Kristian Klausen om å skape romankarakter av Adolf Eichmann og slik komme nærmere seg selv

I «Den lille mannen fra Argentina» ankommer en av historiens verste krigsforbrytere Drammen. Kristian Klausen valgte å fylle ham med samvittighet, forteller han på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 4min

Kristian Klausen har siden debuten i 2008 blitt tatt inn i varmen av kritikerne og har vært nominert til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.

Denne våren er han aktuell med sin tiende utgivelse, romanen Den lille mannen fra Argentina. Boka er også tredje bok i det som er blitt kalt Drammens-trilogien, hvor Klausen bringer personer som har satt dype spor i historien til live i «elvebyen» i årene rundt andre verdenskrig.

Stavanger Aftenblad gir Den lille mannen fra Argentina terningkast 5, Vårt Land mener Klausen skriver «godt og vakkert», og Dag og Tid beskriver boka som «rikt og tankevekkande om to menneske som på ulikt vis går og ber på seg sjølv.»

Adolf Eichmann i Drammen

– Denne romanen har sitt utgangspunkt i han som kalles arkitekten bak Holocaust, Adolf Eichmann, forteller Klausen fra scenen på Boktips LIVE.

Nazisten flyktet etter krigen til Argentina og bodde der til 1960, før han ble gjenkjent på en kafé, kidnappet av Mossad og bragt tilbake til Israel. Han ble stilt for retten, dømt til døden og hengt.

– Jeg tenkte: «Hva hvis han hadde sluppet unna dette, og i stedet flyktet til Europa og bosatte seg i byen Drammen?», forteller Kristian Klausen.

Forfatteren er opptatt av å skille den historiske skikkelsen Eichmann og karakteren i boka.

– Det er hans skikkelse blandet med meg. Noe av min metode er at jeg går inn i historiske personer og lader dem med min egen psyke, mine egne minner og interesser. Og legger handlingen til Drammen, hvor jeg selv har vokst opp og er bosatt, og hvor jeg kjenner gatene, lukter og lyder. Ved å legge det til kjente omgivelser på denne måten, kommer det hele mye nærmere meg, sier Klausen.

Den lille mannen fra Argentina kan du bestille hjem her. (foto: Åsmund Holien Mo)

Et samvittighetsdrama

Den lille mannen fra Argentina ankommer karakteren Richard Borch Drammen stasjon. Vi er i mai 1960, og den fremmede mannen har unnsluppet sine forfølgere. Han begynner et nytt liv, leier en leilighet i en blokk i Konnerudgata, får jobb som nattevakt ved en papirfabrikk, vanker på en lokal kafé og lærer seg det norske språket.

Borch innleder også et forhold til romanens andre hovedperson, Martha Dreyer, en forfatter som bor to etasjer over ham i blokka. Gjennom dette forholdet begynner hans sedvanlige forsvarsmekanismer å svikte. Han begynner å erkjenne skyldbevissthet og samvittighet. Men selv om han plages av sine handlinger, har han likevel problemer med å vedstå seg rekkevidden av dem.

– Det er et samvittighetsdrama som utspiller seg. Den virkelige Eichmann var, i følge Hannah Arendt, helt blottet for anger. Han var veldig ordinær, men hadde ikke noen samvittighet, og var opptatt av å forsvare seg selv. Hva hvis en som har gjort noe så horribelt også ble fylt med en slags samvittighet?, forteller Klausen om hvordan han tenkte under skrivingen.

– Lett å tenke at Eichmann var et monster

I bøkene er det ikke hans mening å gi uttrykk for noe sterkt humanistisk budskap. Heller synes han det er interessant å gå inn i karakterene og se hva som kommer ut av det. Han kjente sterkt på faren for å skulle gjøre Eichmann til en sympatisk person for leserne.

– Jeg tenkte hele tiden at «dette skal du passe deg for å gå inn i». Men da jeg gikk inn i det, ble det ikke så bekmørkt likevel, kanskje nettopp fordi jeg la det til mitt eget univers.

Kristian Klausen peker på hvorfor dette stoffet egner seg så godt i nettopp romanformen:

– Hannah Arendt sa jo at det skremmende med Eichmann var at han ikke var en iskald sadist. Han var så veldig ordinær. Hun skrev i sin bok Eichmann i Jerusalem at hele Nazi-Tysklands maskineri aldri ville fungert hvis det bare var de verste psykopatene som deltok. Det var jo nettopp det at det var så mange vanlige mennesker med, sier Kristian Klausen.

– Vi har så lett for å tenke at Eichmann var et monster. Men hvis man begynner å tillegge sine egne personlighetstrekk og interesser og minner, kommer man nærmere det skremmende faktum at mange er i stand til det, gitt de rette omstendigheter. Dette er på mange måter romanens fortrinn, kontra mange andre sjangere. At du kan gå inn i slike paradokser og ting som ikke har klare svar.

Den lille mannen fra Argentina kan du bestille hjem her
Kjøp Den lille mannen fra Argentina som e-bok

Kristian Klausen om den andre boka i sin Drammens-trilogi, Anne F.