Dag O. Hessen vil at vi skal forstå hvor usannsynlig det er at vi lever

Se professor i biologi, Dag O. Hessen, fortelle om boka «Liv» på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 3min

«Vi er siste ledd i en ubrutt rekke av liv som strekker seg 3,5 milliarder år tilbake i tid», sier Dag O. Hessen.

Hessen er professor i biologi, vinner av Brageprisens hederspris, og forfatter av en rekke populærvitenskapelige bøker om biologi. Sist ut er boka Liv – Historien om universets mest spektakulære oppfinnelse, der Hessen spør seg: Hva er liv og hvordan oppstod det?

«Boken kan anbefales på det varmeste for alle som har den aller minste interesse for den levende naturen omkring oss, noe som burde gi den en ganske stor målgruppe», skrev NRKs anmelder Ola Hegdal om boka.

Se hele intervjuet med Dag O. Hessen i toppen av saken. Boka Liv kan du bestille hjem her.

Foto av boka «Liv» av Dag O. Hessen
(Foto: Åsmund Holien Mo)

– Vi må ha større ambisjoner enn at vi skal overleve

I intervjuet på Boktips LIVE forteller Hessen at målet med boka er å avmystifisere livets opprinnelse.

– Det er faktisk mulig å forklare og forstå et stykke på vei, sier Hessen.

Likevel påpeker han at det er masse vi ikke forstår: Livet er fortsatt ufattelig usannsynlig.

– Siden vi er så heldig å bo på en planet som for alt vi vet er den eneste som syder av liv i det kalde, mørke universet, skylder vi å ta godt vare på den.

Boka går nemlig dypt inn for å forklare forskjellen på liv og ikke-liv, og de mange små tilfeldighetene som skulle til for at livet slik vi kjenner det skulle oppstå. Under overflaten kan også Hessens miljøengasjement skimtes.

Liv er en bønn til leseren om å være takknemlig for det vinnerloddet vi alle har trukket, og et håp om at vi med større forståelse for de millionene av slumpetreff som har ført fram til planetens mangfold, også vil ha en sterkere motivasjon til å bevare det.

– Jeg er optimist i den forstand at planeten vil bestå. Livet har hanka seg inn igjen før, og vil definitivt gjøre det nå også, uansett hvordan dette ender. Mennesker også, men vi må ha større ambisjoner enn at vi skal overleve på en skadeskutt planet, så helt bra kan det ikke gå – det er allerede gått for langt til det, sier Hessen.

Se hele intervjuet med Dag O. Hessen i toppen av saken. Boka Liv kan du bestille hjem her.