Ren og skjær ondskap

Tre av Nordens ledende krimforfattere diskuterer ondskap i virkeligheten og i litteraturen. Hør Torkil Damhaug, Tove Alsterdal og Stefan Ahnhem i dagens podcast fra Boktips.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Torkil Damhaug, Tove Alsterdal og Stefan Ahnhem
Hør Torkil Damhaug, Tove Alsterdal og Stefal Ahnhem prate om ondskap i litteraturen i dagens podcast-episode.

Hva er ondskap? «Hvis man skal nærme seg en definisjon er ondskap å påføre noen smerte, og det må være en villet handling,» åpner Torkil Damhaug i dagens krimepisode av Boktips’ podcast. Damhaug er både krimforfatter og psykiater, og sammen med Tove Alsterdal og Stefan Ahnhem diskuteres ondskap i virkeligheten og i krimlitteraturen. Samtalen ble tatt opp på Krimfestivalen 5. mars i Cappelen Damm-huset.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Ren og skjær ondskap

Det ondes problem har fascinert forfatterne og filosofer i årtusener. Finnes virkelig mennesker som er onde, eller er det bare er snakk om konsekvenser av arv og miljø som presser mennesker til å gjøre ekstreme ting i en ekstrem situasjon? Dette diskuterer krimforfatterne i podcasten. De forteller også hvordan de bygger karakterene sine, og diskuterer hvorfor vi i den tryggeste delen av verden lar oss fascinere av litteratur om vold og ondskap.

Kongen av psykologisk krim

Torkil Damhaug er psykiater og forfatter. Han er i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. Torkil Damhaug regnes som kongen av psykologisk krim. 

Hans siste roman, Se en annen vei, kom akkurat ut i pocket. Den er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest. Vi møter de to hjemløse sigøynerbrødre Karol på 12 år og Marek på 10 år som lever av å rane folk. Så en dag raner de en veske fra feil dame. Vesken inneholder masse narkotika tilhørende ungarsk mafia. Dette er starten på en intens og nådeløs jakt.

Svenske favoritter

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. I tillegg har hun skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera. I vinter er hun aktuell med en ny kritikerrost bok: Blindtunnel.

Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige. Sonja går med på å selge rekkehuset og søke drømmen om et annet liv – på en vingård fjernt fra deres gamle hverdag. Gården ligger i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland og var del av Hitlers rike. Den har stått tom i årtier, vinmarkene er overgrodde. Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, forvandles det nye livsprosjektet til et mareritt. For i en forlatt tunnel finner de et barnelik, og det vekker en farlig historie til live.

Stefan Ahnhem er en av de mest populære svenske krimforfatterne her til lands. Han har skrevet fem bøker i suksesserien om politimannen Fabian Rask. I siste bok ut, X måter å dø på, våker Fabian Rask over datten Matilda, som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg. Samtidig kaster et brutalt drap på en ung syrisk flytning byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn.