Ny barnebok av J.K. Rowling lanseres til høsten

BarnebøkerNy barnebok av J.K. Rowling lanseres til høsten

En gutt og kosedyret hans er i ferd med å endre alt…

Estimert lesetid 5min
J. K. Rowling
I oktober kommer J. K. Rowlings første barnebok etter Harry Potter-suksessen. Foto: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

J.K. Rowlings nye barnebok, Julegrisen, lanseres tirsdag 12. oktober 2021.

– Det er en stor begivenhet at J.K. Rowling nå kommer med sin første barneroman etter Harry Potter. Vi gleder oss til å dele denne varme, spennende og fine historien med norske lesere. Julegrisen har klassiker-kvaliteter som vil engasjere og berøre leserne, sier redaksjonssjef i Cappelen Damm, Hege Eikenes Randen.

Enkeltstående fortelling for hele familien

Julegrisen publiseres samtidig i Storbritannia, Australia, New Zealand, Ireland og India av Hachette Children’s Group, i USA og Canada av Scholastic, og på over tjue ulike språk av forlag rundt om i verden, så dette er virkelig en global utgivelse.

Julegrisen handler om en gutts kjærlighet til det kosedyret han er aller mest glad i, og hvor langt han er villig til å gå for å finne det igjen. Fortellingen gjør leseren varm om hjertet, samtidig som handlingen er så spennende at boken er vanskelig å legge fra seg. Det er en enkeltstående beretning, uten sammenheng med noen av J.K. Rowlings tidligere bøker, og den passer for barn fra åtte år og oppover. Dette er en fortelling hele familien kan kose seg med, fra en av verdens største historiefortellere.

På julekvelden kan mirakler skje

Jack er svært glad i kosegrisen han fikk da han var liten, Gisse Gis. GG har alltid stilt opp for ham og fulgt ham i tykt og tynt. Så en julaften skjer det forferdelige: GG blir borte. Men på julekvelden kan mirakler skje, det som er forsvunnet, kan komme til rette igjen, og alle slags ting kan bli levende – også leketøy. Og Jacks nyeste kosedyr – Julegrisen (GGs irriterende stedfortreder) – har en dristig plan. Sammen legger de to ut på en magisk reise for å lete etter noe som er blitt borte, og for å redde den beste vennen Jack noen gang har hatt…

Første roman for barn siden Harry Potter

Julegrisen er J.K. Rowlings første roman for barn siden Harry Potter. Boken er hennes mesterlige tilbakevending til utgivelser for yngre lesere etter fjorårets The Ickabog. Den ble publisert som gratis føljetong på nett for barn i lockdown. Hennes samlede royalties av utgivelsen som fulgte, ble donert til Volant, den veldedige stiftelsen hennes, for å hjelpe sårbare grupper under påvirkning av covid-19-pandemien. Hun gleder seg til å gjenoppta kontakten med yngre lesere denne vinteren med utgivelsen av Julegrisen.

Boken oversettes til norsk av Kjersti Velsand og vil utgis i gaveformat med fullfarget omslag. Den vil inneholde ni dobbeltsider og dekorative kunstneriske innslag i svart-hvitt av den prisbelønte illustratøren Jim Field. Omslagsdesignet vil gjøres kjent i løpet av de nærmeste månedene.

J.K. Rowling – 500 millioner solgte bøker

J.K. Rowling er forfatteren bak de sju Harry Potter-bøkene, som er solgt i over 500 millioner eksemplarer, er oversatt til over 80 språk og har blitt til 8 filmer som alle har gjort braksuksess. Hun har også skrevet en serie med tre supplerende bøker til inntekt for veldedige formål, blant dem Fabeldyr og hvor de er å finne, som senere ble inspirasjon for en ny filmserie. Harrys tilværelse som voksen ble senere videreført i et teaterstykke, Harry Potter og barnets forbannelse, som J.K. Rowling skrev sammen med dramatiker Jack Thorne og regissør John Tiffany.

I 2020 vendte hun tilbake til et yngre publikum med eventyret The Ickabog, som hun først publiserte gratis på nett for barn i lockdown. Senere donerte hun de samlede royaltyinntektene fra utgivelsen for å hjelpe sårbare grupper som var berørt av covid-19-pandemien.

J.K. Rowling har mottatt mange priser og utmerkelser for bøkene sine, også for detektivserien hun har skrevet under navnet Robert Galbraith. Hun støtter en rekke humanitære formål gjennom veldedighetsstiftelsen sin, Volant, og er grunnlegger av organisasjonen Lumos, som arbeider for å skaffe barn på barnehjem og i institusjoner bedre livsforhold.

Så langt tilbake hun kan huske, ville J.K. Rowling bli forfatter, og hun er lykkeligst når hun kan sitte og dikte opp ting. Hun bor i Skottland med familien sin.

Prisvinnende illustratør

Jim Field er en prisvinnende illustratør, karakterdesigner og animasjonsregissør. Han har jobbet med svært ulike prosjekter, fra musikkvideoer og vignetter til reklame og bøker.

Den første billedboken hans, Cats Ahoy!, ble tildelt Booktrust Roald Dahl Funny Prize og nominert til Kate Greenaway-prisen. Siden har han illustrert en rekke bestselgende barnebøker som har vunnet flere priser, blant dem Oi Frog! og The Lion Inside, serien Rabbit and Bear for de yngste, David Baddiels romaner for barn mellom 8 og 12, og sin egen debut som som forfatter, Monsieur Roscoe – On Holiday, en tospråklig bok som introduserer de første franske ordene.

Jim er oppvokst i Farnborough, har jobbet i London og bor nå i Paris med sin kone og lille datter.