Alexander Fallo: – Alle er lykkelige som single, men også totalt ensomme

SkjønnlitteraturLyrikkAlexander Fallo: – Alle er lykkelige som single, men også totalt ensomme

– Jeg har alltid skrevet om hjerte/smerte, alltid hatt noe inderlig i det jeg skriver, sier Alexander Fallo. Etter å ha fått en stor følgerskare på Instagram debuterer han med sin første bok, «du fucker med hjertet mitt nå».

Estimert lesetid 4min
– De færreste diktdebutanter formulerer seg like selvsikkert som Fallo, skriver Ingunn Økland i sin anmeldelse av Alexander Fallos «Du fucker med hjertet mitt nå». Debutboka suste forrige fredag rett inn på bestselgerlista for skjønnlitteratur. (Foto: C.F. Wesenberg)

I skrivende stund har Alexander Fallo godt over 20k følgere på Instagram. Klesmerket Holzweiler falt så hardt for de korthugde romantiske diktene hans at de broderte dem inn på hjertesida av T-skjortene sine.

Inspirasjonen til å bygge opp et poetisk uttrykk på internett kom fra 2000-tallets unge Alt Lit-poeter i USA. Begrepet er en forkortelse for alternative literature, en ofte selvreflekterende litteraturgren der millenniums-poeter som Tao Lin og Mira Gonzales brukte Twitter som plattform for tekstene sine.

– Jeg liker folk som utvider det feltet de er en del av. Hvorfor ikke skrive dikt på internett, liksom? Det var noe frisk og fint over det, før det ble dørgende kjedelig. Hvorfor ikke bruke det vi har? Hvorfor ikke samarbeide med Holzweiler og hvorfor ikke selge plakater? Hvorfor ikke lese dikt over en beat? spør forfatteren. Han nevner nå heller 60-tallets beatpoeter som en av sine store inspirasjonskilder.

Ingen nykommer

Alexander Fallo er ikke en nykommer i poesisammenheng. Han har holdt på med greia si lenge, og han har rendyrket den etter tydelige tilbakemeldinger fra følgerne. De har vært en demokratisk redaktør, kan man si, helt til han også fant en redaktør av det mer tradisjonelle slaget.

– Jeg har nok kommet litt fra siden, men sånn var det helt fra starten, fra en ung rap-kid som plutselig oppdaget det å skrive korte fortellinger, til der jeg er i dag, sier han.

Kjøp du fucker med hjertet mitt nå som e-bok

OM FORFATTEREN

ALEXANDER FALLO

Navn og alder: Alexander Fallo, 35 år.

Jobber med/opptar meg ved siden av skrivingen: Jobber 50% som tekstforfatter, 50% som poet. Planter og hagearbeid er noe jeg har gått mer og mer inn i de siste to årene. Det gir meg all roen i verden.

Hvor og når skriver jeg: På bussen, trikken, toget, hytta, i sofaen og ved skrivepulten.

Leser nå: Jeg har alltid flere diktsamlinger og romaner liggende, nå ligger Yahya Hassan 2, Sondre Bjørgum Utan dekning, Joakim Kjørsvik Min Døde Hund på stuebordet, på nattbordet ligger Dag Solstads siste, som jeg ikke helt finner motivasjon til å komme meg gjennom og den Knakketiknakk med korte japanske fortellinger. Ellers har jeg en guilty pleasure når det kommer til selvhjelpsbøker og jeg liker å lese bøker om planter eller hagestell.

Hører på: Jeg har noen kompiser som er allergiske mot rap-låter som er over tre måneder gamle, så jeg har alltid noe nytt fra den kanten, som jeg ikke alltid husker hva heter, men French Montana sitt siste album er bra, det samme er Beck sitt siste, eller Soccer Mommy og den beste rapperen som har kommet opp på veldig lenge; Roddy Ricch.

Største inspirasjonskilde: Jeg regner med vi snakker om litterære inspirasjonskilder her? I så fall er Richard Brautigan en jeg alltid går tilbake til når jeg kjeder meg med det jeg leser. Dag Solstad, Lydia Davis, Raymond Carver, Jan Erik Vold, Johan Harstad, Thure Erik Lund, Henrik Nor-Hansen og Endre Ruset.

Tre nettsteder jeg alltid sjekker: United.no. Ellers sjekker jeg alltid inn i Slack-applikasjonen på enten iPhone eller Mac. Der jeg har en egen kanal (med flere tråder) med gjengen. Der finner jeg alltid ny musikk, nye nettsider og tips til alt fra interiør til kunst, litteratur, musikk, tv-serier og tips om hvorvidt man burde investere i BitCoins eller ei.

Mer som en popmusiker

Fallo skriver kort og muntlig. I diktene hans finnes det en lengsel etter både frihet og kjærlighet. Der finnes et smertepunkt som mange kjenner seg igjen i. Selv om diktene er direkte, tar han dem alltid opp til et nivå som får oss til å føle at det ikke handler så mye om ham selv, som om oss alle.

– Jeg tror de er viktige og treffer fordi alle har gode og dårlige dager eller uker når de er i et forhold eller utenfor forhold. Alle er lykkelige som single, men også totalt ensomme. Alle er iblant i oppløsning av kjærlighetssorg etter en date som bare fader deg ut. Kjærlighet er jo ikke bare for de store anledningene. Den er konstant og det går opp og det går ned. Det er den kjærligheten jeg prøver å beskrive også, den flyktige, den som kun er der i to uker i mai eller over noen dårlige november-måneder før den blir borte med regnet, sier Fallo.

Det å skrive mot en fysisk bokutgivelse gir muligheten til å bruke mer tid og skrive lenger.

Alexander Fallo

Det er ikke så mange norske poeter som skriver om kjærlighet på den måten. For å finne det må man ofte se til popmusikk isteden.

Når du skriver om kjærlighet, er det avhengig av hvilken livssituasjon du er i selv, eller ser du mer på det som et evig tema, som en popmusiker?

– Jeg ser nok på meg selv mer som en popmusiker eller pop-poet der, ja. Jeg bruker mye fra mitt eget liv, og siden jeg skriver tingene der og da, kan det kanskje virke som om det er biografisk og i real-time, men det er det nok ikke. Jeg stjeler mye fra folk jeg kjenner, og fra samtaler på trikken også, forteller forfatteren.

Har fått sansen for bokformatet

Må du sette deg ned for å skrive, eller kommer diktene til deg mens du gjør noe annet? Har du en skriverutine?

– Jeg har forsøkt alt, men det som funker for meg, er å bare sette meg ned og skrive. På bussen, på sofaen, ved en pult, helst ved et vindu. Når det er sagt, trenger jeg et rom i meg selv som er rolig, jeg må være alene på en måte, selv om jeg er på en buss med mange andre. Jeg har ofte vært på hytta for å skrive i stillheten der, men jeg tror ikke jeg blir noe mer produktiv av det. Det er begrenset hvor mange timer man klarer å skrive noe bra i løpet av en dag. Jeg trenger jo egentlig bare 4 minutter på akkurat det.

Fallo forteller at arbeidet med du fucker med hjertet mitt nå har gitt ham en ny frihetsfølelse.

– På Instagram må jeg forholde meg til bildeflate og den tiden og konsentrasjonen folk har når de er der. Det å skrive mot en fysisk bokutgivelse gir muligheten til å bruke mer tid og skrive lenger. Jeg gleder meg allerede til å sette i gang med bok nummer to.