Bruksanvisning for parforholdet: – Man må ikke nødvendigvis alltid snakke

Hvordan du har det i parforholdet, påvirker din fysiske helse. Forsker og fastlege Siri Dalsmo Berge gir deg triksene for forhold som varer i boka «Bruksanvisning for parforholdet».

Estimert lesetid 4min

Et godt parforhold er sunt! Det er ikke noe vi bare sier, men noe Siri Dalsmo Berge har skrevet en hel bok om. Hun er spesialist i allmennmedisin med videreutdanning i parterapi. På Boktips LIVE snakker hun om boka Bruksanvisning for parforholdet.

Her lærer du på en helt ny og forbløffende måte hvordan samlivet og helsen henger sammen.

Du får konkrete, forskningsbaserte verktøy som vil endre parforholdet ditt, fascinerende fun facts, gode reparasjonsmetoder og lekne idélister. Det hele serveres med varme, glimt i øyet og en god dose håp – som gir deg troen på at det er mulig å få det bedre sammen.

70 prosent blir man aldri enig i

– Gode relasjoner har betydning veldig konkret i forhold til for eksempel hjerte og karsykdommer, boldsukkerregulering og immunforsvar. Det har altså ganske stor effekt på helsa til mange, sier Dalsmo Berge i intervjuet på Boktips LIVE.

Det betyr likevel ikke at du bør skynde deg ut av et forhold dere ikke er enige om alt. Dalsmo Berge mener uenighet alltid vil være tilstede i et parforhold.

– Det viser seg faktisk at 70% av alle ting man er uenig om i et forhold blir man heller aldri enig om. Når man velger en partner velger man derfor også en pakke med problemer. Det går likevel an å finne måter å håndtere dette på, sier Dalsmo Berge.

Hva kjennetegner par som får det til?

Det er ingen tvil om at det blir krangling og diskutering av og til i de fleste parforhold. Det er likevel forskjell på hvordan man klarer å håndtere denne uenigheten. Dalsmo Berge viser til at det finnes forskning på hva som kjennetegner de parene som varer.

– Man ser at de som får det til har en måte å krangle på – som jeg for min del kan ha som et forbilde – der de klarer nemlig å si noe bra om hverandre, samtidig som de snakker om det som er vanskelig.

Relasjoner er viktigere enn kosthold

I Bruksanvisning for parforholdet undertreker Dalsmo Berge hvor nært knyttet et godt parforhold er til din fysiske helse.

Dalsmo Berge forteller om en studie på Harvard, der 700 personer ble observert fra begynnelsen av 20-årene og helt til de døde. I studien ville forskerne se på hva som hadde størst betydning for hvor lenge man lever. Det de så var overraskende, forteller Berge.

– Det var ikke trening, kosthold eller gener som hadde mest betydning, men hvordan de hadde det i de nære relasjonene.

Dalsmo Berge understreker likevel at alle forhold har sine oppturer og nedturer, og at det er helt normalt. Det som er farlig er hvis man har det dårlig i forholdet over lengre tid.

Det viktigste tipset

På Boktips LIVE deler Berge også noen generelle tips for mange parforhold.

– Mange damer, for å være litt kategorisk, er pratere. De vil gjerne snakke om alt det som er vanskelig, og grave seg godt ned i det. Hvis man er i et heterofil parforhold er det da kanskje ikke disse gravende samtalene som er det mest fristende for den andre.

Dalsmo Berge mener likevel det finnes en løsning.

– Det som kan være vel så effektivt som å ha disse samtalene er å bygge vennskap, gjøre gøye ting sammen – rett og slett ha det litt gøy. Det kan også være lurt å oppdatere seg litt på hva partneren er opptatt av, fordi det er ikke sikkert at det er det samme som det var for fem år siden.

Dalsmo Berge mener det er én ting som er det aller viktigste man kan gjøre for å få et god parforhold.

– Å respondere på partnernes henvendelser er det aller viktigste du kan gjøre.

Se resten av intervjuet med Siri Dalsmo Berge øverst i saken.

Bruksanvisning for parforholdet kan du kjøpe her.