Klassisk krim med smak av Downton Abbey og Agatha Christie

KrimbøkerBritisk krimKlassisk krim med smak av Downton Abbey og Agatha Christie

Jessica Fellowes krimserie «Mitford-mordene» er basert på virkelige, uløste forbrytelser, og på livene til de seks glamorøse, berømte og beryktede Mitford-søstrene fra den britiske overklassen på 1920-tallet.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Jessica Fellowes
Med sin ekspert-kunnskap om Downton Abbey og det britiske sosietetslivet på 1920-tallet treffer Jessica Fellowes både historie- og kriminteresserte. Og selvsagt de av oss som bare ikke kan få nok av Downton Abbey-stemningen. (Foto: Emilia Gutierrez)

I sitt arbeid med krimserien «Mitford-mordene» har forfatter og journalist Jessica Fellowes virkelig hatt en gullgruve å hente fra. Ikke bare er serien basert på virkelige, uløste forbrytelser. Bøkene er i tillegg bygget opp rundt livene til hver enkelt av de seks glamorøse, svært ulike overklasse-søstrene Mitford. De levde liv som ville virket nærmest usannsynlige om de var blitt oppdiktet.

Downton Abbey-ekspert

Det hjelper så klart også på at Jessica Fellowes kan regnes som noe av en ekspert på Downton Abbey og den historiske perioden serien foregår i. TV-serien ble skapt av hennes onkel Julian Fellowes, og selv har hun utgitt flere bestselgende bøker om serie-universet og blir mye brukt som foredragsholder.

Barnepiken som mysterieløser

Året er 1919. Første bok i serien, Mysteriet på Asthall, starter med at Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London, og ikke minst sin brutale og undertrykkende onkel. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire.

Her blir Louisa aller mest knyttet til eldstesøsteren, seksten år gamle Nancy Mitford – en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Da en sykepleier blir myrdet, og Nancy og Louisa blir dratt inn i etterforskningen, forstår de at mange i omgivelsene deres har noe å skjule.

Planlagt seks bøker

Nye Strålende unge døde er bok to i serien, som ventes å bli på seks bøker. Her dras Mitford-søstrene inn i kretsen rundt Londons Bright Young Things – de unge, blaserte og festglade som sladderpressen elsker å skrive om.

Da Pamela Mitford fyller atten, bestemmer de seg for å arrangere skattejakt. Det ender tragisk idet den karismatiske, men ikke spesielt sympatiske Adrian Curtis faller i døden fra et kirketårn. Politiet konkluderer raskt med at det er tjenestejenta Dulcie som står bak drapet. Louisa er derimot sikker på at Dulcie er uskyldig, og at den virkelige morderen finnes like i nærheten.

Virkelighetens Mitford-søstre

Virkelighetens Mitford-søstre – Nancy, Pamela, Diana, Unity, Jessica og Deborah Mitford – ble født mellom 1904 og 1920, som døtre av lord og lady Redesdale.

Nancy Mitford ble en berømt forfatter. Diana var kjent for sin skjønnhet, og etter sigende var det hennes forelskelse i Oswald Mosley – leder av det britiske fascistpartiet – som inspirerte søsteren Unitys framstøt mot selveste Adolf Hitler. Unity tilhørte Adolf Hitlers innerste krets, og det har til og med vært spekulert i om de hadde et forhold.

Søsteren Jessica, derimot, rømte med sin fetter som hadde kjempet i den spanske borgerkrigen. Hun var aktiv kommunist hele sitt liv. Deborah giftet seg med en hertug og ble også forfatter, mens Pamela var den som skapte minst skandaler. Hun foretrakk nemlig det fredelige livet på landet fremfor glitter og glamour, og hester fremfor sosietetsball.