Alexander Fallo: – Jeg har tenkt på den ensomheten man kan kjenne på i et forhold

Alexander Fallo er en av landets mest leste lyrikere, og er ute med sin andre bok «Håper det var verdt det». Kanskje hadde diktene aldri blitt noe av om ikke en lærer på videregående hadde gitt ham troen på at han kunne skrive.

Estimert lesetid 3min

Alexander Fallo skulle vise seg å bli årets poetkomet da debutsamlingen du fucker med hjertet mitt nå utkom akkurat i dagene da pandemien traff oss i fjor. Han har lenge delt det han har skrevet med sine nå over 20,000 Instagram-følgere. Samtidig viste den første boka, med både fine ord fra anmelderne og plasseringer på bestselgerlistene, at diktene også gjør seg mellom to permer.

Alexander Fallo leser: «frank ocean synger om kokain til frokost / men overdøves av en mann som messer / om utvalget av brus»

Reise eller flukt?

– Jeg har tenkt på den ensomheten man kan kjenne på når man er i et forhold med en ny, samtidig som man har alt det gamle, forteller Fallo i intervjuet over, om utgangspunktet for andreboka håper det var verdt det.

Han ville skrive om noe flere sikkert gjør ganske ofte – det å sette i gang med noe før man egentlig er klar for det. Kanskje er det derfor jeg’et i de nye diktene hans later til å befinne seg i et slags mellomrom.

Universet og stilen i håper det var verdt det er fortsatt «fallosk», men denne gangen er innholdet mer maksimalistisk og hektisk. Diktene, som alle er nyskrevet til boka, sier hei til beatpoetene, og kretser rundt et par på en reise der flyplasser, flukt, umulig kjærlighet, dommedagsprofitører, sex, Syden-strender, drugs og R’n’B er er noe av det vi møter. Hvordan kan man vite om den reisen man er på egentlig bare er en flukt?

– I bakhodet mitt er de et par som har møtt hverandre, og begge har forlatt hver sin kjæreste. […] Jeg visste veldig lite, men jeg visste at de var på et fly. Og jeg visste at de skulle et sted, forteller Fallo.

håper det var verdt det finnes også som e-bok

En skolelei gutt som ble sett

Alexander Fallo begynte å skrive egne ting, utenom skolen, allerede på ungdomsskolen. Han ble inspirert av bl.a. rapmusikk og tekster han selv fant fram til.

Men det var først på videregående at han virkelig skjønte at det var noe han faktisk var god til. På et tidspunkt da han egentlig var veldig skolelei, oppdaget han å bli sett og anerkjent av en av lærerne.

– Det var da det begynte sånn skikkelig. Jeg tenkte at dette er jeg jo flink til, jeg har ett eller annet her. […] Etter det har jeg bare gått den veien, sier Fallo.

Alexander Fallo leser: «kapteinen / truer med mellomlanding i frankfurt / de krydrede nøttene har de slutta med / du sover med en silkeskjorte / knekt nakke og knær mot plastruta»

Relasjoner alltid interessant

I intervjuet legger han til at han nok ikke er helt ferdig med det å skrive om relasjoner. Det er en tematikk han synes er interessant, og noe han tror mange kan kjenne seg igjen i.

– Jeg tipper at det kommer i hvert fall én [bok] til som er i samme gate, sier Fallo, sittende med håper det var verdt det i hånden.