Terje Bjøranger: – Virkeligheten overgår som regel det man kan klare å finne på

Politiadvokat Terje Bjøranger er kjent for å skrive skremmende realistisk krim. I «Kalifatet» handler det om hjemvendte fremmedkrigere.

Estimert lesetid 2min
Terje Bjøranger
Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren. I Barcode (2017) og Business (2019) følger vi den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen. (Foto: Agnete Brun)

Terje Bjøranger er sannsynligvis den krimforfatteren som vet mest om det han skriver om. Siden 2015 har han jobbet som politiadvokat i Kripos, og før det var han leder for utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt i ti år.

– Jeg har jobba med de fleste typer saker, forteller han i ukas podcast-episode fra Boktips, tatt opp på Boktips LIVEs krimspesialkveld i november.

Virkeligheten overgår fantasien

Siden slutten av 90-tallet har Bjøranger jobbet med 1500-2000 saker knyttet til æreskriminalitet, samt overgrep mot barn på internett.

– Virkeligheten overgår som regel det man kan klare å finne på, sier forfatteren. – Jeg vil gjerne drive litt voksenopplæring og vise folk hva som faktisk skjer i verden. Grooming er for eksempel veldig vanlig. Det er et veldig stort problem, og det viktigste man kan gjøre er å vite om hva som foregår.

Grotesk drap på Huk

Hans siste bok, Kalifatet, handler om jihadisme. Boka fikk terningkast fem i Nettavisen, og beskrives som skremmende realistisk.

– Boka handler blant annet om hjemvendte fremmedkrigere – som har reist til Syria og Irak for å sloss for IS – som kommer tilbake til Europa med planer, jeg skal ikke si så mye om hva, sier Bjøranger.

Åpningsscenen er brutal, men realistisk, skal vi tro forfatteren. Ute på Bygdøy blir en ung mann funnet drept, iført en oransje kjeledress, med sitt eget avkappede hode i fanget.

– Den måten å avrette folk på er IS’ modus, men det kan også være copy cats som står bak. Det er opptakten til det som ikke er en Agatha Christie-roman, spøker Bjøranger.

Hør hele intervjuet og resten av ukas podcast-episoder her:

Boktips med Terje Bjøranger

Boktips med Grethe Bøe

Boktips med Hans Olav Lahlum