Nordisk uro med Tove Alsterdal og Trude Teige

I denne episoden av Boktips’ podcast møter du to av Nordens mest utspekulerte krimkvinner: Trude Teige og Tove Alsterdal.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Trude Teige og Tove Alsterdal
Trude Teige og Tove Alsterdal er to av Nordens mest fremtredende krimforfattere.

Denne episoden av Boktips Krimspesial ble tatt opp 6. mars i Cappelen Damm-huset. To av Nordens ledende krimforfattere, Trude Teige og Tove Alsterdal, snakker om sine siste bøker, om det er forskjell på kvinnelige og mannlige krimforfattere og om det er fellestrekk ved nordiske krimromaner. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

En av Sverige mest anerkjente krimforfattere

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera. I vinter er hun aktuell med en ny kritikerrost bok: Blindtunnel.

Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige. Sonja går med på å selge rekkehuset og søke drømmen om et annet liv – på en vingård fjernt fra deres gamle hverdag. Gården ligger i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland og var del av Hitlers rike. Den har stått tom i årtier, vinmarkene er overgrodde. Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, forvandles det nye livsprosjektet til et mareritt. For i en forlatt tunnel finner de et barnelik, og det vekker en farlig historie til live.

Presidenten til de norske krimforfatterne

Trude Teige jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2 inntil hun ble krimforfatter på heltid. Nå er hun valgt til president i Rivertonklubben, som er klubben for de norske krimforfatterne. I 2002 debuterte hun med den historiske romanen Havet syng. Teige har til nå skrevet fem populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, og alle har vunnet mange lesere.

Teiges siste krim, Aldri tilgi, har akkurat kommet i pocketutgave, og den handler blant annet om #metoo. Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trussel melding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. 

Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.