Høytlesning av eventyr for barn: Hans og Grete

Hør det klassiske eventyret om Hans og Grete, lest av Marit Synnøve Berg. Eventyret er hentet fra boka «5-minutters eventyr».

Estimert lesetid 2min

De klassiske eventyrene har blitt gjenfortalt i generasjoner, til stor glede for barn gjennom hundrevis av år. Vi synes alle barn fortjener en oppvekst fylt med spennende historier, både nye og gamle. Derfor har vi laget en serie videoer der skuespiller Marit Synnøve Berg leser klassiske eventyr med fortellerglede og innlevelse, ledsaget av illustrasjoner fra boka 5-minutters eventyr. I den første videoen leser hun et av verdens mest kjente eventyr, nemlig Hans og Grete.

Eventyret om Hans og Grete

Alle husker eventyret om Hans og Grete fra sin egen oppvekst. Som nedskrevet tekst stammer det fra samlingen Brødrene Grimms eventyr, først utgitt i 1812. Det inneholder alt et godt eventyr bør: En skummel heks, et hus av kaker og godteri, og lure barn som vinner til slutt og gjenforenes med sin snille far. Eventyret passer for barn i alle aldre, men spesielt de mellom tre og seks.

Eventyret ble skrevet om til opera av den tyske komponisten Engelberg Humperdinck i 1893. Det skulle bli hans mest populære verk, og operaen ble satt opp av Den Norske Opera og Ballett senest i fjor vinter. Det er den eneste barneoperaen som har blitt en del av standardrepertoaret.

Eventyr på fem minutter

Versjonen av Hans og Grete du hører i videoen er hentet fra boka 5-minutters eventyr. I denne boken kan du lese 25 kjente og kjære eventyr, tilpasset slik at det bare tar 5 minutter å lese dem. (Eller litt lenger, hvis man virkelig lever seg inn i teksten.) Her finner du også eventyret om TorneroseDen lille havfruenØstenfor sol og vestenfor måneSkjønnheten og udyretGullhår og mange, mange flere. Alle er illustrert med morsomme tegninger og figurer.