10 nye krimbøker du kan sluke i påsken

Krimbøker10 nye krimbøker du kan sluke i påsken

Snart er det påskeferie, og uansett hvor du skal nyte den, hører en god krimroman til. Her er vår guide til 10 av årets beste krimbøker.

Estimert lesetid 13min
Foto av ung dame som leser påskekrim
KRIMTID: Påsken er lesetid! Her finner du vår guide til årets beste påskekrim 2024. (Foto: Lina Hindrum)

Påske er synonymt med krim for svært mange av oss. Flere tror at det å lese krim i påsken er et internasjonalt fenomen, men påskekrim er først og fremst et norsk begrep. En god krimbok passer selvsagt perfekt sammen med hytteliv og kos. Noen vil derfor sikkert bli overrasket over å høre at påskekrim-fenomenet antakelig startet med et reklamestunt.

Dette er årets beste påskekrim 2024 – klikk på tittelen du vil lese mer om:

Hvorfor har vi påskekrim?

Den 24. mars 1923 var Aftenpostens forside preget av store, fete typer:

«BERGENSTOGET PLYNDRET I NATT!»

Avisen og NSB ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med på toget.

Det avisleserne ikke hadde sett, var at det med små bokstaver ved siden av tittelen sto «Annonse. Gyldendal». Førstesideplassen var kjøpt av Gyldendal som reklame for Norges første påskekrimroman, Bergenstoget plyndret i natt!.

Forfatteren av påskekrimmen var Jonathan Jerv, som var et pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie. Hjernen bak reklamen var den mektige direktøren i Gyldendal, Harald Grieg. Etter den voldsomme oppmerksomheten annonsen skapte, ble Bergenstoget plyndret i natt! en stor bestselger, og fenomenet påskekrim var et faktum. Siden da har det vært tradisjon å lese, se og høre krim i påsken.

Her er 10 påskekrim-bøker som vil forsterke følelsen av at påsken henger sammen med god og spennende krim.

Årets beste påskekrim 2024

– En fryd å lese

Matthew Blake: Anna O

Vi sover i gjennomsnitt 33 år av livet vårt. Men hva skjer egentlig, og hva er vi i stand til, når vi sover?

Anna O er vinterens store internasjonale krimgjennombrudd. Det er et mørkt, snedig og sjokkerende mysterium om en ung kvinne som begår et dobbeltdrap mens hun går i søvne.

Anna O ble en global sensasjon i fjor sommer da 16 korte kapitler ble sendt ut på det internasjonale litterære markedet. Det ble en hektisk auksjon i mange land, boka ble solgt til 30 land, og for millionbeløp til USA, England og Tyskland.

Et utmerket mysterium! […] Blake skriver godt. Det er en fryd å lese hans til tider sofistikerte språklige vendinger.

VG, terningkast 5

I boka var Anna Ogilvy en lovende tjuefem år gammel forfatter med en lys fremtid, før hun en natt knivstakk to personer uten tilsynelatende motiv – og hun har ikke våknet siden.

Annas tilstand, kalt «Tornerose» av tabloidene, er en sjelden psykosomatisk lidelse kjent for nevrologer som «resignasjonssyndrom».

Dr. Benedict Prince er rettsmedisinsk psykolog og ekspert innen søvnrelaterte drap. Hans metoder anses som det siste håpet for å løse den beryktede «Anna O-saken»: Anna må vekkes slik at hun kan stilles for retten.

Men Benedict må være forsiktig når han behandle en så profilert mistenkt – han har nemlig karrierehemmeligheter og et komplisert privatliv.

Kjøp Anna O som e-bok her.

INTERNASJONAL SENSASJON: Anna O ble på kort tid solgt til hele 30 land. (Foto: Lina Hindrum)

Terningkast 6 til nytt talent: «En maktdemonstrasjon av en psykologisk thriller»

Mally Marlene: Min venn, Alice

Norske Mally Marlene debuterte med den selvpubliserte spenningsromanen Dr. Stravinsky (2021), som ble innkjøpt av Kulturrådet og var delfinalist i Årets Ulest.

Hennes andre bok Min venn, Alice er en psykologisk thriller som utforsker forstyrrede menneskesinn og de fatale konsekvensene dette kan utløse. Fortellingen er visuell og fengslende.

NRKs Ola Hegdal triller 6-er på terningen og kaller boka «Et friskt pust av lummer seksualitet og freudiansk skrekk» og «En maktdemonstrasjon av en psykologisk thriller».

… en bok jeg veldig gjerne anbefaler videre.

Hverdagsnett.no, terningkast 5

I sentrum står en uløst babyforsvinningssak fra 90-tallet, og venninnene Jessie og Alice, som sammen har en ekstrem interesse for True Crime-saker. Men når Alice blir helt besatt av å løse «den sovende baby-saken», opplever Jessie at vennskapet med Alice blir mer og mer truende. Parallelt følger vi historien om lille Izzy som 5 år gammel blir bortført av en tenåring. Kidnapperens mor har som mål at Izzy skal delta og vinne de store pengepremiene i skjønnhetskonkurransene for barn.

Mally Marlene har en BFA (bachelor of fine arts) i film fra Long Island University i New York og tar for tiden en master i screenwriting i London.

Kjøp Min venn, Alice som e-bok her.

Svik, hevn og en fortid i Iran som kaster skygger

Eva J. Stensrud: Skyggeadvokaten

Eva J. Stensrud har tidligere skrevet den bestselgende og langtlevende romanserien Storgårdsfolk.

Skyggeadvokaten er hennes debut som krimforfatter, og fremstår ikke bare som en elegant, storslått og intelligent fortalt thriller, men også uhyggelig virkelighetsnær.

«Solid, kunnskapsrikt og svært spennende», mener NRKs Ola Hegdal og triller 5-eren på terningen.

Bakteppet er Khomeinis maktovertakelse i Iran i 1979, som tvinger en norsk ambassaderåd i Teheran og hans iranske kone på flukt, sammen med medlemmer fra hennes familie. Mange år senere, i 2017, treffer vi flyktningene igjen i Norge.

En dag blir en iransk kvinne fra dette miljøet, Anna, funnet død. På grunn av koblingen til Iran blir etterforskningen et samarbeid mellom KRIPOS-etterforskeren Asbjørn Skar og PST-etterforskeren Liv Lindemann.

Kjøp Skyggeadvokaten som e-bok her.

Siste bok i suksess-trilogi

Liza Marklund: Stormberget

Stormberget er siste del i «Polarsirkelen»-trilogien om Stenträsk i Norrbotten.

De to første bøkene, Polarsirkelen og Kallmyren, har blitt enorme suksesser. De finnes både blant årets mest kritikerroste og bestselgende bøker. Samtidig er det viktig å påpeke at man ikke behøver å ha lest de to første for å la seg fengsle av sisteboka.

… denne trilogien er definitivt verdt å lese.

Stavanger Aftenblad, terningkast 5

Romanen er en episk familiekrønike der politimester Wiking Stormberg og hans familiehistorie er det som står i sentrum – sammen med stedet, jorden, elva, selve Stormberget.

Under midtsommerfeiringen i Stenträsk flyter en kropp opp i Kallmyren. Det antas at det er Wiking Stormbergs druknede kone som endelig er funnet. Men mennesket i myra viser seg å være en mann, og han har ikke druknet. Kroppen hans har blitt festet til bunnen av myra med en stake gjennom hjertet, som en vampyr.

For Wiking betyr funnet en svimlende reise tilbake til hans egen familiehistorie. Til slutt vet han ikke hva som er sannhet og hva som er løgn, hvem som egentlig er hva – eller hvem han selv er.

Kjøp Stormberget som e-bok her.

Like elegant som Den tause pasienten

Alex Michaelides: Vreden

Alex Michaelides fikk en eventyrlig start på karrieren med Den tause pasienten, som fortsatt ligger på New York Times’ bestselgerliste, fire år etter at den utkom. Den ble solgt til 50 land og var den mest solgte debuten i verden i 2019.

Nå kommer Vreden, den etterlengtede tredjeboken.

… boka innfrir. Leseren lures hit og dit av en forfatter med full kontroll over sine personer og virkemidler. 

Adresseavisen

Den vakre eks-filmstjerne Lana Farrar inviterer noen nære venner med på en spontan reise til en idyllisk privat gresk øy. De drar dit for å unnslippe det våte engelske været og skal tilbringe påsken på dette nydelige stedet.

Det begynner harmonisk, men utvikles ganske snart til et dramatisk spill, en katt og mus-lek, som ender dødelig.

Her er det klassiske ingredienser: Kjærlighet, vennskap, skjult hat, besettelse og hevn. Romanen, som er et labyrintisk mysterie, er satt opp som en gresk tragedie i fem akter.

Fortellerstemmen glir naturlig, silkemyk, elegant, leken og ytterst forrædersk av gårde. For er dette en fortelling om et drap eller er det ikke det? Kanskje er det som fortelleren Elliot påstår – en kjærlighetshistorie?

Kjøp Vreden som e-bok her.

Psykologisk krim med thrillerens tempo

Hanne Gellein: Aldri være trygg

Hanne Gellein er fra Trondheim, men bor i Østersund i Sverige med mann og barn. Hun er utdannet sykepleier og debuterte med sin første krimroman Alle fugler små i 2020 til strålende kritikker. Andreboka Døden skal du lide kom i 2022, og er en karakterdrevet krim inspirert av norgeshistoriens verste seriemorder.

Aldri være trygg er Hanne Gelleins tredje krimroman om rettspatologen Silje Andersen. Fortidens skygger er i ferd med å ødelegge livet for både Luca og Silje på hvert sitt grufulle vis.

… en god intrige, som er godt fortalt.

Adresseavisen, terningkast 5

Da Silje Andersen våkner opp, er hun lenket fast i en mørklagt og illeluktende kjeller. Hvordan ble hun fanget her, og hvem vil henne så vondt? Hun kjemper for å komme seg løs og i frihet, men hvordan skal hun klare det? Omverdenen tror hun har reist på ferie. Det er kun én person som er mistenksom nok til å undersøke, – bestevennen Luca Stellander. Men nå sitter han varetektsfengslet etter at det har kommet nye opplysninger i en gammel drapssak.

Fem år er gått siden lederen i Nordisk Front ble drept, og et sentralt vitne hevder å ha sett at det var Luca som slo ham i hjel. Forgjeves har Luca Stellander forsøkt å ta avstand fra sin fortid i det høyreekstreme miljøet. Men nå ser han ut til å bli innhentet av fortiden. Hva skjedde egentlig den kvelden for fem år siden i Falstadskogen?

Kjøp Aldri være trygg som e-bok her.

Den svenske mesteren

Arne Dahl: I sirkelens sentrum

Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald, er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner i serien om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess.

Dahl er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 5 millioner bøker. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser, bla annet det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

Nye I sirkelens sentrum beviser Arne Dahl at han fortsatt er en av de beste svenske krimforfatterne: det vanvittige drivet, det elegante språket og en mesterlig intrige.

Det hele begynner med at en bil sprenges i luften på motorveien, målet er en ukjent direktør. Etterpå følger flere angrep. Klimaet ser ut til å være fellesnevner. Men det eneste politiet har å gå etter er et slags manifest adressert til kriminalsjef Eva Nyman: Vi må granske de skyldige, på den andre siden av forgjengelighetens ruiner.

Raskt samler Eva Nova – en gruppe som er spesialister på uvanlige forbrytelser. Men Eva må også håndtere spor som leder tilbake til sin egen traumatiske historie, tidlig i karrieren, og den siden da forsvunne kollegaen Lukas Frisell.

Kjøp I sirkelens sentrum som e-bok her.

Nervepirrende debut

Steinar H. Nygaard: Perfekte forbrytelser finnes ikke

Steinar H. Nygaard er utdannet siviløkonom og har gått på Cappelen Damms krimforfatterskole. Perfekte forbrytelser finnes ikke er hans debutbok.

Perfekte forbrytelser finnes ikke møter vi den desillusjonerte politietterforskeren Finn Funke idet liket av en bonde som har vært savnet i seks måneder dukker opp under vårens snøsmelting. Men bonden har ikke vært død i mer enn to uker. Hvor har han vært i mellomtiden, og hvorfor har han en liste med savnede personer i bukselomma?

Når listens ellevte person forsvinner, er Finn Funke alt på sporet av gjerningspersonen – eller er det vedkommende som er på sporet av ham?

Er du interessert i krim bør du lære deg navnet Finn Funke. 

Nettavisen, terningkast 5

Finn Funke må balansere livet som eneforsørger for sønnen Gustav som blir kronisk syk, og sorgen over tapet av kona Annie, mot en jobb som krever hans konstante fokus. Han motarbeides av kollegaer, overordnede, barnevern og en seriemorder på jakt etter sitt neste offer – inspirert av kjente, norske kriminalsaker. Den eneste som hjelper Funke med å holde hodet over vannet er Manu, en spansk-norsk etterforsker med uortodokse metoder og et enda dårligere rykte enn ham selv.

Kjøp Perfekte forbrytelser finnes ikke som e-bok her.

The killer

Mikaela Bley: Søsteren

Før hun ble forfatter på heltid, var Mikaela Bley innkjøpssjef i TV4. Nå er hun en av Sveriges ledende krimforfattere. Nye Søsteren er andreboka i serien «The Killer» og en frittstående oppfølger til Bleys suksessdebut Lycke (2015). Boka er en spennende og flerlags kriminalroman som kretser rundt klasse og tilhørighet, kjærlighet og ære.

Bursdagsmiddagen hjemme hos familien Gyldenstedt nærmer seg slutten. Kaffe og avec serveres i salongen mens tykk røyk finner veien blant gjestene. Brannen sprer seg raskt i Skåne-gården utenfor Malmö. Atten år gamle Märtha blir trukket ut av flammene og Gyldenstedt-familiens liv blir knust når de innser at deres yngste datter er død. Myrdet.

Etterforskerne Henrik Hedin og Leia Kaplan ved Serious Crimes i Malmø er knyttet til drapsetterforskningen og avdekker en sannhet som har vært godt skjult under årevis med stillhet og frykt – og som strekker seg langt utover steingjerdet og de bølgende rapsåkrene i det skånske landskapet.

Kjøp Søsteren som e-bok her.

STRØMMEFAVORITT: I tillegg til å bli mye lest, har Mikaela Bley også blitt en stor strømmefavoritt her til lands. (Foto: Lina Hindrum)

Kåret til årets svenske krimdebut

Niklas Turner Olovzon: Isfjell

Isfjell er både en spenningsroman og en familiesaga. Det er Niklas Turner Olovzons debut, men også første del i en trilogi. Isfjell ble en leser- og kritikersuksess i Sverige, og ble tildelt Crimetime Award for Årets krimdebut 2023.

I Tassby i Dalarna, hvor hockey er høyt ansett og hemmeligheter skjules under overflaten, forsvinner plutselig en bærplukker i de mørke skogene. Samtidig tennes lysene i det forlatte herskapshuset på andre siden av bukta. Outsideren Lars-Inge blir gjenstand for mistanke fra bygdas midtpunkt, Liss-Kulla. Men hva skjuler han egentlig?

Der Bottenviken finner veien inn til stålverket og byen Luleå, forsvinner en fem år gammel gutt. Moren Elin starter en desperat jakt. Gikk gutten gjennom isen eller har noen tatt ham? Samtidig vandrer drosjesjåfør Andreas rundt i byens snødekte gater og drømmer om å hevne barndommen i Tassby. Når disse menneskenes skjebner krysser hverandre, dukker mørke familiehemmeligheter opp til overflaten og truer livet til mange flere mennesker.

Kjøp Isfjell som e-bok her.

BYGDAS SKJULTE HEMMELIGHETER: Debutant Olovzon kommer selv fra den svenske bygda og vet litt om hva som kan skjule seg der. (Foto: Lina Hindrum)

Dette var vår guide til årets beste påskekrim 2024. Flere tips til god påskelesning finner du på Boktips.no.

God påske!

Nå ligger alle opptakene fra Krimfestivalen 2024 ute på Krimfesivalen.no! Her du kan se intervjuer med internasjonale og norske krimstjerner.

KRIMSNACKS: Her kan du se arrangementene som pågikk torsdagen under Krimfestivalen. Opptak av de andre to dagene finner du på Krimfestivalen.no.