Fem Peter Englund-bøker du må få med deg

Dokumentar og samfunnHistorieFem Peter Englund-bøker du må få med deg

Peter Englund er en av Nordens mest repsekterte sakprosaforfattere. Her er fem av hans historiske bøker du aldri har lest maken til.

Estimert lesetid 5min
Portrett av Peter Englund
Peter Englund er aktuell med true crime-fortellingen «Drapet i Söndagvägen».(Foto: Mikael Gustavsen)

Peter Englund er intet mindre enn en monumental skikkelse. Med sine historiske bøker som spenner fra 1600-tallet, via første verdenskrig og til 60-tallets Sverige, har Englund et ry som en av Nordens mest repsekterte sakprosaforfattere og en svært særegen historiker. Denne posisjonen har også ført ham til lederstolen i Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, fra 2009 til 2015.

Peter Englund debuterte i 1988 med boka Poltava, en bok som satte standarden for en annerledes type historieskriving. Et nøysomt kildearbeid gjør at Englund kan dykke dypt ned i enkeltskjebner. Han skildrer historien fra bakkeplan, snarere enn et etterpåklokt oversiktsbilde – den lille historien i den store.

«Han er en kompromissløs og helt nødvendig formidler av historien. Vi har ingen som ham», skrev Morgenbladet om Englund da de kåret ti svensker de skulle ønske var norske.

Vi har laget en oversikt over bøkene du ikke vil gå glipp av i et forfatterskap som spenner vidt, men som vil stå igjen som noe av det beste Norden har å by på innen sakprosa.

Klikk på titlene under for å bla til boka du vil lese mer om:

Onde netters drømmer

«Herregud, som denne mannen kan skrive». Morgenbladets anmelder legger ikke lokk på begeistringen for Peter Englunds nyeste bok, Onde netters drømmer. Vi skal til november 1942, vendepunktet i krigen. Verden svaier mellom barbari og sivilisasjon, og hva som helst kan skje. Ingen vet at historiens største menneskeskapte katastrofe – andre verdenskrig – nå er i ferd med å avgjøres. Aller minst de som er midt i den. I boka følger vi noen av dem, helt inn til deres aller innerste i denne skjebnesvangre måneden.

På sitt unike vis, tar Peter Englund med oss inn i hverdagen til disse menneskene og lar oss forstå historien fra innsiden. Du har sannsynligvis aldri lest en bok om andre verdenskrig som denne.

Drapet i Söndagsvägen

Med Drapet i Söndagsvägen fra 2020, forsøker Peter Englund seg på «en sjanger som er ny for meg, men som jeg personlig har vært interessert i lenge»: Nemlig true crime.

En kveld i juli 1965 ble en ung kvinne funnet død i sitt hjem i et idyllisk rekkehusområde sør i Stockholm. Politiet avfeide det først som selvmord, men snart sto det klart at hun var blitt drept. Men av hvem – og hvordan?

Etterforskningen tar mange uventede svinger, og gjerningsmannen viser seg å være under politiets nese hele tiden. Han blir siktet for forbrytelsen, men først frikjent.

Rekordåret 1965 danner bakteppet i fortellingen. Et år der «de viktige reformene mange, de virkelige politiske motsetningene få, arbeidsledigheten praktisk talt ikke-eksisterende, levestandarden økte jevnlig, verdensbildet lyst, optimisme for fremtiden grenseløs.»

Dermed blir ikke Drapet i Söndagvägen bare en grundig true crime-historie, men også en skildring av det svenske «folkhemmets» mørke bakside.

I likhet med de foregående bøkene, er årets Drapet i Söndagsvägen bygget på omfattende arkivstudier og intervjuer.

Krigens skjønnhet og sorg

Første verdenskrig står igjen som en av verdenshistoriens grusomste hendelser.

Nå er det få gjenlevende fra den tiden, men i Krigens skjønnhet og sorg tar Peter Englund tar oss virkelig med ned i skyttergravene.

Dette er ikke en klassisk historiebok, med et distansert og overordnet perspektiv. Nei, her følger vi 19 personer, som opplevde krigen på forskjellig måte. De aller fleste er unge, bare rundt tyve år gamle. Alle er selvsagt virkelige personer, alle ukjente eller glemte.

Boka har undertittelen «Første verdenskrig i 213 korte kapitler». Blant annet møter vi en nordmann som deltok frivillig i den tyske hæren, en italiensk soldat som havnet på mentalsykehus, en tysk skolejente som vokste opp med krigen, en søramerikansk eventyrer i den tyrkiske armeen, en belgisk kamppilot og en amerikansk feltkirurg.

Boken bygger på deres etterlatte materialer: brev, dagbøker, memoarer. Hvert av kapitlene utgår fra hva de så, tenkte eller gjorde en spesifikk dag, fra august 1914 til november 1918.

Dette er en bok om krigens hverdag, som beruselse og mareritt, som løfte og løgn og som en nedbrytende og forandrende kraft. Dette er historie formidlet på en ny måte, det er historie av en type du aldri før har lest.

Poltava

Aftenposten kaller Peter Englunds debutbok fra 1988 for «helt enestående og den mest spennende historiebok vi har lest».

Poltava er en liten by i Ukrania, som i 1709 skulle sette en stopper for svenskekongen Karl XIIs storhetstid.

Av en hær på 49 500 svenske menn, returnerte bare 1300 hjem til Sverige.

Time for time, skildrer Englund det skjebnesvangre slaget, på en måte som gjør at leseren nærmest fysisk opplever å være til stede på slagmarken.

Ufredsår

«Imponerende og krevende storverk om trettiårskrigen», mente Dagbladet da Ufredsår kom på norsk i 2010. Med tredveårskrigen som bakgrunn, tar boka for seg de kaotiske årene fra 1625-1656. I denne perioden gikk Sverige fra å være en ubetydelig stat i utkanten av Europa, til å bli en av stormaktene som styrte kontinentets skjebne.

Men fortellingen rommer ikke bare svensk historie, vi er også innom Danmark, Tyskland, Italia, Tyrkia og koloniene som Sverige erobret i Nord-Amerika og Afrika.

Også i Ufredsår er det detaljerte blikket til Englund til stede, og den store historien blir fortalt ved hjelp av en liten. Vi blir kjent med kunstneren, krigeren og arkitekten Erik Dahlbergh, og hans erfaringer ute i Europa.

Som Englund skriver: «Erik ble født i en sotet, røykluktende by, i et Europa som tok fyr. Han ville ha tid til å være 24 år før han opplevde fred for første gang, og så varte det bare noen få år.»

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder