10 nye krimbøker du kan sluke i påsken

Krimbøker10 nye krimbøker du kan sluke i påsken

Snart er det påskeferie, og uansett hvor du skal nyte den, hører en god krimroman til. Her er vår guide til 10 av årets beste krimromaner.

Estimert lesetid 11min
Foto av årets beste påskekrim 2023
Påsken er lesetid! Her finner du vår guide til årets beste påskekrim 2023. (Foto: Lina Hindrum)

Påske er synonymt med krim for svært mange av oss. Mange tror at å lese krim i påsken er et internasjonalt fenomen, men påskekrim er først og fremst et norsk begrep. Selvsagt passer det å lese krimbøker godt til hytteliv og kos, men mange krimeksperter mener at fenomenet påskekrim ble skapt av et reklamestunt i 1923.

Dette er årets beste påskekrim 2023 – klikk på tittelen du vil lese mer om:

Gjennom hele påsken blir det påskekrimspesial i vår podcast, der du kan høre intervjuer med norske og internasjonale krimstjerner. Søk opp Boktips der du hører podcast og abonnér!

Hvorfor har vi påskekrim?

Den 24. mars 1923 var Aftenpostens forside preget av store, fete typer: BERGENSTOGET PLYNDRET I NATT! Avisen og NSB ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget.

Det de ikke hadde sett, var at det med små bokstaver ved siden av tittelen sto «Annonse. Gyldendal». Førstesideplassen var kjøpt av Gyldendal som reklame for Norges første påskekrimroman Bergenstoget plyndret i natt!

Forfatteren av påskekrimmen var Jonathan Jerv som var et pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie. Hjernen bak reklamen var den mektige direktøren i Gyldendal Harald Grieg. Etter den voldsomme oppmerksomheten annonsen skapte, ble Bergenstoget plyndret i natt! en stor bestselger, og fenomenet påskekrim var et faktum. Siden da har det vært tradisjon å lese, se og høre krim i påsken.

Her er 10 påskekrim-bøker som vil forsterke følelsen av at påsken henger sammen med god og spennende krim.

Årets beste påskekrim 2023

Jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake

Grethe Bøe: Snøleoparden  

Grethe Bøe brøt gjennom krim-Norges lydmur med et smell med den arktiske thrilleren Mayday i 2021. Thrilleren med NATO-piloten Ylva Nordahl i hovedrollen ble en av de mest omtalte og roste krimdebutantene det året. Nettavisens anmelder Tor Hammerø konkluderte med at Mayday er: «Skremmende bra […] den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne».

I Snøleoparden er Ylva Nordahl tilbake, og Nettavisens anmelder er vilt begeistret igjen: «Oppfølgeren er like bra». Snøleoparden plukker opp tråden der den suksessrike debutromanen Mayday slapp. Igjen vikles Ylva inn i et storpolitisk spill hvor en planlagt terrorhandling truer med å utløse en atomkatastrofe på Svalbard, som vil sette vesten mot «resten». 

Den eneste som kan stoppe terrorangrepet er Ylva Nordahl. Vi følger Ylvas kamp mot tiden fra Galapagos havdyp, til Paris, Beijing og magiske Svalbard. Hun oppdager at femtekolonister med forgreninger langt inn i vestens egne sikkerhetsorganisasjoner ønsker å knuse den verden de er satt til å beskytte.

Foto av «Snøleoparden» av Grethe Bøe til årets beste påskekrim 2023
(Foto: Lina Hindrum)

«En skikkelig god kriminalroman»

Liza Marklund: Kallmyren     

Liza Marklund hadde et fantastisk comeback som krimforfatter med Polarsirkeleni 2018. Den var en av fjorårets mestselgende krimbøker i pocket. Oppfølgeren Kallmyren fikk strålende anmeldelse av Elin Brend Bjørhei i VG. I hennes femmer-anmeldelse konkluderte hun slik: «Kallmyren er ikke bare en skikkelig god kriminalroman, boken viser også at Marklund er en suveren forteller.»

I august 1990 gikk Wiking Stormbergs kone, Helena, til Kallmyren og druknet seg. Ved bredden av myren lå babyen deres, halvdød av insektbitt. Helenas kropp ble aldri funnet og Wiking har aldri kommet over tapet av kona. Men barna og jobben som politisjef i Stenträsk har gitt ham mening med livet.

Så lander et brev i postkassen til Markus, Wiking og Helenas sønn som nå er blitt voksen. Brevet er skrevet i Helenas håndskrift. Det er en trussel, skrevet med Helenas håndskrift og undertegnet med hennes karakteristiske signatur, stjernen som ser ut som arret på magen hennes. Wiking stilles på umenneskelige prøver og begynner å lure på om han er blitt gal eller om det finnes en trussel mot ham og familien hans.

Foto av «Kallmyren» av Liza Marklund til årets beste påskekrim 2023
(Foto: Lina Hindrum)

Like god som «Elskede barn»

Romy Hausmann: Perfect Day

Romy Hausmanns debutkrim, Elskede barn har nå ligget i over ett år på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for pocket.

Nå er Hausmann aktuell med en ny skremmende og mesterlig psykologisk thriller: Perfect day som har fått mange gode anmeldelser.

NRKs anmelder, Ola Hegdal, mente f.eks. at Romy Hausmann «markerer seg igjen som et fortellertalent av de sjeldne.»

Jenter på mellom seks og ti år har forsvunnet over en periode på fjorten år. Røde bånd viste politiet veien til likene deres. Men ingen har klart å finne spor etter gjerningsmannen.

En kveld blir den internasjonalt anerkjente filosofiprofessoren og antropologen Walter Lesniak arrestert mens datteren Ann er til stede. Tiltalen lyder: drap på ti unge jenter.

Professor Tod er overskriften i tabloidpressen. Men datteren Ann er fast bestemt på å bevise farens uskyld – og dermed begynner en reise inn i menneskesjelens aller mørkeste rom.

Nervepirrende psykologisk thriller

Ellen G. Simensen: Den navnløse arven

Den navnløse arven er en krimfortelling i Lisa Marklunds ånd, slik vi kjenner den fra Polarsirkelen.

Jakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for krimromanen i denne andre boken i Lars Lukassen-serien til en av våre mest lovende krimforfattere.

Anmelderen i Ringerikes blad, Anne Gro Christensen, ga Den navnløse arven terningkast 6 og konkluderte med: «Velskrevet, fengslende og troverdig.»  

En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hennes hevn hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet.

16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at saken vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie.

«Fantastisk snedig»

Sam Lloyd: Kjølvann          

Sam Lloyd er en av de nye store britiske krimforfatterne som besøkte Krimfestivalen i mars. Kjølvann har fått fabelaktig mottakelse i England og The Sunday Times mente den var «fantastisk snedig!».

Livet kan endre seg på et blunk. Lucy har alt hun kan ønske seg: et vakkert hjem som ligger høyt ved klippetoppene over Devon-kysten, en hengiven ektemann og to barn.

Men så en morgen stopper tiden. Familiebåten deres blir funnet, forlatt langt ute på havet. Lucy prøver desperat å få tak i mannen sin for å gi ham beskjed, men mens sekundene tikker går det sakte opp for henne – hva om var det ham som tok båten? Og i så fall, hvor er han nå?

I tillegg ventes det en voldsom storm, og Lucy får en følelse av at noe helt forferdelig kommer til å skje. Hun må våge å møte sin mørkeste frykt for å redde alt hun har kjært.

Jack Reacher har aldri en plan B

Lee Child: Ingen plan B

Lee Child har solgt over 100 millioner bøker på verdensbasis. Hvert femte sekund selges det en ny bok av Lee Child et sted i verden. Jack Reacher er en av tidenes mest kjente heltfigurer fra film, ny TV-serie, men først og fremst fra bøkene.

Da en kvinne dør under hjulene på en buss, blir dødsfallet regnet som selvmord. Men Jack Reacher var på stedet og så hva som egentlig skjedde: En mann i grå hettegenser kom snikende og dyttet offeret til sin visse død – før han raskt tok tak i den døde kvinnens veske og forsvant. Da et annet drap også blir ansett som en ulykke, vet Reacher at det ikke stemmer.

Med en drapsmann på frifot, har ikke Reacher tid til å involvere politiet. Han tar saken i egne hender.

Men Reacher er ikke klar over at drapene er en del av noe mye større og mer omfattende: En pyroman som er ute etter hevn, et fosterbarn på flukt, et hemmelig konspirasjonsnettverk. Det er ikke rom for feil, men de involverte gjør en alvorlig en: De vurderer ikke Reacher som en trussel. «Det står for mye på spill til å frykte skygger.» Men Reacher er ingen skygge. Han er kjøtt og blod. Og nådeløs når det gjelder å gjøre det rette.

For når trusselen er Reacher, er det ingen plan B.

En av Storbritanias største krimstjerner

Sharon Bolton: Begravet

Sharon Bolton har raskt blitt en av Storbritannias mest hyllede krimforfattere. Hun har blitt nominert til en rekke priser, blant annet ITW Thriller Award og Barry Award, og vunnet The Gold Dagger og Mary Higgins Clark Award.

Politibetjent Florence Lovelady vender tilbake til Sabden for å innfri et løfte hun har gitt den døende seriemorderen Larry Glassbrook. Fire barneskjeletter har blitt avdekket nær et barnehjem, og Larry insisterer på at dette ikke er gamle levninger.

Frigjort av nyheten om faren Larrys død, er Cassie Glassbrook nå fri til å besøke hjembyen sin for å vinne tilbake barndomskjæresten. Ingenting skal forhindre henne fra å få ham tilbake.

Når de to kvinnene vender tilbake til byen som nesten tok livet av dem for tretti år siden, avdekkes lenge begravde hemmeligheter som kan ødelegge dem alle.

Liker du «Den tynne blå linjen», vil du elske denne

Bjerre & Casserfelt: Ekko av et skudd   

Bjerre & Casserfelt er det nye radarparet i svensk film. De skriver i en god svensk tradisjon som kan minne om Sjöwall & Wahlö eller kanskje heller om TV-serien «Den tynne blå linjen».

Ekko av et skudd er den andre boken i serien Linje 17. Der følger vi politifolkene Lina Kruse og Jack Karlberg i deres kamp mot kriminalitet i Stockholmsforstaden Bagarmossen.

Politiassistent Lina Kruse rykker ut på et oppdrag der alt går galt. Et skudd går av og et menneske dør. Skuddet sender en trykkbølge av sinne gjennom byen. Demonstrasjoner mot politivold eskalerer når motdemonstranter mobiliserer et borgervern. Hvor mange må dø før voldsspiralen stoppes?

Smart britisk landsbykrim

Fiona Barton: En av oss skal forsvinne

Britiske Fiona Barton er en erfaren journalist som i en årrekke har skrevet for Daily Mail og andre store britiske aviser. Hun fikk et kjempegjennombrudd i 2016 med sin debutroman, Enken, som et samlet pressekorps gav glimrende anmeldelser, og hun har siden gitt ut flere kritikerroste krimbøker.

Elise King var en vellykket og ambisiøs politietterforsker, men er nå sykmeldt på grunn av kreft. Hun flytter til den søvnige kystbyen Ebbing for å komme til hektene.

I Ebbing er spenningen økende på grunn av konflikter mellom lokalbefolkningen og «helgefolket», de velstående ferieturistene som inntar byen med penger og ambisiøse byggeprosjekter.

Spenningen i landsbyen stiger ytterligere da en av nykommerne arrangerer en stor musikkfestival for å sette Ebbing på kartet. Under festivalen overdoser to lokale ungdommer. Og samtidig forsvinner en av landsbyboerne.

Elise klarer ikke å la saken ligge. Ebbing er en liten by, men konspirasjonene og hemmelighetene som lurer i dens skygger er mange. Og de kan vise seg å være større og mørkere enn Elise kunne frykte.

Den nye stjernen i britisk krim

Cara Hunter: Hele sannheten        

Cara Hunter er en av de nye stjernene i britisk krim. Hun bor selg i Oxford, og hennes krimserie om Adam Fawley utspiller seg også i Oxford.

Når en student ved et Oxford-universitet anklager en av professorene for seksuelle overgrep, er kriminaletterforsker Adam Fawley kjapp med å anta hva som har skjedd.

Men det viser seg at saken ikke er så opplagt som man skulle tro. De klassiske rollene som offer og gjerningsmann er snudd og denne gangen er det en mannlig rugbyspiller som anklager en kvinnelig professor for overgrep. Både offeret og gjerningspersonen har alt å tape, likevel, eller nettopp derfor, lyver en av dem.

Da en kvinne blir funnet myrdet på en jernbanebro, gjør Fawley saken til topprioritet. Helt til han innser at alle ledetrådene i jakten på morderen peker mot ham selv. Snart befinner Fawley seg selv i varetekt og dessverre har marerittet bare så vidt begynt.

Dette var vår guide til årets beste påskekrim 2023. Flere tips til god påskelesning finner du på boktips.no.

God lesing!

Nå ligger opptaket fra Krimfestivalen 2023 ute, der du kan se intervjuer med internasjonale og norske krimstjerner:

Relaterte podcaster

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder