– Han pleide jo ikke å kjøre med trikken, han ble jo kjørt rundt i limousin

Hvor reelt var bildet av Olav V som en konge av folket? På Boktips LIVE forteller Tore Rem om imagebyggingen bak folkekongen.

Estimert lesetid 3min

Tore Rem er en av våre fremste biografer, og har tidligere skrevet prisbelønte verk om både Knut Hamsun og Jens Bjørneboe. De siste åtte årene har det likevel vært kong Olav V som har vært hans hverdag. Trebindsverket om folkekongen, som startet med Den fremmede og fortsatte med Krigeren, ble i høst avsluttet med siste bind, Ensom majestet.

Ensom majestet

På Boktips LIVE forteller forfatteren om valget av tittel, imagebyggingen av folkekongen og veien videre etter denne bragden.

– Jeg har jobbet med disse bøkene i åtte og et halvt år, og bildet av en ensom majestet var noe som avtegnet seg ganske tidlig i arbeidet.

Rem mener tanken om Olav som ensom begynner allerede i kongens barndom, da han var alene som liten gutt på det store slottet i Christiania. Men Rem påpeker likevel at dette bildet først ble manifestert senere.

– Det er jo et klart vendepunkt etter at kronprinsesse Märtha dør – etter det er jo hele hans kongegjerning i ensomhet. Han finner seg aldri en ny livspartner.

Unntaket som ble til regelen

Kong Olav V blir ofte omtalt som folkekongen. Dette bildet er likevel en sannhet med modifikasjoner, ifølge Tore Rem. Forfatteren mener dette var et resultat av bevisst imagebygging.

– For å si det litt stort: Olav var et blank ark som kom flygende til oss, og som vi senere skrev våre historier på.

Det norske folket fikk det vi ønsket oss: En folkekonge. Fotografiet av kongen på trikken, har blitt et symbol på nettopp dette. Men Rem påpeker at også dette må regnes som konstruert.

– Det bildet var jo rigget. Pressen fikk beskjed om å møte opp ved hovedporten på slottet, og ble så med kongen ned til trikken, sier Rem.

Han forteller at dette bilde på mange måter var unntaket som ble regelen.

– Han pleide jo ikke å kjøre med trikken, han ble jo kjørt rundt i limousin, avslutter Rem med en latter.

Likevel fungerte altså dette stuntet godt, og Norge fikk et bilde av Olav som en konge av folket – og dette passet svært godt med det Norge ønsket seg.

Foto av Olav V på trikken
Kanskje det mest kjente bildet av Olav V var med på å bygge bildet av kongen som en konge av folket. (Foto: Jan Greve/VG)

Hva nå?

Tore Rem har nå altså avsluttet tre enorme bind, og det er nærliggende å spørre: hva nå?

– «Jeg legger ned min penn», er det ikke det Knausgård sier? ler Rem, før han fortsetter:

– Neida. Nå er jeg på et sted hvor jeg tenker at jeg skal bruke lang tid på å bestemme meg for neste prosjekt, men det er nok en god sjanse for at jeg skal skrive noe mer.

Foto av Olav V-trilogien av Tore Rem
Foto: Lina Hindrum

Ensom majestet kan du kjøpe her.