Tomm Kristiansen: – Vi terroriserte Midtøsten, mens de leste bøker

Tomm Kristiansen visste ikke om det tusen år gamle universitetet i Timbuktu før han besøkte kontinentet. Hør om den avanserte, afrikanske sivilisasjonen i Boktips’ podcast.

Estimert lesetid 2min
Tomm Kristiansen
Tomm Kristiansen er journalist og forfatter. Han har vært NRK-korrespondent i Harare, senere radioreporter med hele verden som virkefelt og er nå en av de mest sentrale skikkelsene i NRK. (Foto: Fredrik Arff)

NRK-korrespondent Tomm Kristiansen har hatt enorm suksess med bøker som Mor Afrika. Nå er han aktuell med Afrikanske fortellinger, basert på  kåseri-serien «Tomms afrikanske fortellinger» på NRK P2. Bistandsaktuelt skriver om boka: «Man leser og fornemmer radio-stilen i bakhodet. Men den høyst leseverdige boken står på egne bein.»

I Boktips’ podcast forteller Kristiansen at han på sine reiser til Afrika stadig kommer over historie som ingen har fortalt ham om.

– Jeg hadde ikke hørt om sivilisasjonen i Timbuktu – som ikke er et band fra Malmø, men en ørkenby i Sahara – og akkurat der, i år 1000, hadde de sitt eget universitet. Med tre faktulteter, juss, medisin og teologi. Lærebøkene kom som papyrusruller med kameler fra Midtøsten, og de navigerte etter stjernene gjennom Sahara. Og hva drev vi med på den tiden? Jo vi terroriserte Midtøsten, drepte og skar strupen over muhammedanere på korstogene våre. Mens de leste bøker, sier Kristiansen.

Hør hele episoden, og restuan av ukas episoder av Boktips podcast under.

Boktips med Tomm Kristiansen

Boktips med Abid Raja

Boktips med Tinashe Williamson

Boktips med Tore Rem og Bjørn Tomren

Boktips med Selma Lønning Aarø