– Det går ikke an å skrive om noe så tungt som virus, uten å bruke humor

Lege Eystein Hellstrøm Hoddevik åpner opp om sin egen smertefulle fotvorte – og forteller om virusenes fascinerende verden på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 2min

Etter drøye 500 dager med pandemi og påfølgende strenge restriksjoner, er det vel de færreste som synes virus er særlig gøy. Men lege Eystein Hellstrøm Hoddevik klarer i boka Virus på reisefot å gjøre virus både fascinerende og interessant likevel.

Boka er ikke begrenset til Covid-19-varianten – her får vi bli med på en reise fra HIV til herpes og forbi. Faktisk begynte Hoddevik faktisk på boka allerede for 12 år siden – under svineinfluensaepidemien – forteller han i intervjuet på Boktips LIVE. Det er lesning som setter vår egen pandemi i perspektiv.

Boka Virus på reisefot er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

(Foto: Åsmund Holien Mo)

Spekkfull av humor og anekdoter

Hoddevik forteller at det er to prinsipper han har, både når han underviser og skriver: Det man forstår, det husker man. Men enda viktigere er det å le gjennom ganske tung viten.

– Det går ikke an å skrive om noe så tungt som virus, uten å bruke humor, forteller Hoddevik i Boktips LIVE-intervjuet.

Boka er følgelig spekkfull med muntre anekdoter, slik som Hoddeviks egen smertefulle fotvorte, eller analogier som sammenligner herpes og ekteskap, forteller han.

Samtidig er det en vanskelig balanse når man skal gjøre humor på noe potensielt dødelig. Hoddevik forteller at han alltid passer på å le med, og ikke av, virusene. For, som boka viser, finner man ganske mye morsomt i virusenes verden. Og som vi har lært gjennom det siste halvannet året, så er det også ganske nyttig.

– Dette er mitt bidrag til folkeopplysningen. Vi kan bokstavelig talt ikke leve et liv uten virus, og dermed tenker jeg at det å ha litt generell viten om dem er viktig, forteller Hoddevik.

Boka Virus på reisefot er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.