Fjorårets beste norske krimroman: Dette er de nominerte til Rivertonprisen 2022

KrimbøkerFjorårets beste norske krimroman: Dette er de nominerte til Rivertonprisen 2022

De nominerte til Rivertonprisen 2022 ble i dag offentliggjort under Krimfestivalen. Prisen deles ut til den beste norske kriminalromanen fra året som var.

Estimert lesetid 4min
De nominere til Rivertonprisen intervjues på scenen
Årets store begivenhet for krimfansen, Krimfestivalen 2023, er i gang! I dag ble Torkil Damhaug, Ingrid Berglund, Johan Høst, Myriam H. Bjerkli og H.S. Palladino (ikke til stede) nominert til Rivertonprisen og intervjuet på scenen av Trude Teige. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Krimfestivalen 2023 er i full gang, med over 30 krimforfattere fordelt på titalls programposter.

De kommede tre dagene kan du oppleve gratisfestivalen på tre åsteder: hos Aschehoug forlag på torsdagen, hos Cappelen Damm på fredagen og hos Gyldendal lørdag.

Fredagens arrangementer streames dessuten direkte på Krimfestivalen.no.

Gjev krimpris

På festivalens første dag er en av de faste programpostene tradisjonen tro offentliggjøringen av de nominerte til Rivertonprisen, også kalt «Den gylne revolver». Dette er den kanskje gjeveste norske krimprisen, hvor den beste krimromanen fra året som var kåres.

Professor, juryformann og æresmedlem i Rivertonklubben, Hans H. Skei, stod for offentliggjøringen, og juryen har i år bestått av ham, Sarah Natasha Melbye og Jon Ewo. Vinneren kåres 30. mars.

Årets nominerte og juryens begrunnelser

H.S. Palladino: Den som frykter snøen

Bjørk Isdahl blir oppringt av en tidligere klient. Hun har egentlig sluttet som terapeut for rusmisbrukere. Men Azora overtaler henne til et møte. Møtet blir skjebnesvangert fordi Azora faller ned fra taket på bygningen hvor de skulle møtes. Bjørk kommer straks i politiet søkelys. De tror det var et drap.

H.S. Palladino har som debutant skrevet en svært god krim. Stadig kommer det nye twists i romanen, og man håper at boka aldri tar slutt. Den som frykter snøen er en psykologisk thriller som gir og gir og aldri slakker av på tempoet.

Torkil Damhaug: Hund uten grav

«Ondskapen oppstår når noen ødelegger noe i en annen.» Sitatet kan stå som motto for denne romanen der så mye ødelegges i dysfunksjonelle familier, blant sårbare barn og ungdommer og i nære forhold hvor det gjør mest skade.

Det hele tar virkelig av idet en programleder i NRK, feminist og kjendis, blir funnet drept i sin søsters hjem. Drapet berører mange, og farligheter lurer på mange kanter.

Uhygge og spenning preger denne boken som også er en samtidsroman i og med at den tar opp fenomener som metoo, nettroll og rasisme. Velskrevet, med skiftende synsvinkler, et rikt persongalleri og en uhyre kompleks intrige, har Hund uten grav utvilsomt også skjønnlitterære kvaliteter.

Myriam H. Bjerkli: Grønnøyd monster

En eldre mann blir funnet i veikanten i snøen med knust skalle. Dette er noe av starten på en samlivsthriller hvor den nygifte Vibeke begynner å bli redd for ektemannen sin. Hun får nemlig anonyme brev om at han drepte sin første kone. Og at hun risikerer å bli neste offer.

Bjerkli har skrevet en spennende thriller som utforsker de tetteste relasjoner og går inn der hvor det gjør vondt. Sjalusi og dødsangst er undertemaer i denne femte kriminalromanen fra forfatteren.

Johan Høst: En nasjon i sjakk

Norges statsminister blir kidnappet og holdes fanget i et glassbur utenfor Stortinget. Kidnapperne har kun ett krav: det skal spilles et sjakkparti om statsministerens liv.

Brikkene på sjakkbrettet representerer samfunnstopper og personer i statens tjeneste, og for hver brikke som tapes, vil også et menneskeliv gå tapt.

Politiduoen Anton Block og Björk Jónsdottir står ovenfor en enorm oppgave. Rundt statsministerens hals henger et bombedisplay, der nedtellingen allerede er i gang. Om 24 timer er partiet over. Høsts thriller-debut har høyt tempo og smarte plottvister.

Ingrid Berglund: Den svarte svanen

Den unge dødsboadvokaten Oda Krohg og hennes aldrende assistent, Reidar Simonsen, samarbeider i en liten etterforskningspraksis, med mer eller mindre hell. Da en syk kvinne ber om hjelp til å finne sønnen som angivelig druknet fem år tidligere, tar de oppdraget.

Men det som kan se ut som en jobb for å gi en døende mor ro, viser seg å være både større og mer skremmende. Det er mye som ikke stemmer, og mange som vil forhindre sannheten i å komme frem.

Med koronapandemien som bakteppe legger Oda og Reidar ut på en farefull jakt på sannhet, i denne stilsikre og spennende historien med et umake, men svært fornøyelig, par i hovedrollen. Den svarte svanen er Berglunds femte kriminalroman, ti år etter den forrige.