: Død for deg

Mikaela Bley har solgt svært godt av sin journalist-krimserie. Død for deg er første bok i en ny serie som har fått navnet The Killer, og som har fått enda bedre mottakelse både blant svenske lesere og anmeldere. Der møter vi to av Sveriges beste etterforskere –   den tidligere fotballproffen Henrik «The Killer» Hedin og den erfarne drapsetterforskeren Leia Kaplan Caroline og Gustav er det perfekte paret som har alt de noen gang har drømt om – familie, lykke, suksess, penger, et stort sosialt nettverk og mange som følger drømmelivet deres på sosiale medier. Men hva ville skje hvis de ble fratatt alt?

På en varm dag i begynnelsen av august forsvinner gravide Caroline og parets to små døtre sporløst fra sin eksklusive strandvilla i Malmö. Omstendigheter rundt forsvinningen forvirrer politiet. En massiv leteaksjon settes i gang under ledelse av Henrik Hedin og Leia Kaplan, to av Sveriges fremste kriminelle etterforskere.

Det blir snart klart at ingenting er hva det ser ut til å være – det blir en kamp mot klokken der innsatsen blir høyere og overraskelsene blir flere og flere.

Den svenske mesteren

Arne Dahl: Isløsning

Isløsning er den femte frittstående boken i den kritikerroste serien om Sam Berger og Molly Blom. Denne Arne Dahl-serien er krim i verdensklasse og en favoritt hos mange anmeldere og lesere. Isløsning er nok en fartsfylt, blodig og skrekkelig spennende psykologisk thriller fra den svenske mesteren.

Vinter går mot vår, og isen brister raskt på fjorden. Sam Berger, Molly Blom og ikke minst Deer – som er deres kontakt i politiet og som må lære seg å gå igjen etter angrepet som forandret livet hennes – er overbevist om at det er en sammenheng mellom likene som flyter i land i den svenske skjærgården. Noen kommer til å drepe igjen. Kan Sam, Molly eller Deer hindre det? Eller er sannheten for langt unna deres forestillingsevne?

Isløsning er kvalitet over absolutt hele linja, med jakt på drapsmenn, bindinger og linker fra sakene til etterforskerne, etterforskere som stadig befinner seg i fare, sjokkerende funn hos rettsmedisinerne og våpen som klikker når man skal forsvare seg mot skumle inntrengere i en avsidesliggende hytte.

Dette var vår guide til årets beste påskekrim i pocket 2023. Flere tips til god påskelesning finner du på boktips.no. Sjekk også ut vår påskequiz for hele familien!

Nå ligger opptaket fra Krimfestivalen 2023 ute, der du kan se intervjuer med internasjonale og norske krimstjerner: