Hercule Poirot er tilbake – 48 år etter Agatha Christies død!

Historisk krimHistorisk krimHercule Poirot er tilbake – 48 år etter Agatha Christies død!
Estimert lesetid 4min
Monogram Mordene_Forside

I dag slippes det en ny Poirot-roman i England på Agatha Christies 124 årsdag. Den er en vaskeekte Poirot-roman selv om forfatteren ikke er Agatha Christie, men Sophie Hannah. Hannah har ikke fått hjelp av mediet Lisa Williams til å konferere med avdøde Agatha Christie, det bare virker sånn, for dette er Poirot slik vi husker ham. På norsk heter romanen Monogram-mordene.

Agatha Christie debuterte som forfatter i 1920 med The Mysterious Affair at Styles. Den kom ut i Norge i 1924 med tittelen Styles-mysteriet, og allerede i denne første romanen dukket verdenshistoriens mest kjente belgier opp: Hercule Poirot. I sitt 53-årige virke som forfatter skrev Agatha Christie 66 krimromaner, 14 bind med kriminalnoveller, seks kjærlighetsromaner under pseudonymet Mary Westmacott og 17 teaterstykker inkludert The Mousetrap som kanskje er tidenes største teatersuksess. The Mousetrap er blitt spilt i London sammenhengende siden premieren 25. november 1952.

Guinness’ rekordbok hevder at Agatha Christie er den mestselgende romanforfatteren gjennom alle tider, med et salg på over fire milliarder eksemplarer. Hercule Poirot opptrer i 33 av krimromanene til Agatha Christie og i 65 krimnoveller, samt to skuespill. Ved siden av Sherlock Homes er han verdens mest kjente detektiv. Så Sophie Hannah har påtatt seg litt av en oppgave når hun nå utgir en ny Poirot-roman. Hun har selv vært fan av Agatha Christie fra hun var tretten år. I fjor slumpet hun til å treffe et av Christies barnebarn, Mathew Prichard. Han var selv et fan av Sophie Hannas psykologiske thrillere, og sammen fikk de ideen til å puste liv i Hercule Poirot igjen. De klarte å overbevise alle arvingene om at Hannah var verdig til å skrive en ny «Christie-roman», og i dag foreligger altså resultatet. Selvsagt er romanen lagt i tid til å passe i et tidspunkt som passer i forhold til de andre historiene om Poirot.

Monogram-mordene starter dramatisk: Det er februar 1929. Hercule Poirot nyter en stille og fredelig middag på sin stamkafé i London, da en ung kvinne styrter inn i lokalet. Hun betror ham at hun frykter for sitt liv, men insisterer på at han verken kan eller må hindre at det skjer. For når hun er død, vil rettferdigheten seire.

Samme kveld blir Poirot bedt om å hjelpe sin unge venn, Edward Catchpool i Scotland Yard. Tre gjester på et av byens bedre hoteller er blitt funnet drept, alle med en mansjettknapp i munnen. Kan det være en forbindelse mellom drapene og den vettskremte kvinnen? Mens Poirot bruker sine små grå, gjør morderen i stand et annet hotellrom, til sitt fjerde offer …

Det har vært masse hemmelighetskremmeri om denne utgivelsen. Alle vi som har fått lese Monogram-mordene før i dag, har måttet skrive under på taushetserklæringer. Likevel har den strålende krimforfatteren Tana French blurbet, og ikke minst har Publishers Weekly vært for tidlig ute med sin anmeldelse, og det gjør vel ikke så mye når de jubler slik:

«Perfekt. En riktig godbit for Agatha Christie-fans.» TANA FRENCH

«Hannah gjenoppvekker Agatha Christie på mesterlig vis i denne fullkomment vellykkede pastisjen som Christies arvinger har bifalt.» PUBLISHERS WEEKLY

I en tid da krimforfatterne forsøker å overgå hverandre i bestialitet, er det vidunderlig å finne tilbake til en tapt kjærlighet som Hercule Poirot. Han er like elegant, pompøs og flink til å løse mysteriet som før. Det tok fire år før den første Poirot-romanen kom på norsk i 1924. Heldigvis lever vi i en annen tid, så om to uker er Monogram-mordene ute på norsk.

Om det finnes noe liv etter døden, er jeg sikker på at Agatha Christie feirer sin 124-årsdag med å juble over at Poirot er tilbake.