Tidenes beste fantasy-bøker

SkjønnlitteraturFantasyTidenes beste fantasy-bøker

En ekspertjury for TIME magazine har satt seg fore å kåre de 100 beste fantasy-bøkene gjennom tidene. Her er noen av høydepunktene som er oversatt til norsk.

Estimert lesetid 6min
Omslag av fantasybøker
Er du en av de som er glad i å forsvinne inn i en fantasybok? Her får du oversikt over de beste fantasybøkene gjennom tidene. (Illustrasjon: Adobe Stock)

Fantasy-sjangeren er elsket av millioner, og noen forfattere har utmerket seg som helt spesielle formidlere av historier og verdener vi kan forsvinne inn i for en stund. Nå har det prestisjetunge magasinet TIME kåret de 100 beste fantasy-bøkene gjennom tidene.

I juryen satt de ledende fantasy-forfatterne Tomi Adeyemi, Cassandra Clare, Diana Gabaldon, Neil Gaiman, Marlon James, N.K. Jemisin, George R.R. Martin og Sabaa Tahir. Oppgaven: Finne frem til det aller beste i sjangeren. Resultatet har blitt en liste fra noen av de tidligste utgivelsene som utforsket og formet sjangeren, til moderne klassikere og litterære perler.

Det er kanskje ikke overraskende at vi finner to bøker fra Harry Potter-serien på listen. I tillegg har de løftet frem klassikere som Et sprang i tiden og Veien til Watership Down. Mer litterære bøker, som En kjempe begravd av Nobelprisvinner Kazu Ishiguro er med blant de hundre.

Under finner du et utvalg av listen som har utkommet på norsk. Hele listen til TIME finner du her.

Madeleine L’Engle, Et sprang i tiden

Et sprang i tiden er USAs mest leste bok de siste 50 årene. Boka utkom i 1962 og ble filmatisert av Disney våren 2018. Historien dreier seg rundt ei jente som heter Meg, som er på utsiden av det gode fellesskapet på skolen. Hun blir mobbet og gjør det dårlig i fagene. Faren hennes er forsvunnet, og en dag finner hun ut at hun skal reise for å finne han. Med seg tar hun lillebroren og en venn fra skolen. Det blir starten på lang reise. En reise som skal forandre Meg for alltid, og i TIME trekker de frem nettopp dette som en styrke – hvordan historien omfavner det å være annerledes.

J.K. Rowling,Harry Potter og Fangen fra Azkaban

Ikke overraskende er J.K Rowling representert med to Harry Potter-titler på listen, som juryen mener skiller seg ut i serien av ulike årsaker.

I Fangen fra Azkaban er Harry i gang med det tredje skoleåret på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. I romanen må Harry og vennene hanskes med alt fra ondsinnede klassekamerater til farlige mordere på rømmen. Jurymedlem Megan McCluskey skriver at boka representerer et skifte mot en betydelig mørkere og mer moden tone i bøkene som kommer etter. Det er her man begynner å ane dreiningen mot en større kamp, nemlig urettferdighet i verden.

J.K. Rowling, Harry Potter og Halvblodsprinsen

Den andre boka som er løftet opp i denne prestisjefulle kåringen er Harry Potter og Halvblodsprinsen. Starten på Harry Potters sjette år på Galtvort får en uvanlig og dramatisk start når Rektor Humlesnurr kommer og henter Harry før skolestart.

I denne boka er Voldemort tilbake for fullt, og Harry må finne ut hva som er hans svakhet. Det som gjør at den sjette boka utmerker seg er blant annet at den representerer starten på Harrys vei mot å bli den lederen han skal være, og boka er den mest emosjonelle i serien, skriver Megan McCluskey i TIMEs kåring.

Richard Adams, Veien til Watership Down

Veien til Watership Down er en av de store klassikerne som har overlevd mange tiår. Det er en fortelling om en flokk helt spesielle kaniner i den idylliske landsbyen Berkshire Downs, som flykter fra kolonien sin når et entreprenørfirma truer med ødeleggelse. Kaninflokkens flukt ledes av de tapre brødrene Femmer og Hassel. De har hørt om et mystisk, lovet land hvor alt er trygt og godt, og prøver å komme seg dit. Det blir en farefull ferd.

Det er mange som har forsøkt å tolke denne fortellingen, men det nærmeste man kommer er nok at dette kan leses i et miljømessig perspektiv, skriver Megan McCluskey for TIME, og siterer: «Men will never rest till they’ve spoiled the earth and destroyed the animals».

Patrick Rothfuss, Vindens navn

Vindens navn har fått millioner av tilhengere. De to utkommede bøkene i serien har begge ligget på bestselgerlistene verden over. Bøkene forteller historien om Kvothe, en av verdens mest legendariske menn. Alle tror han er død, inntil en kronikør sporer ham opp.

– Kvothe er en overbevisende stjerne: en røff, smart underdog med vidd og talent. Rothfuss’ beskrivelse av vitenskapsbasert teknikk og magi er nøyaktige, mens grunnfokuset hans er på urettferdighet, nød og diskriminering – noe vi alle kjenner til fra virkeligheten, skriver Raisa Bruner fra juryen.

Eirin Morgenstern, Nattens sirkus

Det er noen år siden Nattens sirkus utkom på norsk, men den er fortsatt tilgjengelig i e-bokformat. Historien tar oss med til et sirkus i 1886, hvor vi møter to magikere, Celia og Marco, i en duell. Begge er trent siden barnsben kun med dette for øye. Bundet og skjebnebestemt av hver sin Mester. Det de ikke vet, er at dette er en kappestrid der kun én kan bli stående igjen og at sirkuset ikke er annet enn en arena for å teste deres fantasi og viljestyrke … og kjærlighet til hverandre. Nattens sirkus er skrevet i et rikt, forførende språk.

I bokomtalen hos TIME trekkes nettopp kjærligheten for sirkuset frem, og ikke minst hvordan det i fortellingen på en fantastisk måte viser frem magi og illusjoner i en setting som er rikt detaljert.

Kazu Ishiguro, En kjempe begravd

Kazuo Ishiguro fikk Nobelprisen i litteratur i 2017, og er med andre ord en litterær kjempe. I boken En kjempe begravd dreier historien seg om et eldre britisk ektepar. De lever i en virkelig hvor mennesket har glemt det meste, og de kommer selv brått på at de har en sønn. De legger ut på en reise for å finne sønnen, hvor de møter på drager, riddere og alt sjangeren vanligvis byr på. Fortellingen er et vakkert og rørende portrett av et ekteskap, og tanken om hvordan alt, selv våre høyest skattede minner, kan være sårbare.

I TIMEs omtale av boken skriver Judy Berman at den japansk-britiske forfatteren Ishiguro skriver filosofiske romaner som er «forkledd» i populære sjangre. Hun peker på hvordan han nettopp i En kjempe begravd tydelig behandler imperialisme og traumer knyttet til minner gjennom historien.

Sabaa Tahir, En glo i asken

Hovedpersonen i Tahirs debutroman for unge voksne er slaven Laia og hennes familie, som lever under et totalitært regime. Fortellingen utspiller seg i en fantasy-verden som kan minne om vår egen.

Under regimet blir all motstand møtt med døden. De som ikke sverger på sitt liv å følge Keiseren, risikerer at deres nærmeste blir henrettet og at alt de holder kjært blir ødelagt.

– Tahir veksler mellom ulike perspektiver, og avslører en voldelig verden med både merkelige og foruroligende krefter. Tahir gjennomsyrer denne dystopiske settingen med elementer av fantasi som hjelper til med å skape en uforglemmelig fortelling – om å finne håp selv under de vanskeligste omstendighetene, skriver Annabel Gutterman i TIME.